De impasse waarin het frequentieplan in verzeild was geraakt, is opgelost. De Vlaamse en Franstalige ministers van Media, Dirk Van Mechelen en Richard Miller hebben een akkoord bereikt over de frequenties waarover nog onenigheid bestond.
Onze redactie had vandaag Philippe Heyvaert aan de lijn. Hij is woordvoerder van de persdienst van het Kabinet Van Mechelen.
Deze ochtend was er de langverwachte werkvergadering op het kabinet met Vlaams minister Van Mechelen en zijn Waalse collega Richard Miller. Op de interministeriële conferentie van 22 oktober 2002 waren beide ministers het al voor een groot deel eens geraakt. Over 13 frequenties werd echter nog geen overeenkomst bereikt. Vandaag ziet de situatie er weer wat beter uit. Over 3 frequenties is men het volledig akkoord, over 7 quasi akkoord (b.v. met richtantennes werken, technisch overleg plegen). Rond 3 frequenties is er nu nog steeds geen akkoord. De onderhandeling gaan wel verder in de loop van de komende weken.
Alleen de problemen rond drie Brusselse frequenties zouden dus nog niet helemaal opgelost zijn. Als alles volgens plan blijft verlopen, krijgen de lokale en regionale radio’s op 1 december 2003 de nieuwe licenties. Beide ministers zijn akkoord dat vanaf 1 december 2003 alles, zoals afgesproken, toegepast zou moeten worden. Er zijn dus 5 regionale stations voorzien, waarvan het werkingsgebied min of meer samenvalt met de provinciale grenzen. Verder spreekt men over een 200 tot 250 lokale en stadsradio’s. De stadsradio’s mogen met een groter vermogen uitzenden en zenden telkens uit voor een bepaalde agglomeratie.
De licenties van de huidige lokale radio’s vervallen in principe op 1 september. Minister Van Mechelen zal echter een amendement toevoegen aan het mediadecreet, waardoor de huidige vergunningen verlengd worden en de zenders tot 1 december rechtszekerheid hebben. Zo krijgen de kandidaten voldoende tijd om hun dossier voor te bereiden. De nieuwe licenties moeten de nieuwe zenders rechtszekerheid geven voor 9 jaar.