fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

2003: De letterwoorden voor 2004 zijn DAB en DRM

Vroeger draaide de zaterdag vooral om BAD. Sinds enkele maanden gaat het om het omgekeerde, DAB dus. Iemand die de ‘Avonturen van de radio’ nauw volgt, kan niet meer naast de pogingen kijken om deze nieuwe techniek te hypen. Vooral de openbare omroep heeft het voortouw genomen. Niet onlogisch want de VRT is rechtstreeks betrokken partij. Ze zijn momenteel immers de enige aanbieder van DAB in Vlaanderen. Al konden we uit betrouwbare bron vernemen dat een enkele commerciële stations in gesprek zijn met de Reyerslaan. Het behoort tot de mogelijkheden dat deze omroepen, volgend jaar, via de DAB-transmissieapparatuur van de VRT hun programma’s gaan uitzenden. Het zogenaamde ‘Block 6’ op de Vlaamse DAB-frequentie werd hiervoor gereserveerd. Namen kunnen we nog niet noemen, maar mogelijk moeten we toch verder kijken dan het nationale duo 4FM en Q-music.

927 Live: analoog naast digitaal 

Het succes van DAB staat of valt uiteraard met het aantal mensen dat dit soort uitzendingen kunnen ontvangen. Een nieuwe dure ontvanger kopen is niet evident, vooral als er geen bijkomende argumenten (lees; nieuwe stations), voor handen zijn. Die andere nieuwe techniek, DRM, is minder in hetzelfde bedje ziek. Digital Radio Mondiale maakt gebruik van alle bestaande omroepbanden, behalve de FM. Stations die, bij wijze van vereenvoudigd voorbeeld, een DRM-encoder aan hun zender hangen, zijn plotseling digitaal in mono of stereo be ontvangen. De luisteraar heeft uiteraard een speciaal toestel nodig, maar raakt minder het noorden kwijt omdat hij geen totaal nieuw concept moet leren begrijpen. 927 Live, de sportzender van de VRT, blijft bvb gewoon op die 927 kHz zitten, maar klinkt wel veel beter. Naast het nieuwe digitale signaal blijven ook de analoge uitzendingen van 927 Live behouden. Nog steeds in ons hypothetisch voorbeeld weliswaar. 

Ook DRM wint veld bij de VRT 

En alhoewel de VRT momenteel volop de DAB-kaart trekt en het fenomeen stevig promoot, is nu ook het besef dat DRM ‘misschien wel iets kan worden’ snel terrein aan het winnen. Er is een eerste (niet bekend gemaakte) test geweest op de AM in de tweede helft van september en een belangrijk Duits producent werd om een prijsofferte gevraagd voor de noodzakelijke decoders voor 1512 en 927 kHz. De openbare omroep is momenteel geen lid van het DRM-consortium, maar dat belet hen uiteraard niet om de techniek te gaan gebruiken. Wordt het DAB of DRM, of beiden? Feit is dat het steeds duidelijker wordt dat FM binnen enkele jaren zijn quasi monopolie zal moeten delen. 

DRM wordt nu al volop getest 

DRM-testen zijn intussen volop aan de gang. NOS doet het al een hele poos via de 1296 kHz (middengolf), RTL gebruikt al maanden de 49-meter band (korte golf) om verschillende programma’s van hun andere Europese stations over te nemen. Iedere dag is er een uur Nederlands en een uur Frans uit België, te horen. En vandaag kwam ook TDPradio erbij. Een Belgisch project. Al gaat het dan slechts om één uurtje dance in de week via 9850 kHz, het geeft wel duidelijk een trend aan. Het spreekt dan ook voor zichzelf dat steeds meer mensen DRM wel eens zouden willen horen. Nog meer dan bij DAB stelt zich hier het probleem van de ontvangers. Bij DAB zijn ze duur, maar ze bestaan. Bij DRM is het echt zoeken geblazen. Alhoewel… 

DRM luisteren via de computer

Eigenlijk hoef je niet eens forse bedragen neer te tellen om DRM te kunnen luisteren. Wie een computer heeft schiet al een eind op. In september op IBC 2003 in Amsterdam, werd een demonstratie gegeven van een DRM Software Radio. Van de hand van het Britse Merlin Communications. Het draait om het principe dat het ‘normale’ IF van een AM-ontvanger van 455 kHz veranderd wordt in een IF van 12 kHz. Dat valt binnen het hoorbaar gebied en wordt bijgevolg op die manier aangeboden aan de ingang (line in) van een standaard PC-klankkaart. Speciale software decodeert het signaal in een hoorbaar audiosignaal. De prijs ervan komt in de buurt van de zestig euro.  

Van Handige Harry tot Karel Kluns 

Uit het voorgaande heb je intussen geleerd dat je voor DRM-ontvangst niet echt een nieuwe ontvanger nodig hebt. Als je handig bent met soldeerbout en schroevendraaier, bouw je je huidige toestel zelf uit tot een volwaardige DRM-ontvanger. Maar niet iedereen heet Handige Harry. Daarom bestaan er dus ook kant en klare kits die kleine ontvangers vormen met het aangepaste middenfrequent. De meest recente vind je op de website van Broadcast Partners. Die werkt weliswaar met een vast kristal, maar het is alvast een begin. Het kitje kost net geen honderdenvijftig euro. Wil je een kant en klare ontvanger, dan kun je sinds kort terecht bij Mayah. Kostprijs bij de lancering van het toestel is bijna zevenhonderd euro (+ BTW). De Mayah DRM2010 wordt in België verdeeld door Apex NV. 

Mee luisteren naar de toekomst

Best dat Sinterklaas, de Kerstman en de Nieuwjaarsman in de buurt zijn straks. Maar wat heb je aan een forse spaarrekening als je mee aan het begin kan staan van nieuwe, innoverende ontwikkelingen op het vlak van de radio? Mee pionieren, al is het dan als luisteraar, zorgt niet alleen voor een heerlijk gevoel, maar ook voor sterke verhalen. Je vertelt ze later aan je eigen kleinkinderen, onder een nieuwe kerstboom.


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Tot spijt van wie het benijdt, het Eurovisiesongfestival bestaat nog steeds. Winnaars werden de voorbije
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Schoolradio anno 2019: kinderen namen het over in AnzegemBas Birker: 'Radio 1 is teveel muziek
Vrijdag 22 april kregen we van mediaminister Geert Bourgeois een persbericht waarin hij liet weten
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Tomas De Soete (foto bovenaan - credits: VRT) gaat weer radio maken. Zeven jaar geleden
Onder de noemer 'Marathonradio' wil Peter Van de Veire vanaf maandag 11 juni blokkende studenten een
De Classics 1000 van Radio 1 zit er weer op en sommige vaststellingen zijn al

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2008: Qmusic lanceert de 3-minuten reclamespot
2009: VRT ontkent dat MNM in de etalage staat
2000: Blauwe dolfijn gooit knuppel in VRT-hok
2011: Vragen over Duinkerke-spots op VRT radio
2000: Contact wil Donna of Stubru overnemen
2000: En toen waren er nog… 64 FM-frequenties
Sluiten