RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

2001: RVi ‘pingelt’ niet meer (video)

Toen onlangs de Nederlandse publieke omroep bekend maakte de ‘bieps’, die het hele uur aanduiden, te gaan vervangen door een muziekje (vanaf 1 april), werd er prompt geprotesteerd dat horen en zien verging. Nu hebben die ‘biep-biep-piepjes’ wel iets natuurlijk. We zijn ze zo gewoon dat een radiostation zonder een beetje lijkt op iemand in een keurig maatpak maar dan… zonder schoenen. 

En nu gaat ook Radio Vlaanderen Internationaal (RVi), het tijdsein schrappen. Maar in dit geval hebben we daar alle begrip voor. Meteen wordt ook duidelijk waarom veel andere zenders de exacte tijd niet met een signaal kunnen weergeven. Het belangrijkste van een tijdsein is dat het de exacte… tijd aangeeft. Op de laatste toon gaat steeds het volgende uur in. In deze moderne tijden waar satellieten meer en meer gebruikt worden om radiosignalen te transporteren komt het tijdsein echter steeds te laat. Bij de RVi-kortegolfuitzendingen vanuit Waver zal dat niet het geval zijn, maar voor de programma’s die aangeboden worden via relaisstations is dat wél degelijk zo.

De uitzendingen voor Amerika bijvoorbeeld komen vanuit Bonaire. Het signaal vertrekt vanuit Brussel naar de satelliet die zo’n 35.000 kilometer hoog in de lucht hangt. Dat signaal wordt in Nederland opgevangen, maar daarvoor is het wéér 35.000 kilometer naar beneden gereisd. Vanuit Nederland wordt het dan weer via een andere satelliet naar Bonaire gestuurd, waar het signaal verder via de kortegolfzender naar de luisteraars wordt gestuurd. Het programma legt tienduizenden kilometers af vooraleer het thuis uit de luidsprekers komt, via de gewone aardse etherfrequentie. Dat heeft natuurlijk allemaal tijd nodig. Al gaat hier niet om minuten… maar om een aantal seconden. Toch kan je er je klok niet op gelijk zetten.

Voor zij die luisteren via het internet is het nog duidelijker. Soms is er ‘net congestion’, een soort filevorming. De klank stopt dan en gaat een paar seconden later weer verder, exact op de plek waar hij gestopt was. Dat betekent dus dat je soms een tijdsein seconden te laat hoort. Als die vertraging een paar keer per uur voorvalt, hoor je de pingels met een vertraging van minuten! Vandaar het stopzetten van het tijdsein.

De ‘biepjes’ zijn er trouwens niet altijd geweest. Ze werden op 5 februari 1924 ‘uitgevonden’ door een Londonse pianist. 


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Startschot De Warmste Week in Mechelen

Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen Vanochtend presenteerden Peter Van de Veire (MNM) Lees verder

Blad 919: Le Fantôme de la Radio, Radio 10, Radio 538, Klara

• RTBF laat de revolutie van de vrije radio's herleven • Twee keer speciale hitparades Lees verder

Blad 918: Ann Reymen, STER, Martinique

• Ann Reymen debuteerde vandaag op Radio 2 • Vormgeving Sterrreclame in nieuw uniform jasje Lees verder

Byloo & De Soete, handelaars in VRT-kritiek

Onder de ronkende titel ‘Radio is te voorspelbaar geworden’ geeft De Morgen in zijn weekendkrant Lees verder

Radio 2: Ook Dirk S. verlaat het pand (video)

En alweer eentje die het 'Huis van Vertrouwen' verlaat. Met zachte hand naar de uitgang Lees verder

Radio 1: podcastreeks ‘Groen Gebladerte’

Deze herfst is het weer uitkijken naar een nieuwe reeks van ‘Groen Gebladerte’, de podcast Lees verder

Opmerkelijke passage van Ingeborg bij MNM

Ingeborg, eerder zangeres en tv-presentatrice, maar tegenwoordig vooral bezig in haar centrum dat mensen wil Lees verder

Blad 906: Radar, Radio 2, Sky Radio (audio)

• Nieuw: iedere zaterdag een cultuurpodcast van De Standaard • Radio 2-mysteries krijgen vervolg in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x