Het leek de laatste weken erg rustig rond de Limburgse mini-keten FM Limburg. Achteraf gezien was dit maar schijn. Achter de schermen was men immers met man en macht in de weer. Sinds de ommezwaai van FM Limburg vorige zomer, heeft de organisatie niet stilgezeten. Op 1 september 2002 werden de activiteiten van het netwerk tot een minimum teruggeschroefd. Het was geen makkelijke beslissing. Maar wel een terechte.
Het werd toen immers duidelijk dat de overheid in elke provincie één regionaal zendstation met groot bereik zou vergunnen. Dergelijke provinciale radio zou de bestaanszekerheid en vooral de leefbaarheid van het actuele Limburgse netwerk van lokale zenders zwaar onderuithalen. Beter dan bang af te wachten, werd besloten om het roer drastisch om te gooien.
En daar is NV FM Limburg
Terwijl de Vlaamse overheid verder werkte aan een nieuw wettelijk kader en een nieuw frequentieplan, werd er bij FM Limburg hard gesleuteld aan een nieuwe structuur. En die is er nu: de N.V. FM Limburg is een feit.
Voor de realisering ervan ging het team radiomakers van FM Limburg aankloppen bij Boudewijn Dupont, een Hasselts zakenman. Die zette meteen de schouders onder het project en bracht de nodige financiële middelen bij elkaar om een flinke doorstart te kunnen maken. Hij plaatste ook de reorganisatie op de rails en stelde een team van radiomakers samen dat nu instaat voor de realisatie van de FM Limburg programma’s in Hasselt (via Hit FM 106.1) en Genk (via RML 105.4).
De N.V. FM Limburg wordt momenteel geleid door Boudewijn Dupont die er ook dagelijks aan de slag is als algemeen-directeur. Hij kan rekenen op een hecht team dat instaat voor de realisatie van de programma’s: Tony Dupont (redactie), Sandra Boussu (muziek) en André Hemeryck (algemene programmatie). Aan de commerciële kant zijn enkele mensen permanent in de weer: Rudy Vervloesem (verkoopleider) en Chris Roex (financieel bediende).
Twee decennia ervaring
De NV FM Limburg heeft een achtergrond van pionierswerk. Het begon allemaal met Radio Noordzee in Hasselt. Toen nog een zogenaamde ‘vrije radio’ die later een legaal statuut kreeg. Wettelijke beperkingen leidden tot een naamswijziging: Noordzee werd Hit FM. Nog later stond Hit FM aan de wieg van het provinciaal netwerk van lokale radio’s dat de naam FM Limburg meekreeg.
Het ligt dan ook in de lijn van de gebeurtenissen dat de N.V. FM Limburg de opstap naar provinciale radio wil maken. Boudewijn Dupont en zijn medewerkers brengen alles in gereedheid om een aanvraag in te dienen voor de Limburgse frequentie. Het team radiomakers kan bogen op meer dan twintig jaar ervaring. Waarvan bijna acht jaar als leverancier van een provinciaal raamprogramma voor de lokale radio’s in Limburg. Een uniek palmares.
Het is met die staat van dienst dat de N.V. FM Limburg zijn meesterkoks naar voren schuift als pioniers achter de nieuwe provinciale radio in Limburg. Dat ze een aardig potje kunnen koken, hebben ze in de afgelopen jaren wel bewezen.