fbpx

RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

Vandaag is het alweer achttien jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, stierf. Stan was een huisvriend. Het is dan ook niet meer dan passend dat we bij wijze van eerbetoon teruggrijpen naar een tekst die we op 18 juli 2000 publiceerden naar aanleiding van z’n tachtigste verjaardag. Stan Haag, ten voeten uit.

° 1 december 2001: ANP Nieuws

Totaal onvoorbereid zit ik aan mijn computer en wacht geduldig op de inspiratie die geacht wordt te komen. Ik probeer zowelletterlijk als figuurlijk terug te keren in de tijd… ‘Herinnert U zich deze nog?’ Een radiojingle die mij veertig jaar in het verleden katapulteert naar de Nederlandstalige uitzendingen van Luxemburg op 1440 kHz (208 meter). Helemaal zeker waren we toen niet van die frequentie want er zat immers geen digitale display op de radiotoestellen. De ‘afstemnaald’ moest ergens tussen ‘Vlaams Brussel’ en ‘Radio Antwerpen’ worden geplaatst. Dan werd er even gekeken naar het afstemoog. Dat groene ding dat sterker licht gaf naarmate dat de ontvangst beter werd…

Vlaamse hits, met de meeste hoogachting

Naald goed? Afstemoog goed? Tijd voor een beste Stan Haag, tenminste als vader niet thuis was. Pas dan mocht ik luisteren naar mijn favoriete station terwijl moeder goedkeurend meeluisterde! ‘Stan Haag Vandaag’ mocht er wezen. Toen al een programma voor de gewone burger. Veel Hollandse, ook Vlaamse muziek, fris, opgewekt. Radio Luxemburg was een voorloper want ik hoorde er voor het eerst een hitparade.

Een nuttig fenomeen voor veel presentatoren die van de ranglijst gebruik maakten voor hun bindteksten. Stan Haag had dit echter allemaal niet nodig want met zijn speciale radiostem bekoorde hij zondermeer menige huismoeders. Heel veel vrouwen stonden toen ‘aan de haard’ en de meesten werden meteen verliefd op de man… zijn stem en zijn speciale manier van presenteren.

Met liefde voor alle muziek

Stan had de gave om zelfs de minder goede singeltjes aan te kondigen als zijnde grote aankomende hits. Wat mij ook altijd bijgebleven is, is dat Stan een voorliefde had voor zangeressen. De manier waarop hij hun platen aankondigde was uniek. Je zou meteen naar de platenboer gestapt zijn om het vinyl te kopen. Dat kwam natuurlijk alleen maar ten goede aan de platenmaatschappijen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Stan als radiomaker menig zangtalent een duwtje heeft gegeven.

Of de volgende artiesten zijn favorieten waren, weet ik niet, maar Willeke Alberti, Ria Valk, Rita Corita, De Heikrekels, Willy Alberti, Johnny Lion, Tony Bass, Gert Timmerman, Ronnie Tober, Het Cocktail Trio, Imca Marina, Gert & Hermien, Karin Kent, Ted de Braak, Boudewijn de Groot, Conny Vandenbos, Wim Sonneveld, John Lamers en ik vergeet er velen… waren bij hem kind aan huis. Er staan geen Vlaamse artiesten in mijn lijstje, maar ik weet dat ook vele Vlaamse hits door hem aangekondigd werden… met de meeste hoogachting.

Mee verhuizen met Stan

Stan’s overstap van Luxemburg naar Radio Veronica heb ik goed verteerd. ‘Stan Haag Vandaag’ en zijn ‘Juke Box’ verhuisden immers gewoon mee. Bijna drie generaties lang was hij te horen op de . Bij Veronica gebeurde dat meestal samen met studiotechnicus Ad Bouman. Ik denk zowaar dat het Stans lievelingstechnieker was…

° Fragmenten Stan Haag bij Radio Luxemburg

Dat ‘Ik sta op wacht’ van Joop De Knecht deels door Stan werd geschreven, heb ik pas onlangs ontdekt. Ik prijs me gelukkig dat ik die plaat (op Decca) nog bezit in mijn 78-toeren archief. Die opname zal ik met nog meer liefde dan vroeger behandelen en beluisteren.

Trouwens, wist je dat de Vlaamse versie werd opgenomen door Bobbejaan Schoepen? Vreemd om lezen anno 2000, maar toen werden er inderdaad van Hollandse nummers, Vlaamse versies opgenomen en vice-versa. Sommige opnames van eind vijftiger, begin zestiger jaren stonden toen maandenlang in de hitparade. En die liedjes hoor je nog steeds. Als ik dan bekijk wat er vandaag allemaal in de lijsten staat… Stan, hoe zou je die nummers nu aankondigen?

Het bakelieten radiotijdperk

Soms luister ik nog met weemoed naar een paar uur opnamen uit de ‘Top 1000’ van Veronica die ik opnam ergens in juli 1974, net voor de gedwongen close down. Zelfs in die moeilijke radioperiode bleef Stan Haag een optimist. En dan zwijgen we nog over zijn tussenkomst tijdens de laatste twee uren van het station.

° 11 juni 1973: Stan Haag presenteert een uur van de Top 100

Nadien, bij Mi Amigo, bleef Stan zijn stijl en zijn muziek trouw. Een plaatje, een praatje… meer moest dat niet zijn. Ik ben er van overtuigd dat hij mocht ‘regeren’ in de mooiste radioperiode. Zeg maar het ‘bakelieten en plastieken’ tijdperk. Zijn initialen mogen gegrift worden in de marmeren stenen van het radioparlement. En zijn ‘stan’dbeeld mag geplaatst worden aan de ingang! (PVB)

° 31 augustus 1974: Laatste programma van Stan Haag bij Radio Veronica


TVV Sound
Belgian Radio Day
TVV Sound
Broadcast Partners
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
538 DJ Daniël Lippens, gesjeesd en geschorst Wat gebeurt er toch allemaal daar bij dat
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Het Agentschap Telecom, de Nederlandse tegenhanger voor het Vlaamse BIPT & VRM, verstrengt nog deze
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Stelletje Gentenaars troefde vijf Australiërs en een Brit af. Met vlag en wimpel! Als u
Wat twintig jaar geleden als een ultieme muzikale evaluatie van de verstreken eeuw door de
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

4
Reageer op dit artikel

avatar
3 Aantal reacties
1 Antwoorden op reacties
0 Volgers
 
Meest beantwoorde reactie
Artikel met de meeste reacties
4 Personen die reageerden
GeertErwin BerghmansPieter Van BandenJoop Van Hoop Personen die recent reageerden
  Inschrijven  
Abonneren op
Geert
Gast
Geert

Stan Haag niet voor niks verkozen tot èèn van 7 beste dj’s aller tijden. https://miamigo40.be/nl/dj-poll-and-the-winner-is/ Radio was toen nog uw beste vriend en Stan was er èèn van.

Erwin Berghmans
Gast
Erwin Berghmans

Ik had de eer om Stan Haag de laatste keer te interviewen in 2001 bij ‘Maeva op Zeven’. Onvergetelijk moment (Erwin B.)

Joop Van Hoop
Gast
Joop Van Hoop

Mooi artikel (PVB) om ode te brengen aan Stan Haag, de gemiste radiolegende die gedurende zijn radiojaren heel wat verzoekjes en brieven met levensverhalen te verwerken kreeg.
Zelf heb ik toen veel geluisterd naar zijn jukebox dat ‘s avonds steevast om 18.00 uur werd uitgezonden. Zoutwater groeten, Joop.

Pieter Van Banden
Lid
Meer in Actueel
Blad 344: Teveel onderwerpen voor één regel (video)

‘1000 Klassiekers’ Radio 2 start met concert (video)

Rode Neuzen Dag 2019 maakt 423.335 jongeren sterker

From Studio Sherlock to Radio Holmes – 10 (audio)

Blad 343: NRJ, Sky Radio en NPO Radio 5 (video’s)

Waar is de LV8 Jenni Baynton? (video)

Sluiten