fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

2001: RVi ‘pingelt’ niet meer (video)

Toen onlangs de Nederlandse publieke omroep bekend maakte de ‘bieps’, die het hele uur aanduiden, te gaan vervangen door een muziekje (vanaf 1 april), werd er prompt geprotesteerd dat horen en zien verging. Nu hebben die ‘biep-biep-piepjes’ wel iets natuurlijk. We zijn ze zo gewoon dat een radiostation zonder een beetje lijkt op iemand in een keurig maatpak maar dan… zonder schoenen. 

En nu gaat ook Radio Vlaanderen Internationaal (RVi), het tijdsein schrappen. Maar in dit geval hebben we daar alle begrip voor. Meteen wordt ook duidelijk waarom veel andere zenders de exacte tijd niet met een signaal kunnen weergeven. Het belangrijkste van een tijdsein is dat het de exacte… tijd aangeeft. Op de laatste toon gaat steeds het volgende uur in. In deze moderne tijden waar satellieten meer en meer gebruikt worden om radiosignalen te transporteren komt het tijdsein echter steeds te laat. Bij de RVi-kortegolfuitzendingen vanuit Waver zal dat niet het geval zijn, maar voor de programma’s die aangeboden worden via relaisstations is dat wél degelijk zo.

De uitzendingen voor Amerika bijvoorbeeld komen vanuit Bonaire. Het signaal vertrekt vanuit Brussel naar de satelliet die zo’n 35.000 kilometer hoog in de lucht hangt. Dat signaal wordt in Nederland opgevangen, maar daarvoor is het wéér 35.000 kilometer naar beneden gereisd. Vanuit Nederland wordt het dan weer via een andere satelliet naar Bonaire gestuurd, waar het signaal verder via de kortegolfzender naar de luisteraars wordt gestuurd. Het programma legt tienduizenden kilometers af vooraleer het thuis uit de luidsprekers komt, via de gewone aardse etherfrequentie. Dat heeft natuurlijk allemaal tijd nodig. Al gaat hier niet om minuten… maar om een aantal seconden. Toch kan je er je klok niet op gelijk zetten.

Voor zij die luisteren via het internet is het nog duidelijker. Soms is er ‘net congestion’, een soort filevorming. De klank stopt dan en gaat een paar seconden later weer verder, exact op de plek waar hij gestopt was. Dat betekent dus dat je soms een tijdsein seconden te laat hoort. Als die vertraging een paar keer per uur voorvalt, hoor je de pingels met een vertraging van minuten! Vandaar het stopzetten van het tijdsein.

De ‘biepjes’ zijn er trouwens niet altijd geweest. Ze werden op 5 februari 1924 ‘uitgevonden’ door een Londonse pianist. 


TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Opvallend boek over opvallend man, die Nederlands omroepbestel definitief wijzigde Gat in de markt voor
Het belangrijkste duel om de publieke perceptie speelt zich dit keer af tussen Studio Brussel
Publieke omroep en lokale radio: twee maten en nog meer gewichten? Wallonië ziet geen graten
'Nooit meer sneeuw op je tv'. Het is de naam van de overheidscampagne waarmee antenne-kijkend
Zoals gewoonlijk is wat er achter de schermen gebeurt veel interessanter (voor ons) Het blijft
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Net nu ze een degelijke wedstrijd konden bedenken, doen ze het niet! Omdat we het
Iedereen krijgt ze wel eens in zijn inbox: mailtjes met reclame voor ‘penis enlargers’ en

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2003: 4FM wordt helemaal ’80’s

2001: Yasmine weg bij blauwe dolfijn (video)

2010: De ‘gekke’ transformatie van Crazy FM

2008: Donna geeft ‘Evy Gruyaert’ weg (video)

2010: Radiostunts en meerwaardes (video)

2006: Hoe scoort het ‘buitenland’ in Vlaanderen?

Sluiten