RadioVisie

  • .
    .

2003: DAB: VRT schiet twee keer mis (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dat de openbare omroep uitbreidingsplannen had voor haar radiovloot wist de lezer van deze mediakrant alweer een paar maanden. Aangespoord door RadioVisie, bevestigde het persagentschap Belga in augustus reeds dat de VRT haar jarenlange testuitzendingen via DAB bij een groot publiek wilde bekend maken in het najaar.

Geen modale luisteraar immers die een nieuwe radio-ontvanger gaat kopen om dezelfde programma’s te ontvangen als op de FM (en AM). Pas indien je iets gaat uitzenden dat op de andere omroepbanden niet te horen is, creëer je een markt.

Nieuws verbannen naar de AM

Tot zover een ijzeren wet binnen de markteconomie. De rest, de invulling van die wet, lijkt ons evenwel nogal fout gekozen door de VRT. De twee DAB-stations, voorlopig nog zonder naam, zijn technisch nieuw, maar zeker niet qua inhoud. Een radio-omroep die voortdurend de laatste nieuwsuitzendingen herhaalt kan je nauwelijks een aanvulling noemen.

Nieuws wil je gewoon ‘vernemen’. Is dat zonder veel storing en goed verstaanbaar, dan is dat mooi meegenomen. Maar kwaliteit is hierbij zeker niet de alles overheersende factor. In de ons omringende landen stopt men pure nieuwszenders gewoon op de AM, omdat gesproken woord nu eenmaal genoeg heeft aan de inhoud. 

Doelgroep met heel wat geld 

De keuze voor een nieuwe muziekzender is wel goed, maar hier zit het format dan weer helemaal fout. Met de ‘nieuwe’ hitradio’ gaat men alweer vissen in de vijver waar al jaren geen leven meer te bespeuren is. Non stop hitradio. Daar zaten we nu echt op te wachten.

De economische, sociale en de gezondheidssector sector blijft al jaren herhalen dat er steeds meer vijftig plussers zijn, dat senioren langer een prima conditie hebben en actief deelnemen aan alle facetten van het leven in de maatschappij.

Deze groep wordt ook voortdurend groter en het gaat om generaties die bijna nooit werkloos zijn geweest en bijgevolg veel spaarcenten hebben. Waarom dan geen DAB-radiostation dat op maat geschreven is voor die doelgroep? 

Senioren rukken op in commercials

De commercile markt heeft het wel al langer begrepen. Getuige daarvan de vele reclameboodschappen waarin senioren acteren vandaag de dag. Denk maar aan het busje oudere reizigers die de Mora-frikandel ontdekken. De krasse oudjes van de Bertolli-olijfolie of zelfs La Esteralla die Belgacom Skynet aanprijst.

De spots zijn een succes, de impact ervan is groot. Een beter bewijs dat de markt helemaal open ligt voor een radiostation waar dit soort commercials thuishoort, is er niet. Bovendien hebben vijftig plussers momenteel helemaal geen station waar ze zich thuis voelen. 

En daar is het buitenland

Meer en meer in de steek gelaten door Radio 2 en volledig over het hoofd gezien door de nationale commerciëlen. Of waarom dacht je dat een, nota bene Nederlandse AM-zender als Radio 10 (Gold), zoveel aanhang had in Vlaanderen toen er loeihard op 675 kHz werd uitgezonden?. Dat ondanks de mindere kwaliteit van die band.

Idem dito voor de uitzendingen van het Franse Radio Nostalgie. Waar het station te ontvangen is in Vlaanderen, heeft het een hondstrouwe aanhang! Aan de kust is het Britse Capital Gold dan weer populair bij de oudere doelgroep. 

Zand verkopen in de Sahara

‘Senioren zijn geen wezens van een andere planeet, maar een nieuwe versie van de jongere consument. Weliswaar met meer ervaring en veel kritischer. Zij hebben vergelijkbare behoeften, maar leggen de accenten anders.’ Dat stellen Ogilvy en onderzoeksbureau Mare die zich verdiepten in de seniorenmarkt. Toch kiest VRT liever voor een hitradio  à la Donna op DAB.

Een format voor een doelgroep die minder geld heeft, veel wispelturiger is, maar die vooral kan kiezen uit meer van hetzelfde op vele tientallen FM-frequenties. Probeer daar maar eens een DAB-ontvanger aan te verkopen die minstens 200,00 euro kost. Je raakt eerder een emmer zand kwijt in de Sahara of een ijskast op de Noordpool.

Wat ons betreft; een gemiste kans voor de VRT!


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Fien, Kawtar, Eva en Sander presenteren De Warmste Week

De vier presentatoren maken zes dagen lang non-stop radio op Studio Brussel, MNM en VRT Lees verder

Radio2 viert eindejaar in Roeselare

Vanaf zaterdag 10 december zit Radio2 elke dag live op de Grote Markt in Roeselare, Lees verder

Blad 1639: Anja Daems, Soniq Awards, Mijn DNA Achterna (audio)

• Anja Daems vervangt Peter Verhulst op Radio2 • Op zoek naar de beste audioreclame Lees verder

Radio2-stemmen gaan praten op BeneBene

Voortaan houden Cathérine Vandoorne, Christel Van Dyck, Herbert Verhaeghe en Peter Verhulst de luisteraars elke Lees verder

Klara Top 100: Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt terug op 1

De 87-jarige Est Arvo Pärt geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten.

Blad 1638: Radio 1, Emitel, Spotify

• Radio 1-podcast: een duik in de pleegzorg • Oekraïne: opnieuw radio in Cherson dankzij Lees verder

Coldplay op 1 in de MNM1000 met ‘Viva La Vida’

In totaal haalde dit nummer al drie keer goud in de lijst, voor het eerst Lees verder

Radio2 zocht en vond ‘FC Wéldoeners’

Niels Destadsbader vroeg de voorbije weken aan de luisteraars van de familiezender wie de strafste Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx