RadioVisie

  • .
    .

2001: Terug van weggeweest, het luisteronderzoek van CIM

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vlaanderen kent twee grote onderzoeken naar luistercijfers. Het gaat enerzijds om RadioScan, dat uitgevoerd wordt in opdracht van VRT/VAR en anderzijds om RadioMetrie, waarvoor IP/Radio Contact, de opdracht geven. Beiden gebruiken een andere methodologie, waardoor de resultaten erg verschillend zijn. Daarom probeerde men een derde, onafhankelijk orgaan, zo ver te krijgen de meting op zich te nemen. Als vanzelf kwam men terecht bij het Centrum voor Informatie over de Media (CIM). Na heel wat voor- en andere studies, een sluitend onderzoek ontwerpen bleek niet zo eenvoudig te zijn, tekende men in mei, de nodige contracten.

LANGZAAM WARM LOPEN VOOR HET ECHTE WERK

De CIM-enquête is een ‘single source’ studie waarvan zowel de bereik- als de accumulatiegegevens afkomstig zijn uit een brede steekproef luisterdagboeken verspreid over twee golven per jaar. Een pre-test die de laatste hypothesen moet nagaan (aantal nodige contacten, response rate, duur van het dagboek…) gaat tijdens het tweede semester van 2001 door, zodat nog dit jaar een definitief lastenboek voor de studie opgesteld zal kunnen worden. Die zal begin 2002 van start gaan en de eerste resultaten zullen op het einde van de tweede golf, eind 2002, beschikbaar zijn.

GROEP RESPONDENTEN WERD FLINK UITGEBREID

Vooraleer het dus écht begint, is er nu evenwel een soort ‘entree’. Terug van weggeweest, na jarenlang gepalaver, bevatte de meest recente CIM-studie over de gedrukte pers, opnieuw cijfermateriaal over individuele radiostations. Het onderzoek werd voor het eerst uitgebreid naar plus 12-jaringen (eerder was dat +15). Het aantal respondenten bedroeg 10.453. In de periode 15 mei 2000 tot 30 april 2001 mochten ze hun antwoorden geven. Andere nieuwigheid: tweetalige ondervragers voor Brussel en Waals-Brabant die hun tweetalige collega’s voor Vlaams-Brabant kwamen vervoegen.

DONNA EN RADIO 2 BLIJVEN IN ELKAARS BUURT

Zowel in Vlaanderen als in Wallonië worden de resultaten gedomineerd door twee koplopers. Het gaat enerzijds om Radio Donna dat 1.520.200 luisteraars haalt en aldus Radio 2 met een neuslengte verslaat. Het familiestation van de VRT haalt 1.504.700 luisteraars. Tellen de onderzoekers de resultaten uit de leeftijdsgroep 12-14 jaar niét mee, dan liggen de verhoudingen net omgekeerd. Opvallend is dat een aantal upscale stations het beter doen in de face-to-face-interviews van het CIM dan in de RadioScan-studie: Radio 1 komt uit op 751.300 en Klara haalt liefst 205.000 luisteraars. Nieuwkomer Radio Mango haalt een opvallend hoge score met 79.600 ‘punten’.

COMMERCIEEL HAALT HET VAN PUBLIEK IN WALLONIË

Bij de Franstalige landgenoten haalt het jarige (tien kaarsjes) Bel RTL de gouden plak binnen met 619.800 luisteraars. Radio Contact is een goede tweede met 554.700 stuks. Als men ook hier begint te tellen vanaf de categorie plus 15-jarigen, dan wisselen de posities eveneens. Dan haalt Contact het van Bel RTL. Fréquence Wallonie is de absolute winnaar bij de Franstalige publieke omroep. Het station haalt 424.700 luisteraars. La Première klokt af op 381.500 eenheden. Nieuwkomer Contact 2 is meteen goed voor 69.000. (TH)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2001: Radiometrie parkeert Radio 2 op de eerste plaats

Omdat in dit land nu eenmaal alles in een veelvoud gebeurt, is het ook niet Lees verder

2000: Radiometrie telde en maakte bekend…

Radiometrie heeft de cijfers bekend gemaakt van het luisteronderzoek dat werd uitgevoerd tussen september en Lees verder

2001: CIM start gloednieuw luisteronderzoek

Met vallen en opstaan, men verkeek zich op de moeilijkheid om het goed te doen, Lees verder

2001: CIM radio-onderzoek staat in de steigers

De directeurs van de radioregies hebben een overeenkomst ondertekend voor de realisatie van een gemeenschappelijke Lees verder

2001: Radio Contact verwerpt luisteronderzoek Radioscan

Radio Contact betwist de resultaten van 'RadioScan', het zesmaandelijkse luisteronderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht Lees verder

Luistercijfers Nederland: Qmusic domineerde de zomer

De luistercijfers van juli en augustus bevestigen de dominante positie van Qmusic. Radio 10 blijft Lees verder

Luistercijfers Frankrijk: France Inter is heer en meester

France Inter kende, op basis van de luistercijfers van juli en augustus, een meer dan Lees verder

Luistercijfers Nederland: Stilte voor de storm

Weinig tot geen hiërarchische veranderingen in het Nederlandse radiolandschap in de cijfers met de eerste Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx