RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

2004: Maar liefst vier radiostations in Torhout?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio’s actief in het West-Vlaamse stadje Torhout. In 2004 zal dit plaatsje van nog geen 20.000 inwoners (18.800 om precies te zijn), een kwartet lokale stations tellen. Voorwaar een niet onaardige prestatie.

Radio Carina was ooit de eerste en werd al snel Vrije Radio Torhout (VRT). Het station bestreek een groot deel van het Houtland vanuit studio’s in de Sparappelstraat in Wijnendale-Torhout. Na heel wat interne strubbelingen gaf VRT de strijd op. Vanuit het centrum zonden de vrije collega’s van Radio Verona uit, dat zich toespitste op het drukke verenigingsleven in de stad. Edoch, na heel wat jaartjes staakten ook zij de strijd.

Een derde Torhoutse radio was Halifax, die een zwalpend bestaan leidde. De bestuurswissels waren niet bij te houden en uiteindelijk verhuisde men naar buurgemeente Zedelgem. Naast dit drietal dook in Torhout ook Radio Vanessa op. Een uit de hand gelopen grap van een CB club. En Radio Toros kwam even in de ether. Maar ze verdwenen even snel als ze waren verschenen. 

En dan nu in 2004

Anno 2004 krijgt Torhout liefst vier stations op zijn grondgebied. Eerste in het rijtje is de oude VRT. Nu vanuit de Oostendestraat en niet langer als Vrije Radio Torhout maar als filiaal van de Brugse VBRO. Opvallend; via de Torhoutse frequentie (107.9 MHz, 100 Watt) bereikt men meer luisteraars dan via de frequentie van het hoofdstation in Brugge (89.6 MHz, 1995 Watt). 

Met een beetje geluk zien ze vanuit de Torhoutse VBRO-studio’s de antennemast van de collega’s van Polder Radio staan (106.8 MHz, 100 Watt). Die werd trouwens neergepoot op de weide waar vroeger het rockfestival T/W plaatsvond. Polder Radio brengt een mix van oldies en Vlaams werk. De studio’s bevinden zich evenwel in het nabijgelegen Koekelare. Inmiddels lijken zij hun plaatsje al verworven te hebben in Torhout en omstreken. 

Aan de rand van Torhout, richting Brugge vinden we radiostation nummer 3 terug. Het gaat om de nieuwkomer 94 Extra Gold, waarvan de antennes op de watertoren van Ardooie (Koolskamp) staan. De studio’s bevinden zich in Torhout in een boerderij die volop in restauratie is. Het lijkt een veelbelovend live oldies stadion te worden dat dankzij het vermogen van 2.000 Watt een aardig deel van West-Vlaanderen bereikt. 

Net op de valreep, bij de tweede erkeningsronde ging een vierde licentie naar Torhout. De eigenaar heeft trouwens al enkele vergunningen op zak in West- en Oost-Vlaanderen. Verwacht wordt dan ook dat het voor Torhout vergunde Info FM (107.5 MHz, 100 Watt) snel zal toetreden tot het netwerk van Cool FM. In de kustprovincie nog redelijk onbekend trouwens. Startdatum wordt wellicht het najaar. Het ziet er naar uit dat ook in dit geval Torhout enkel als gaststad zal optreden voor zender en antennes. 


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1483: Radio Mol, YouTube, KINK, TPO Podcast

• Ook Radio Mol zoekt (wanhopig) een reclameverkoper • YouTube: muziek streamen op je smartwatch Lees verder

Blad 1482: Radio VRW, Hans Hogendoorn, Peter Rijsenbrij (video)

• Radio VRW-team kon eindelijk nog eens samen barbecueën • Ere-Zilveren Reissmicrofoon voor Hans Hogendoorn Lees verder

Knelpuntberoep: reclameverkoper voor lokale radio

De Oost-Vlaamse lokale radio’s MIG en SU fm, actief in de regio Geraardsbergen, Ninove en Lees verder

Blad 1480: Radio GRK, KINK, Qmusic

• Radio GRK houdt tweede benefietavond voor Kom op tegen Kanker • Nederland: (weer) geen Lees verder

Blad 1479: Radio Maaskant, Radio ZRO, Han Hollander

• Radio Maaskant verdwenen van Limburgse DAB+ • VRM: Lokale radio ZRO moet ook Gentse Lees verder

Blad 1478: Be One, Noordzee, MNM en VRT

• Lokale radio’s present tijdens ‘Week van Ondernemend Oostende’ • MNM én De Mol in Lees verder

Minerva: alle sinjoren willen ‘m horen én… drinken (video)

Minerva steunde de Antwerpse Brouw Compagnie tien jaar geleden bij de opstart. Nu is het Lees verder

Begonnen als FM Brussel, vierde BRUZZ zesde verjaardag

Een naam die gedeeld wordt met een regionale televisiezender (vroeger TV Brussel), een stadskrant met Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x