fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

2003: Worden de ‘kleine’ zenders geslachtofferd? 

Als alles volgens timing blijft verlopen krijgt Vlaanderen ten laatste begin 2004 naast landelijke en lokale ook regionale radiostations. Het ziet ernaar uit dat – op twee uitzonderingen na – de krantengroepen en regionale televisiestations zich kandidaat hebben gesteld omdat ze op die manier zogezegd hun reclame-inkomsten proberen te vrijwaren.

Krantengroepen en regionale televisiestations interesseren RadioVisie in mindere mate maar misschien worden de lokale radio’s uiteindelijk wel de dupe van de regionale radio. Onze redacteur merkte immers op dat er in de decreten geen artikel werd voorzien dat regionale radio verbiedt om per zender te ontkoppelen. In tegenstelling tot de decreten voor nationale radio-omroepen want Qmusic en 4FM moeten in heel Vlaanderen hetzelfde programma op antenne brengen. 

Zo’n ontkoppeling kan voor de regionale radiostations wel eens stevig voordeel kunnen opleveren. Men kan op die manier informatie op maat brengen aangepast aan bepaalde delen van het zendgebied en zo in het vaarwater komen van de lokale radio’s en meer bepaald de stadsradio’s. Maar wat misschien nog interessanter is voor de regionale stations, is de mogelijkheid tot het ontkoppelen van publiciteit. 

Als voorbeeld nemen we de meest ‘spannende’ provincie van Vlaanderen, Antwerpen. Concentra of VRM zullen er beschikken over een erg sterke frequentie in Schoten (50 kW) aangevuld met kleinere frequenties in Geel (2 kW), Mechelen (1 kW) en Turnhout (1 kW).

Rekening houdend met het feit dat de budgetten voor regionale radio groter (en de frequenties beter) zijn, bestaat de kans dat zij  op termijn minstens even goed beluisterd zullen worden dan de lokale omroepen. Als Concentra of VRM zich dan storten op de reclamemarkt in bijvoorbeeld de drie laatstgenoemde steden, kunnen de lokale radio’s zich zonder twijfel aan een stevige hap uit hun reclame-inkomsten verwachten. 

Enkele vragen die hierbij opkomen zijn; Werd ontkoppeling voor regionale radio bewust toegelaten of vergeten? Wil men de lokale radio op termijn alle kansen op voortbestaan ontnemen? Is het de bedoeling dat alle lokale radiozenders die willen overleven voor hun reclamewerving verplicht zijn om te gaan samenwerken met de regionale omroepen (een stevig probleem met betrekking tot pluriformiteit van de regionale en lokale media)? Hebben de regionale en lokale stations hiermee rekening gehouden in hun licentiedossier, meer bepaald in het onderdeel ‘inkomsten’?


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 1 juni – 154 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2005: Uniek radio-experiment in Antwerpen (video)

Zingen de 38.300 luisteraars van Radio Minerva over een week uit volle borst Ri-co-laaa! mee Lees verder

Het radiodagboek van 31 mei – 151 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Blad 508: Radiowebsites, Wonderland, Minerva (audio & video)

Lekker weer. Verlengd weekend. En de wereld die nog steeds enkele versnellingen trager draait. Soms Lees verder

Steun lokale media wordt verlengd in Nederland

In Nederland schiet de overheid de lokale media nogmaals ter hulp met een steunpakket van Lees verder

Het is vandaag 29 mei… 2011 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

2006: ‘FM Brussel moet zijn publiek verruimen’

De stadsradio FM Brussel lanceert een offensief om meer luisteraars te bereiken in de hoofdstad Lees verder

Het radiodagboek van 29 mei – 150 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in erkenningen, lokale radio
Het radiodagboek van 17 september – 260 (audio)

Het radiodagboek van 16 september – 259 (video)

JLB gaat (soms) naar zee – 44 (audio)

Het radiodagboek van 15 september – 258 (video)

Blad 266: Straat, Sint-Maarten, BXL en Hilversum (video)

Het radiodagboek van 13 september – 256 (video)

Sluiten