fbpx

RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

2003: Veronica’s Rob Out overleden (audio & video)

‘Mister Veronica’ Rob Out is donderdag overleden. Zijn echtgenote heeft dat vrijdag laten weten. Out is 64 jaar geworden. Met een snik was hij het die op 31 augustus 1974 vanaf de Norderney, het legendarische zendschip van Veronica, de woorden: “Bij het afscheid van Veronica sterft ook de democratie een beetje. Dat spijt mij. Voor Nederland”, uitsprak.

DJ en zanger

Rob Out wordt dj bij Veronica in 1966. In 1968 neemt hij voor de lol en onder het pseudoniem Egbert Douwe het nummer ‘Kom uit de bedstee mijn liefste’ op, dat een hit wordt. Nog eens twee jaar later, mag hij zich programmaleider noemen. In 1974 is het gedaan voor Veronica vanaf zee. Op 1 januari 1976 keert Veronica terug als aspirant-omroep in het publieke bestel.

Rob Out maakt van Veronica de grootste omroep met meer dan een miljoen leden. Speculaties over een snel en wild leven met veel drank, vrouwen en drugs volgen op de Gooise matras automatisch op succes en macht. “Maar”, zegt Out daar zelf over, “de Gooise matras ken ik niet. Mensen die me kennen weten dat het larie is. Niemand heeft het ooit hard kunnen maken.”

Half jaar rijverbod

Rob Out erkent echter in zijn memoires (1975) dat drank één van de weinige constanten in zijn leven is. In het dankwoord richt hij zich zelfs twee keer tot zijn slijter. In 1990 rijdt hij met drie keer te veel alcohol op zijn splinternieuwe Maserati aan gort tegen een Hilversums viaduct. De rechter acht een rijverbod van een half jaar terecht.

Rob Out is al die tijd de belichaming van Jong, Snel en Wild, hij is Mister Veronica, the Godfather. “Rob Out heeft Veronica bedacht, opgericht, ondersteund en grootgemaakt. Hij is een fenomeen”, oordeelde televisiedirecteur en voormalig collega Joop Daalmeijer ooi. In de platte bedrijfsstructuur van Veronica vormt hij samen met Lex Harding, weliswaar daar ver onder, de piepkleine top. “Veronica c’est moi”, wist de algemeen directeur zelf dan ook te vertellen.

Beetje boos op Lex Harding

Toch is het de tovenaarsleerling Lex Harding die vele jaren later, in 1989, de droom van Rob Out verwezenlijkt. Harding geeft Nederland het eerste commerciële televisiestation door middel van de U-bochtconstructie via Luxemburg. “Een meisjesnaam”, sneert Out over de naam van het commerciële station RTL-Veronique, dat later wijselijk zijn naam verandert in RTL4.

Ondanks alle ambities blijft Rob Out algemeen directeur bij Veronica. Pas na vernietigende kritiek van het organisatiebureau KPMG dat hij zelf inschakelde, verlaat het boegbeeld in april 1992 Veronica “wegens privé-omstandigheden”. Volgens KPMG is Rob Out zijn stuwende kracht verloren en zijn de grenzen van het familiebedrijf Veronica bereikt. Kritiek over zijn grillige karakter, veelvuldige afwezigheid en geringe bemoeienis met de dagelijkse gang van zaken is ook veel gehoord. Het charisma van Mister Veronica zou zijn uitgewerkt.

In de lokale politiek

“Een idee was een bevel”, schrijft regisseur Bert van der Veer in een column over de leidinggevende kwaliteiten van Rob Out. “Geen gezeur”, luidde het credo van de man die vroeger serieus katholiek priester wilde worden. “We gaan kapot aan vergaderen”, tekende Nieuwe Revu ooit uit zijn mond op.

De laatste jaren slijt Rob Out met de oprichting van de plaatselijke politieke partij Laren 2000. In zijn woonplaats heeft hij samen met zijn vrouw een videotheek. Hij rookt niet meer, drinkt iets minder en schrijft een boek over zijn leven. “Maar het moet wel een einde hebben”, verklaarde hij in 2001 tegenover de Apeldoornse Courant.

° Rob Out bij Radio Veronica (27/05/1972)


TVV Sound

Meer over Veronica

Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het is vandaag 17 januari… 1977 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 16 januari… 1976 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Het is vandaag 15 januari… 1974 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

2001: De vele levens van de Norderney (video)

De stad Antwerpen krijgt zijn eerste zendschip! In 1962 lag voor de Belgische kust, ter Lees verder

Tom Mulder nam voor het laatst de trein (audio)

Als Klaas Vaak hielp hij de zeezender Veronica populariseren, onder zijn echte naam Tom Mulder, Lees verder

Het is vandaag 6 januari… 1974 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Blad 374: Ruben, Jan, NPO1 en Tineke (audio & video)

Als u Jan van Willy's nog niet kent, dan zal dat niet lang meer duren, Lees verder

Ook in 1969 werd een decennium uitgewuifd

De eerste voor 2020 en meteen een hele mooie. Met en knaller beginnen heet dat. Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2010: Cercle Brugge weert Club FM

2006: Radio Gemini een etmaal terug

1998: Geen visum nodig voor Hoogland (video)

2004: Talpa is de nieuwe eigenaar van 4FM

2008: ClubFM slorpt weer Contact-filialen op

2000: Wie haalt de meeste punten bij meester Dirk?

Sluiten