RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

2003: Regionale radio, het voorzichtige voorspel

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Nog even de winter helemaal ‘uitzitten’ en ook in jouw eigenste provincie zal de commerciële regionale radio zijn entree maken. Samen met de teruggekeerde zwaluwen, de bloesems aan de bomen en de geurende meiklokjes. Mooi toch? Of te mooi om waar te zijn? Dat wilden ook wij wel eens weten en we togen aan het werk. In ons achterhoofd probeerden we nooit te vergeten dat Vlaanderen geen grote radiocultuur heeft.

Kwestie dat we onszelf niet zouden vergalopperen in de euforie die de nieuwe licentiehouders zouden etaleren. We wilden immers met hen praten. Het werd een helse zoektocht naar verantwoordelijken. Aan het einde van de rit werd het duidelijk dat er blijkbaar alweer een immens verschil is tussen wat in het dossier dat de aanvraag moest steunen staat, en de werkelijkheid.

Zit het verschil enkel in de zendkracht?

Over euforie hoefden we ons helemaal geen zorgen te maken. We begrepen snel dat alle vijf de nieuwe licentiehouders nog prima met hun beide voeten op de grond staan. Meer zelfs, de ‘winnaars’ beseffen blijkbaar erg goed voor welke loodzware uitdaging ze staan. Of net niet, want geen van de nieuwkomers kan of wil nu reeds vertellen hoe ze het format van hun omroep gaan invullen. Hoe gaan ze het aanpakken? Brede of smalle doelgroep? Verhouding nieuws en muziek? Het kan natuurlijk een bewuste strategie zijn om de concurrentie een rad voor de ogen te draaien. Het kan ook een gebrek aan beleidsvisie zijn. Het bewuste gebrek aan radiocultuur dus. De toekomst zal dit duidelijk moeten maken. Het rare gevoel dat het verschil in aanpak met de modale lokale radio niet zo ver uit de buurt is, kunnen we echter niet van ons afzetten.

Is vaagheid een bewuste strategie?

In Oost-Vlaanderen mogen de inwoners zich verwachten aan een very low budget omroep. Het station dat de werknaam Radio OVL meekreeg en tot de naaste familie van krantenuitgever VUM behoort, zal de luisteraars lokken met een ‘brede waaier’ van non stop muziek, afgewisseld met nieuwsbulletins. Er is nauwelijks een budget.

Concentra, dat de vergunning voor de provincie Antwerpen binnenhaalde, is al niet veel duidelijker. Eerder deze week spraken we met Marketing Manager Koen Van Parijs. Van hem leerden we dat het format van zijn station zal bestaan uit een mix van informatie en muziek voor de doelgroep tussen 30 en 54 jaar. Nieuws en reportages zullen prominent aanwezig zijn. Tijdens de avond zelf zal er ruimte komen voor meer diversiteit.

Bij de Vrije Golf, Contact Regionaal voor Vlaams-Brabant, worden er pas… later mededelingen gedaan. In Limburg, waar de NV Facta-Media de licentie kreeg, zijn ze ook al zo nuchter: “Vanaf nu vallen er harde noten te kraken. De volgende maanden zal er flink gewerkt moeten worden. Er moeten zendinstallaties gebouwd worden en de programmering moet vaste vorm krijgen”, stellen ze zelf. Ook hier is het woord ‘budget’ verantwoordelijk voor nare dromen.

Alleen de muziek wordt ‘gerecycleerd’

In West-Vlaanderen zijn ze het duidelijkst met het Radio Mango-project. De NV Promotheus, rechtstreekse bloedverwant van de Roularta Mediagroep, liet vandaag een en ander doorschemeren via Stephan Vanden Berghe. Deze dertigjarige Bruggeling is de Productmanager van de regionale omroep die vanaf maart de kustprovincie gaat aanpakken vanuit het Accent Business Park in Roeselare. Dat zal gebeuren vanuit een volledig nieuwe studio.

De muziekdatabank zal worden overgeheveld van de vier Mango-stations die nu lokaal uitzenden (Oostende, Brugge, Kortrijk en Roeselare). Al de rest is nieuw. Er wordt dus geïnvesteerd in ‘hard ware’, dat is duidelijk. “De techniek moet immers in orde zijn”, zegt Van den Berghe.

Samen onder hetzelfde nieuwsdak

‘Software matig’, qua programma-aanbod, blijft het ook hier echter vrij vaag. “Een goed nieuwsaanbod en muziek voor een breed publiek. Een gezonde mix van actuele hits en nummers uit veertig jaar muziekgeschiedenis, vooral uit de jaren tachtig en negentig”, lezen we in dagblad Het Volk dat Van den Berghe interviewde. De man is eigenlijk wiskundeleraar in een Zeebrugse school, maar is blijkbaar voldoende gewapend om daarnaast ook productmanager te zijn van Mango.

Er wordt bewust gekozen voor zowel internationaal, nationaal als regionaal nieuws. Tussen 07:00 en 19:00 uur komt er een journaal. Vijf journalisten gaan werken onder leiding van Karl Vandenberghe. Hij is ook eindredacteur en presentator bij de tv-collega’s van WTV en Focus. Het West-Vlaamse radionieuwsteam heeft trouwens onderdak gevonden bij de tv-collega’s.

En nu maar hopen dat er een behoefte zal ontstaan aan commerciële regionale radio. Met de plannen die we nu kennen, lijkt ons dat echter te hoog gegrepen.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx