fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

2004: Maar liefst vier radiostations in Torhout?

Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio’s actief in het West-Vlaamse stadje Torhout. In 2004 zal dit plaatsje van nog geen 20.000 inwoners (18.800 om precies te zijn), een kwartet lokale stations tellen. Voorwaar een niet onaardige prestatie.

Radio Carina was ooit de eerste en werd al snel Vrije Radio Torhout (VRT). Het station bestreek een groot deel van het Houtland vanuit studio’s in de Sparappelstraat in Wijnendale-Torhout. Na heel wat interne strubbelingen gaf VRT de strijd op. Vanuit het centrum zonden de vrije collega’s van Radio Verona uit, dat zich toespitste op het drukke verenigingsleven in de stad. Edoch, na heel wat jaartjes staakten ook zij de strijd.

Een derde Torhoutse radio was Halifax, die een zwalpend bestaan leidde. De bestuurswissels waren niet bij te houden en uiteindelijk verhuisde men naar buurgemeente Zedelgem. Naast dit drietal dook in Torhout ook Radio Vanessa op. Een uit de hand gelopen grap van een CB club. En Radio Toros kwam even in de ether. Maar ze verdwenen even snel als ze waren verschenen. 

En dan nu in 2004

Anno 2004 krijgt Torhout liefst vier stations op zijn grondgebied. Eerste in het rijtje is de oude VRT. Nu vanuit de Oostendestraat en niet langer als Vrije Radio Torhout maar als filiaal van de Brugse VBRO. Opvallend; via de Torhoutse frequentie (107.9 MHz, 100 Watt) bereikt men meer luisteraars dan via de frequentie van het hoofdstation in Brugge (89.6 MHz, 1995 Watt). 

Met een beetje geluk zien ze vanuit de Torhoutse VBRO-studio’s de antennemast van de collega’s van Polder Radio staan (106.8 MHz, 100 Watt). Die werd trouwens neergepoot op de weide waar vroeger het rockfestival T/W plaatsvond. Polder Radio brengt een mix van oldies en Vlaams werk. De studio’s bevinden zich evenwel in het nabijgelegen Koekelare. Inmiddels lijken zij hun plaatsje al verworven te hebben in Torhout en omstreken. 

Aan de rand van Torhout, richting Brugge vinden we radiostation nummer 3 terug. Het gaat om de nieuwkomer 94 Extra Gold, waarvan de antennes op de watertoren van Ardooie (Koolskamp) staan. De studio’s bevinden zich in Torhout in een boerderij die volop in restauratie is. Het lijkt een veelbelovend live oldies stadion te worden dat dankzij het vermogen van 2.000 Watt een aardig deel van West-Vlaanderen bereikt. 

Net op de valreep, bij de tweede erkeningsronde ging een vierde licentie naar Torhout. De eigenaar heeft trouwens al enkele vergunningen op zak in West- en Oost-Vlaanderen. Verwacht wordt dan ook dat het voor Torhout vergunde Info FM (107.5 MHz, 100 Watt) snel zal toetreden tot het netwerk van Cool FM. In de kustprovincie nog redelijk onbekend trouwens. Startdatum wordt wellicht het najaar. Het ziet er naar uit dat ook in dit geval Torhout enkel als gaststad zal optreden voor zender en antennes. 


TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Publieke omroep en lokale radio: twee maten en nog meer gewichten? Wallonië ziet geen graten
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Radiopiraat die gebruik maakt van 'afstandsbediening', opgepakt Een avondmarkt biedt vele opties, ook voor lokale
Dinsdag las u in een bijdrage over de blikseminslag bij Radio Melinda tijdens het afgelopen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Net nu ze een degelijke wedstrijd konden bedenken, doen ze het niet! Omdat we het

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2006: VMMa is verheugd over EU-uitspraak

2011: Politiek wil dat MNM zich jaarlijks bewijst

2010: EUradio FM in Brussel?

2006: Steven Dujardin directeur programmatie S.tv

2005: Nieuwe Donna in Diksmuide (video)

2012: Van de Veire verliest record aan Tom Berg (video)

Sluiten