fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

2003: Worden de ‘kleine’ zenders geslachtofferd? 

Als alles volgens timing blijft verlopen krijgt Vlaanderen ten laatste begin 2004 naast landelijke en lokale ook regionale radiostations. Het ziet ernaar uit dat – op twee uitzonderingen na – de krantengroepen en regionale televisiestations zich kandidaat hebben gesteld omdat ze op die manier zogezegd hun reclame-inkomsten proberen te vrijwaren.

Krantengroepen en regionale televisiestations interesseren RadioVisie in mindere mate maar misschien worden de lokale radio’s uiteindelijk wel de dupe van de regionale radio. Onze redacteur merkte immers op dat er in de decreten geen artikel werd voorzien dat regionale radio verbiedt om per zender te ontkoppelen. In tegenstelling tot de decreten voor nationale radio-omroepen want Qmusic en 4FM moeten in heel Vlaanderen hetzelfde programma op antenne brengen. 

Zo’n ontkoppeling kan voor de regionale radiostations wel eens stevig voordeel kunnen opleveren. Men kan op die manier informatie op maat brengen aangepast aan bepaalde delen van het zendgebied en zo in het vaarwater komen van de lokale radio’s en meer bepaald de stadsradio’s. Maar wat misschien nog interessanter is voor de regionale stations, is de mogelijkheid tot het ontkoppelen van publiciteit. 

Als voorbeeld nemen we de meest ‘spannende’ provincie van Vlaanderen, Antwerpen. Concentra of VRM zullen er beschikken over een erg sterke frequentie in Schoten (50 kW) aangevuld met kleinere frequenties in Geel (2 kW), Mechelen (1 kW) en Turnhout (1 kW).

Rekening houdend met het feit dat de budgetten voor regionale radio groter (en de frequenties beter) zijn, bestaat de kans dat zij  op termijn minstens even goed beluisterd zullen worden dan de lokale omroepen. Als Concentra of VRM zich dan storten op de reclamemarkt in bijvoorbeeld de drie laatstgenoemde steden, kunnen de lokale radio’s zich zonder twijfel aan een stevige hap uit hun reclame-inkomsten verwachten. 

Enkele vragen die hierbij opkomen zijn; Werd ontkoppeling voor regionale radio bewust toegelaten of vergeten? Wil men de lokale radio op termijn alle kansen op voortbestaan ontnemen? Is het de bedoeling dat alle lokale radiozenders die willen overleven voor hun reclamewerving verplicht zijn om te gaan samenwerken met de regionale omroepen (een stevig probleem met betrekking tot pluriformiteit van de regionale en lokale media)? Hebben de regionale en lokale stations hiermee rekening gehouden in hun licentiedossier, meer bepaald in het onderdeel ‘inkomsten’?


Broadcast Partners
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Belgian Radio Day
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Dinsdag 3 december meldden we in Het Blad dat VRD, de lokale radio uit Diepenbeek,
Naar aanleiding van het artikel 'Grensland en PROS grepen opnieuw naast erkenning' van maandag 2
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De ene Expres is de ander niet en ook deze CEO is uniek en moet
Op de consultatie voor de verdeling van tijdelijke lokale DAB+ vergunningen in Nederland, is massaal
Lokale Radio Lanaken (LRL) deelt dit jaar op zaterdag 21 en zondag 22 december zo'n
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het verschil tussen willen en kunnen, goede bedoelingen en realiteit, is soms te groot Creativiteit

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2011: Brandy bubbels voor Radio 1 (audio)

2008: VivaCité tijdelijk met (oude) Radio 2-zender

2001: Het Q-huis raakt langzaam ingevuld

2007: Mi Amigo klaar voor aanval op Radio 2

2011: Radio 538 illegaal bezig vanuit Lanaken?

2013: Is DRM aan z’n tweede adem toe?

Sluiten