Met de ‘billijke vergoeding’ gaat het nog altijd de verkeerde kant uit. In haar Arrest van 12/02/2004 heeft de Raad Van State het verzoekschrift van de Radio Federatie verworpen. Niet omwille van de inhoud maar de hoogdringendheid kan volgens de Raad niet ingeroepen worden. Intussen krijgen alle radiostations ‘billijke vergoedingrekeningen’ in de bus die in sommige gevallen zelfs kunnen oplopen tot een kwart van de jaaromzet van de betrokken radio.
In hoofdzaak nemen de lokale en regionale radio’s het niet dat zij 4,00 euro per luisteraar moeten betalen en de grote nationale en VRT-zenders slechts 0,60 euro. Via Radio Tienen werd daarom een verzoekschrift ingediend door de Radio Federatie en door VEVORA, met de vraag het KB (maatregel op korte termijn) te schorsen en om het helemaal te vernietigen na behandeling ten gronde. Het verzoekschrift voor de voorlopige schorsing werd verworpen omdat de Raad Van State stelt dat ‘een financieel nadeel niet onherroepelijk is en steeds kan hersteld worden’.
Gebaseerd op onbetrouwbare cijfers
Er is bijgevolg geen uitspraak gedaan over de inhoud van de klacht wel over de hoogdringendheid. Wanneer men zich uiteindelijk over de vernietiging van het KB zal buigen, is momenteel niet bekend. Aangezien het KB niet geschorst werd, blijft het dus voorlopig verder van kracht. De eerste radio’s kregen daarvan ook resultaat. De Radio Federatie ontving berichten van stations die rekeningen kregen van 6.000 tot zelfs 8.000 euro.
Alles stoelt in de meeste gevallen op verkeerde cijfers. Volgens het KB is er een forfait voor radio’s die niet over luistercijfers beschikken. Bij de andere zenders hanteert men het OGB (ogenblikkelijk gewogen bereik) van het CIM-onderzoek.
CIM is een nationaal luisteronderzoek waarvan algemeen wordt aangenomen dat het een betrouwbare meting is van het bereik van nationale en grote regionale zenders. Voor meting van een lokale situatie is het onderzoek echter niet ruim genoeg en daardoor onbetrouwbaar voor wetenschappelijk correcte uitspraken op lokaal niveau.
Exuberante bedragen
Onder meer om die reden tekenden heel wat lokale radio’s dan ook niet in op het onderzoek. Die stations werden of worden hierdoor misschien niet onderzocht en krijgen zéker geen gegevens over dit onderzoek. Toch blijken de inningkantoren met cijfers te zwaaien. Het zouden CIM-cijfers zijn en blijkbaar worden de cijfers van het ‘gemiddeld dagbereik’ verward met het OGB cijfer om tot exuberante bedragen te komen.
Onlangs werd via een motie in het Vlaams Parlement ook aan Media minister Marino Keulen gevraagd om zich in verbinding te stellen met de federale minister Fientje Moerman van de FOD Economische Zaken, waaronder de ‘billijke vergoeding’ ressorteert, om tot een meer ‘billijke’ regeling te komen. Veel hoop is momenteel ook gesteld op een nieuwe vergadering van de Commissie Naburige Rechten op 26 februari. Het KB ‘billijke rechten’ staat er op de agenda.
De Vlaamse Radio Federatie blijft de materie volgen en verdedigen en doet hierbij ook een oproep aan de diverse stationmanagers om alle rekeningen en correspondentie die over de ‘billijke vergoeding’ (naburige rechten) al in de bus viel, te informeren. Ze verzamelen alle gegevens bij André Depré (Radio Tienen) die namens de Federatie dit dossier volgt.