RadioVisie

  • .
    .

Stan Haag ‘voor eeuwig op wacht’ (véél audio)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Vandaag is het alweer twintig jaar geleden dat Stan Haag, radiolegende in Nederland én Vlaanderen, stierf. Stan was een huisvriend. Het is dan ook niet meer dan passend dat we bij wijze van eerbetoon teruggrijpen naar een tekst die we op 18 juli 2000 publiceerden naar aanleiding van z’n tachtigste verjaardag. Stan Haag, ten voeten uit.

° 1 december 2001: ANP Nieuws

Totaal onvoorbereid zit ik aan mijn computer en wacht geduldig op de inspiratie die geacht wordt te komen. Ik probeer zowelletterlijk als figuurlijk terug te keren in de tijd… ‘Herinnert U zich deze nog?’ Een radiojingle die mij veertig jaar in het verleden katapulteert naar de Nederlandstalige uitzendingen van Luxemburg op 1440 kHz (208 meter). Helemaal zeker waren we toen niet van die frequentie want er zat immers geen digitale display op de radiotoestellen. De ‘afstemnaald’ moest ergens tussen ‘Vlaams Brussel’ en ‘Radio Antwerpen’ worden geplaatst. Dan werd er even gekeken naar het afstemoog. Dat groene ding dat sterker licht gaf naarmate dat de ontvangst beter werd…

Vlaamse hits, met de meeste hoogachting

Naald goed? Afstemoog goed? Tijd voor een beste Stan Haag, tenminste als vader niet thuis was. Pas dan mocht ik luisteren naar mijn favoriete station terwijl moeder goedkeurend meeluisterde! ‘Stan Haag Vandaag’ mocht er wezen. Toen al een programma voor de gewone burger. Veel Hollandse, ook Vlaamse muziek, fris, opgewekt. Radio Luxemburg was een voorloper want ik hoorde er voor het eerst een hitparade.

Een nuttig fenomeen voor veel presentatoren die van de ranglijst gebruik maakten voor hun bindteksten. Stan Haag had dit echter allemaal niet nodig want met zijn speciale radiostem bekoorde hij zondermeer menige huismoeders. Heel veel vrouwen stonden toen ‘aan de haard’ en de meesten werden meteen verliefd op de man… zijn stem en zijn speciale manier van presenteren.

Met liefde voor alle muziek

Stan had de gave om zelfs de minder goede singeltjes aan te kondigen als zijnde grote aankomende hits. Wat mij ook altijd bijgebleven is, is dat Stan een voorliefde had voor zangeressen. De manier waarop hij hun platen aankondigde was uniek. Je zou meteen naar de platenboer gestapt zijn om het vinyl te kopen. Dat kwam natuurlijk alleen maar ten goede aan de platenmaatschappijen. Ik ben er dan ook van overtuigd dat Stan als radiomaker menig zangtalent een duwtje heeft gegeven.

Of de volgende artiesten zijn favorieten waren, weet ik niet, maar Willeke Alberti, Ria Valk, Rita Corita, De Heikrekels, Willy Alberti, Johnny Lion, Tony Bass, Gert Timmerman, Ronnie Tober, Het Cocktail Trio, Imca Marina, Gert & Hermien, Karin Kent, Ted de Braak, Boudewijn de Groot, Conny Vandenbos, Wim Sonneveld, John Lamers en ik vergeet er velen… waren bij hem kind aan huis. Er staan geen Vlaamse artiesten in mijn lijstje, maar ik weet dat ook vele Vlaamse hits door hem aangekondigd werden… met de meeste hoogachting.

Mee verhuizen met Stan

Stan’s overstap van Luxemburg naar Radio Veronica heb ik goed verteerd. ‘Stan Haag Vandaag’ en zijn ‘Juke Box’ verhuisden immers gewoon mee. Bijna drie generaties lang was hij te horen op de . Bij Veronica gebeurde dat meestal samen met studiotechnicus Ad Bouman. Ik denk zowaar dat het Stans lievelingstechnieker was…

° Fragmenten Stan Haag bij Radio Luxemburg

Dat ‘Ik sta op wacht’ van Joop De Knecht deels door Stan werd geschreven, heb ik pas onlangs ontdekt. Ik prijs me gelukkig dat ik die plaat (op Decca) nog bezit in mijn 78-toeren archief. Die opname zal ik met nog meer liefde dan vroeger behandelen en beluisteren.

Trouwens, wist je dat de Vlaamse versie werd opgenomen door Bobbejaan Schoepen? Vreemd om lezen anno 2000, maar toen werden er inderdaad van Hollandse nummers, Vlaamse versies opgenomen en vice-versa. Sommige opnames van eind vijftiger, begin zestiger jaren stonden toen maandenlang in de hitparade. En die liedjes hoor je nog steeds. Als ik dan bekijk wat er vandaag allemaal in de lijsten staat… Stan, hoe zou je die nummers nu aankondigen?

Het bakelieten radiotijdperk

Soms luister ik nog met weemoed naar een paar uur opnamen uit de ‘Top 1000’ van Veronica die ik opnam ergens in juli 1974, net voor de gedwongen close down. Zelfs in die moeilijke radioperiode bleef Stan Haag een optimist. En dan zwijgen we nog over zijn tussenkomst tijdens de laatste twee uren van het station.

° 11 juni 1973: Stan Haag presenteert een uur van de Top 100 aller tijden

Nadien, bij Mi Amigo, bleef Stan zijn stijl en zijn muziek trouw. Een plaatje, een praatje… meer moest dat niet zijn. Ik ben er van overtuigd dat hij mocht ‘regeren’ in de mooiste radioperiode. Zeg maar het ‘bakelieten en plastieken’ tijdperk. Zijn initialen mogen gegrift worden in de marmeren stenen van het radioparlement. En zijn ‘stan’dbeeld mag geplaatst worden aan de ingang! (PVB)

° 31 augustus 1974: Laatste programma van Stan Haag bij Radio Veronica


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

9 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Pascal VDM
Pascal VDM
14 december 2021 - 07:26 07:26

Vormde iedere ochtend ook een mooi duo met zijn vrouw Michèlle bij Mi Amigo.
Vond haar prgr “koffie met of zonder..” ook wel leuk iedere ochtend.
Hoe zou het haar zijn vergaan ? Bij mijn weten nooit meer op de radio gehoord daarna…

PVM
PVM
14 december 2021 - 10:50 10:50
Antwoord aan  Pascal VDM

Ben ook wel benieuwd hoe het met Michelle verder is gegaan, net als die andere ex dj’s van Mi Amigo. Zou leuk zijn voor een nieuwe rubriek hier op radiovisie.

Garry
Garry
11 december 2021 - 14:09 14:09

Such lovely memories. I used to listen to Radio Mi Amigo every day. The signal was clear in London. Michelle, Peter van Dam and of course, Stan Haag. I’m so glad I can still listen to this great station online.

Claude Van Isterdael
Claude Van Isterdael
1 december 2021 - 09:22 09:22

Een grote meneer in zijn genre, zag hem voor het laatst in Beervelde tijdens de eerste zeezenderdag (2000 ?) waar hij in de bloemetjes werd gezet met zijn mini-jukebox, toen
al zag je dat het bergaf ging met zijn gezondheid !

Geert
Geert
1 december 2019 - 11:26 11:26

Stan Haag niet voor niks verkozen tot èèn van 7 beste dj’s aller tijden. https://miamigo40.be/nl/dj-poll-and-the-winner-is/ Radio was toen nog uw beste vriend en Stan was er èèn van.

Erwin Berghmans
Erwin Berghmans
1 december 2019 - 11:11 11:11

Ik had de eer om Stan Haag de laatste keer te interviewen in 2001 bij ‘Maeva op Zeven’. Onvergetelijk moment (Erwin B.)

Joop Van Hoop
Joop Van Hoop
1 december 2018 - 12:19 12:19

Mooi artikel (PVB) om ode te brengen aan Stan Haag, de gemiste radiolegende die gedurende zijn radiojaren heel wat verzoekjes en brieven met levensverhalen te verwerken kreeg.
Zelf heb ik toen veel geluisterd naar zijn jukebox dat ‘s avonds steevast om 18.00 uur werd uitgezonden. Zoutwater groeten, Joop.

Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
1 december 2019 - 08:33 08:33
Antwoord aan  Joop Van Hoop
Pieter Van Banden
Pieter Van Banden
1 december 2021 - 11:57 11:57
Antwoord aan  Pieter Van Banden

Spijtig Joop maar die website met gratis webspace (zoals zoveel anderen) werd afgevoerd door Skynet hoor een paar maanden geleden…spijtig.

Don`t copy text!
9
0
Deel hier gerust uw gedachtenx