RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

2001: Radio Contact verwerpt luisteronderzoek Radioscan

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Radio Contact betwist de resultaten van ‘RadioScan’, het zesmaandelijkse luisteronderzoek dat wordt uitgevoerd in opdracht van de openbare omroep VRT en haar reclameregie de VAR. En omdat er ‘a time and a place is for everything’, konden ze dat niet beter vertellen dan net na het uitbrengen van de resultaten van de luistercijfers van concurrent ‘RadioMetrie‘. Voor de goede orde van zaken wijzen we er nog even op dat ‘RadioMetrie’ (IP) onder de hoede staat van Inra Belgium en dat IP de reclameregie voert van onder andere… Radio Contact.

VERSCHIL TUSSEN THEORETISCH EN REËEL ZENDBEREIK

Radio Contact vraagt dat ‘RadioScan’ dezelfde methode zou gebruiken om de luistercijfers te berekenen van de commerciële netwerken als ze gebruikt voor de ‘meting’ van de openbare omroep VRT. Wat deze laatste betreft, vraagt ‘RadioScan’ over heel het Vlaamse grondgebied naar het luistergedrag inzake alle publieke radionetten. Wat de commerciële netwerken betreft, die een verzameling zijn van lokale stations, beperkt ‘RadioScan’ haar rondvraag tot het theoretisch zendbereik van de lokale stations en vraagt ze naar de lokale roepnaam, de zogenaamde station call, van het station. Radio Contact stelt dat die twee criteria indruisen tegen elke realiteit.

AANPASSEN OF WE DOEN NIET MEER MEE

Rudy Dierckx (directeur Contact Vlaanderen): “Het theoretisch zendgebied valt om tal van redenen nooit samen met het reële zendbereik. Anderzijds gaan die stations op antenne onder de naam van hun netwerk, in casu Radio Contact, en is de luisteraar niet bekend met de station call. Radio Contact moet overleven in een concurrentiële marktomgeving en dat kan enkel wanneer iedereen daarbij dezelfde spelregels hanteert. Wanneer ‘RadioScan’ echt de luistercijfers wil kwantificeren van commerciële netwerken kan ze bij haar respondenten enkel meten hoe dikwijls ze naar Radio Contact luisteren, niets meer en niets minder. ‘RadioScan’ vraagt toch ook niet of de potentiële luisteraar afstemt op Donna-Genk of of Donna-Schoten. Niet waar het signaal vandaan komt speelt een rol, enkel of de luisteraar het heeft gehoord. Daarom gaan we ‘RadioScan’ vragen haar methodologie aan te passen, zo niet weigeren we elke verdere samenwerking.” (LH)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx