RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

2003: Worden de ‘kleine’ zenders geslachtofferd?

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Als alles volgens planning blijft verlopen krijgt Vlaanderen ten laatste begin 2004 naast landelijke en lokale, ook regionale radiostations. Het ziet ernaar uit dat – op twee uitzonderingen na – de krantengroepen en regionale televisiestations zich kandidaat hebben gesteld omdat ze op die manier zogezegd hun reclame-inkomsten proberen te vrijwaren.

Krantengroepen en regionale televisiestations interesseren RadioVisie in mindere mate maar misschien worden de lokale radio’s uiteindelijk wel de dupe van de regionale radio. Onze redacteur merkte immers op dat er in de decreten geen artikel werd voorzien dat regionale radio verbiedt om per zender te ontkoppelen. In tegenstelling tot de decreten voor nationale radio-omroepen want Qmusic en 4FM moeten in heel Vlaanderen hetzelfde programma op antenne brengen.

Zo’n ontkoppeling zou voor de regionale radiostations wel eens stevig voordeel kunnen opleveren. Men kan op die manier informatie op maat brengen, aangepast aan bepaalde delen van het zendgebied en zo in het vaarwater komen van de lokale radio’s en meer bepaald van de stadsradio’s. Maar wat misschien nog interessanter is voor de regionale stations, is de mogelijkheid tot het ontkoppelen van publiciteit.

Als voorbeeld nemen we de meest ‘spannende’ provincie van Vlaanderen; Antwerpen. Concentra of VRM zullen er beschikken over een erg sterke frequentie in Schoten (50 kW) aangevuld met kleinere frequenties in Geel (2 kW), Mechelen (1 kW) en Turnhout (1 kW).

Rekening houdend met het feit dat de budgetten voor regionale radio groter (en de frequenties beter) zullen zijn dan voor lokale radio, kunnen we nu al voorspellen dat de regionale stations op termijn minstens even goed beluisterd zullen worden als de lokale omroepen. Als Concentra of VRM zich dan storten op de reclamemarkt in bijvoorbeeld de drie laatstgenoemde steden, kunnen de lokale zenders zich zonder twijfel aan een stevige hap uit hun reclame-inkomsten verwachten.

Enkele vragen die hierbij opkomen zijn; Werd ontkoppeling voor regionale radio bewust toegelaten of vergeten? Wil men de lokale radio op termijn alle kansen op voortbestaan ontnemen? Is het de bedoeling dat alle lokale radiozenders die willen overleven voor hun reclamewerving verplicht zijn om te gaan samenwerken met de regionale omroepen (een stevig probleem met betrekking tot pluriformiteit van de regionale en lokale media)? Hebben de regionale en lokale stations hiermee rekening gehouden in hun licentiedossier, meer bepaald in het onderdeel ‘inkomsten’?


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx