fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

2003: Probeer dan al eens om goed te doen

Probeer dan al eens om goed te doen. Dat is momenteel de diepe verzuchting bij Radio 2 West-Vlaanderen. De regionale omroep wil haar complete vinylarchief aan de stadsbibliotheek van Kortrijk schenken. In hun nieuwe gebouw was er geen plaats meer om de collectie te herbergen. De oude, zwarte schijven heeft Radio 2 niet meer nodig omdat alle muziek gedigitaliseerd werd.

In tegenstelling tot wat in andere provincies gebeurde, het vernietigen van alle 33- en 45 toeren platen (o.a. in Antwerpen en Vlaams-Brabant), kozen de West-Vlamingen voor een ‘bewaaroplossing’: de Stedelijke Bibliotheek van Kortrijk werd dus eigenaar van 23.018 singles, 18.000 elpees en ook nog eens 16.000 cd’s. Alle opnames werden ooit geïnventariseerd op steekkaarten die eveneens de verhuizing meemaken.

Naar het nationale archief

Hoe mooi dit verhaal ook lijkt, toch kreeg het nog een onverwacht staartje in de vorm van Spirit-gemeenteraadslid Piet Missiaen. De man vraagt zich luidop af of het hier eigenlijk wel om een gift gaat. ‘Want niemand heeft zich de consequenties afgevraagd die er aan vasthangen’, zegt hij. ‘Biedt deze collectie eigenlijk wel een meerwaarde voor de openbare bibliotheek? Steekt er niet erg veel rommel tussen? Betekent dit niet vele uren extra werk?’Missiaen wil eerst een onderzoek door specialisten laten uitvoeren naar de inhoud van de verzameling. Als er veel cultuurhistorisch materiaal bij is, dan hoort dat niet in de bibliotheek maar in een nationaal muziekarchief. Daar zou de Vlaamse Gemeenschap, via een apart project, trouwens van enig nut kunnen zijn. Samen met de muzieksector wordt immers een digitaal archief gestart, dat alle muziek zal groeperen die ooit in Vlaanderen werd gemaakt.

Of toch maar dumpen?

Straks krijgen Antwerpen en Vlaams-Brabant nog gelijk: ‘Dumpen die handel op het containerpark.’Verkopen kan natuurlijk ook. Of toch niet? Kortrijkse Gemeenteraadsleden mogen hun bezwaren naar de redactie sturen. Wordt ongetwijfeld vervolgd…


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Belgian Radio Day
Broadcast Partners
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het enige overgebleven zendschip van Radio Caroline, dat na een muiterij van de bemanning tijdens
[caption id="attachment_12313" align="alignright" width="425"] Bob Shennan, directeur van BBC Radio[/caption] Het lijkt erop dat de
A new FM is born  Op 21 april 2017, een klein jaar geleden, maakte Vlaams
Radioman Ghislain Carpels overleden Bruggeling Ghislain Carpels is op 78-jarige leeftijd overleden in het AZ
In de Verenigde Staten staan sinds deze week liefst 1.300 radiostations onder «curatele». Na Cumulus
Vanaf deze week wordt elf weken lang in 'Hoorspel Halfuur' op AVRO TROS een hoorspel
De lokale radiozenders in Vlaanderen, verenigd in de Vereniging Regionale Radio Omroepen (VRRO), voelen zich
Voorlopige pauze bij RVS De Raad van State zal de procedures van Radio Maria, Club

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2010: Franstalige radio in London (video)

2006: Eindelijk oplossing in zicht voor etherchaos

2008: Verkeersinfo op de radio – deel 2 (video)

2005: Radio Contact Egem zwijgt voor 2 maand

2008: Verkeersinfo op de radio: deel 1 (audio)

2009: Gedaan met ‘misschien’ bij Qmusic (video)

Sluiten