‘Mister Veronica’ Rob Out is donderdag overleden. Out is 64 jaar geworden. Met een snik was hij het die op 31 augustus 1974 vanaf de Norderney, het legendarische zendschip van Veronica, de woorden: “Bij het afscheid van Veronica sterft ook de democratie een beetje. Dat spijt mij. Voor Nederland”, uitsprak.
DJ en zanger
Rob Out wordt dj bij Veronica in 1966. In 1968 neemt hij voor de lol en onder het pseudoniem Egbert Douwe het nummer ‘Kom uit de bedstee mijn liefste’ op, dat een hit wordt. Nog eens twee jaar later, mag hij zich programmaleider noemen. In 1974 is het gedaan voor Veronica vanaf zee. Op 1 januari 1976 keert Veronica terug als aspirant-omroep in het publieke bestel.
Rob Out maakt van Veronica de grootste omroep met meer dan een miljoen leden. Speculaties over een snel en wild leven met veel drank, vrouwen en drugs volgen op de Gooise matras automatisch op succes en macht. “Maar”, zegt Out daar zelf over, “de Gooise matras ken ik niet. Mensen die me kennen weten dat het larie is. Niemand heeft het ooit hard kunnen maken.”
Half jaar rijverbod
Rob Out erkent echter in zijn memoires (1975) dat drank één van de weinige constanten in zijn leven is. In het dankwoord richt hij zich zelfs twee keer tot zijn slijter. In 1990 rijdt hij met drie keer te veel alcohol op zijn splinternieuwe Maserati aan gort tegen een Hilversums viaduct. De rechter acht een rijverbod van een half jaar terecht.
Rob Out is al die tijd de belichaming van Jong, Snel en Wild, hij is Mister Veronica, the Godfather. “Rob Out heeft Veronica bedacht, opgericht, ondersteund en grootgemaakt. Hij is een fenomeen”, oordeelde televisiedirecteur en voormalig collega Joop Daalmeijer ooi. In de platte bedrijfsstructuur van Veronica vormt hij samen met Lex Harding, weliswaar daar ver onder, de piepkleine top. “Veronica c’est moi”, wist de algemeen directeur zelf dan ook te vertellen.
Beetje boos op Lex Harding
Toch is het de tovenaarsleerling Lex Harding die vele jaren later, in 1989, de droom van Rob Out verwezenlijkt. Harding geeft Nederland het eerste commerciële televisiestation door middel van de U-bochtconstructie via Luxemburg. “Een meisjesnaam”, sneert Out over de naam van het commerciële station RTL-Veronique, dat later wijselijk zijn naam verandert in RTL4.
Ondanks alle ambities blijft Rob Out algemeen directeur bij Veronica. Pas na vernietigende kritiek van het organisatiebureau KPMG dat hij zelf inschakelde, verlaat het boegbeeld in april 1992 Veronica “wegens privé-omstandigheden”. Volgens KPMG is Rob Out zijn stuwende kracht verloren en zijn de grenzen van het familiebedrijf Veronica bereikt. Kritiek over zijn grillige karakter, veelvuldige afwezigheid en geringe bemoeienis met de dagelijkse gang van zaken is ook veel gehoord. Het charisma van Mister Veronica zou zijn uitgewerkt.
In de lokale politiek
“Een idee was een bevel”, schrijft regisseur Bert van der Veer in een column over de leidinggevende kwaliteiten van Rob Out. “Geen gezeur”, luidde het credo van de man die vroeger serieus katholiek priester wilde worden. “We gaan kapot aan vergaderen”, tekende Nieuwe Revu ooit uit zijn mond op.
De laatste jaren slijt Rob Out met de oprichting van de plaatselijke politieke partij Laren 2000. In zijn woonplaats heeft hij samen met zijn vrouw een videotheek. Hij rookt niet meer, drinkt iets minder en schrijft een boek over zijn leven. “Maar het moet wel een einde hebben”, verklaarde hij in 2001 tegenover de Apeldoornse Courant.
° Rob Out bij Radio Veronica (27/05/1972)