fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

2003: Worden de ‘kleine’ zenders geslachtofferd?

Als alles volgens planning blijft verlopen krijgt Vlaanderen ten laatste begin 2004 naast landelijke en lokale, ook regionale radiostations. Het ziet ernaar uit dat – op twee uitzonderingen na – de krantengroepen en regionale televisiestations zich kandidaat hebben gesteld omdat ze op die manier zogezegd hun reclame-inkomsten proberen te vrijwaren.

Krantengroepen en regionale televisiestations interesseren RadioVisie in mindere mate maar misschien worden de lokale radio’s uiteindelijk wel de dupe van de regionale radio. Onze redacteur merkte immers op dat er in de decreten geen artikel werd voorzien dat regionale radio verbiedt om per zender te ontkoppelen. In tegenstelling tot de decreten voor nationale radio-omroepen want Qmusic en 4FM moeten in heel Vlaanderen hetzelfde programma op antenne brengen.

Zo’n ontkoppeling zou voor de regionale radiostations wel eens stevig voordeel kunnen opleveren. Men kan op die manier informatie op maat brengen, aangepast aan bepaalde delen van het zendgebied en zo in het vaarwater komen van de lokale radio’s en meer bepaald van de stadsradio’s. Maar wat misschien nog interessanter is voor de regionale stations, is de mogelijkheid tot het ontkoppelen van publiciteit.

Als voorbeeld nemen we de meest ‘spannende’ provincie van Vlaanderen; Antwerpen. Concentra of VRM zullen er beschikken over een erg sterke frequentie in Schoten (50 kW) aangevuld met kleinere frequenties in Geel (2 kW), Mechelen (1 kW) en Turnhout (1 kW).

Rekening houdend met het feit dat de budgetten voor regionale radio groter (en de frequenties beter) zullen zijn dan voor lokale radio, kunnen we nu al voorspellen dat de regionale stations op termijn minstens even goed beluisterd zullen worden als de lokale omroepen. Als Concentra of VRM zich dan storten op de reclamemarkt in bijvoorbeeld de drie laatstgenoemde steden, kunnen de lokale zenders zich zonder twijfel aan een stevige hap uit hun reclame-inkomsten verwachten.

Enkele vragen die hierbij opkomen zijn; Werd ontkoppeling voor regionale radio bewust toegelaten of vergeten? Wil men de lokale radio op termijn alle kansen op voortbestaan ontnemen? Is het de bedoeling dat alle lokale radiozenders die willen overleven voor hun reclamewerving verplicht zijn om te gaan samenwerken met de regionale omroepen (een stevig probleem met betrekking tot pluriformiteit van de regionale en lokale media)? Hebben de regionale en lokale stations hiermee rekening gehouden in hun licentiedossier, meer bepaald in het onderdeel ‘inkomsten’?


Spotlight
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Belgian Radio Day
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Geboortes maken de meeste mensen gelukkig. Bewoners van de Vlaamse Ardennen kunnen zich bijgevolg opmaken
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
In Limburg zijn nog slechts een vijftiental échte lokale radiostations actief. Het soort zenders dat
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
‘Naast het verkorte dagboekoverzicht dat u van ons gewend bent en waarin we een aantal
Geen nieuwe nationale voetbaltempel en straks ook geen 'straffe' mediapoot meer in BXL? Omdat iedereen
‘De archieven van…’, krijgen er een ‘afdeling’ bij. Naast het verkorte dagboekoverzicht dat u van

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2009: Simim haalt Radio Magdalena ‘uit de lucht’

2005: David Daggelinckx van VUM naar Emmis

2008: Screening van Donna-medewerkers gestart

2009: Toch geen Sabam voor Popcorn City

2011: VRT reageert op campagne tegen MTRO

2009: Hitlijsten afschaffen? (audio)

Sluiten