fbpx

RadioVisie

  • .
    .

2001: RVi ‘pingelt’ niet meer (video)

Toen onlangs de Nederlandse publieke omroep bekend maakte de ‘bieps’, die het hele uur aanduiden, te gaan vervangen door een muziekje (vanaf 1 april), werd er prompt geprotesteerd dat horen en zien verging. Nu hebben die ‘biep-biep-piepjes’ wel iets natuurlijk. We zijn ze zo gewoon dat een radiostation zonder een beetje lijkt op iemand in een keurig maatpak maar dan… zonder schoenen. 

En nu gaat ook Radio Vlaanderen Internationaal (RVi), het tijdsein schrappen. Maar in dit geval hebben we daar alle begrip voor. Meteen wordt ook duidelijk waarom veel andere zenders de exacte tijd niet met een signaal kunnen weergeven. Het belangrijkste van een tijdsein is dat het de exacte… tijd aangeeft. Op de laatste toon gaat steeds het volgende uur in. In deze moderne tijden waar satellieten meer en meer gebruikt worden om radiosignalen te transporteren komt het tijdsein echter steeds te laat. Bij de RVi-kortegolfuitzendingen vanuit Waver zal dat niet het geval zijn, maar voor de programma’s die aangeboden worden via relaisstations is dat wél degelijk zo.

De uitzendingen voor Amerika bijvoorbeeld komen vanuit Bonaire. Het signaal vertrekt vanuit Brussel naar de satelliet die zo’n 35.000 kilometer hoog in de lucht hangt. Dat signaal wordt in Nederland opgevangen, maar daarvoor is het wéér 35.000 kilometer naar beneden gereisd. Vanuit Nederland wordt het dan weer via een andere satelliet naar Bonaire gestuurd, waar het signaal verder via de kortegolfzender naar de luisteraars wordt gestuurd. Het programma legt tienduizenden kilometers af vooraleer het thuis uit de luidsprekers komt, via de gewone aardse etherfrequentie. Dat heeft natuurlijk allemaal tijd nodig. Al gaat hier niet om minuten… maar om een aantal seconden. Toch kan je er je klok niet op gelijk zetten.

Voor zij die luisteren via het internet is het nog duidelijker. Soms is er ‘net congestion’, een soort filevorming. De klank stopt dan en gaat een paar seconden later weer verder, exact op de plek waar hij gestopt was. Dat betekent dus dat je soms een tijdsein seconden te laat hoort. Als die vertraging een paar keer per uur voorvalt, hoor je de pingels met een vertraging van minuten! Vandaar het stopzetten van het tijdsein.

De ‘biepjes’ zijn er trouwens niet altijd geweest. Ze werden op 5 februari 1924 ‘uitgevonden’ door een Londonse pianist. 


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2011: Oud-hoofd BRT Vandenbussche overleden

Paul Vandenbussche, de eerste administrateur-generaal van de toenmalige BRT, is overleden. Hij werd 89. Hij Lees verder

2001: Radio uit de diepvries van de supermarkt

De onlangs vijftig jaar geworden Johan Verminnen, een man die steeds een nuchtere en professionele Lees verder

Het radiodagboek van 28 mei – 149 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

2011: Pers is boos over beheersovereenkomst VRT

Uitgevers van kranten en magazines zijn niet te spreken over het standpunt dat de meerderheidspartijen Lees verder

2010: ‘VRT-radio draait voldoende Vlaams’

"De VRT heeft een goed rapport voor 2009." Dat is de conclusie van de Vlaamse Lees verder

Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 mei – 144 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

SmartRadio voor VRT online streams

VRT heeft onlangs SmartRadio in gebruik genomen. Daarmee faciliteert men onder andere de nieuwe online Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, kortegolf, techniek, vrt
Het radiodagboek van 22 maart – 082 (audio)

Update programmawijzigingen bij VRT-radio

Het is vandaag 21 maart… 1977 (audio)

Het radiodagboek van 21 maart – 081 (video)

Radio 2: ‘Beste Buren-concert’ voor alle huiskamers

Nostalgische column Hans Knot – 115

Sluiten