Als het tot de nieuwe politiek cultuur behoort om de burgers eerst warm te maken met heel enthousiaste voorstellen om daar achteraf bochten wringend op terug te komen, dan is het toekennen van twee commerciële etherfrequenties in Vlaanderen daar een exorbitant voorbeeld van. Vervelend voor toekomstige luisteraars, haast kafkaësk voor zij die een vergunning willen. ‘Positief blijven denken en hard doorwerken is de enige remedie’, zegt Bert Geenen.
Hij was ooit nethoofd van Radio Donna en werd in november 2000, met trommelgeroffel, plus rode loper, erg verrassend binnengehaald door de VMM om de nationale radio van de commerciële jongens en meisjes uit Vilvoorde een ‘gezicht’ te geven. De man zit sinds een half jaar niet op zijn nagels te bijten en krantenstrips te lezen, maar zegt zelf: “Op een bepaald moment moet je gewoon kiezen om voorbereidingen in gang te zetten. Anders krijg je misschien eind juni te horen dat we groen licht krijgen en moeten we op twee maanden een station uit de grond stampen.”
En de lat ligt ongeveer ’zo’ hoog
De blauwdruk voor dit derde VMM-station krijgt steeds vastere vormen. Geenen gaat geen enkele vraag uit de weg. Zo leren we dat er nog geen naam is voor zijn radio en dat de link met VTM tot een uiterst minimum beperkt zal worden. En misschien gaat het nieuwe station wel gebruik maken van de zendersites van de… VRT om hun masten en zenders in te planten. VRT-topman Bert De Graeve kwam zelf met het voorstel ‘om de wildgroei van zendmasten te voorkomen’. Verder zal de nieuwe commerciële omroep ‘jong en levenslustig, klassevol en wars van het platvloerse’ zijn. De doelgroep situeert zich tussen zeventien en… een stuk in de veertig.
BV’s moeten hun borst niet nat maken
Bert Geenen: “Misschien zal een aantal VTM-vedetten wel binnen het profiel van het radiostation passen, maar zeker niet iedereen. Onze radio zal ook niet louter door BV’s gemaakt worden, maar door maniakken die met knoppen knutselen. Bekende koppen kunnen tot goede radiomakers evolueren, maar veel zijn dat er naar mijn weten nog niet geworden. BV’s binnenhalen staat haaks op ons profiel. Ik zou liever zien dat mijn presentatoren bekend worden omdat ze goede programma’s maken.”
De muziek wordt het allerbelangrijkste
Bert Geenen: “De neiging voor nieuwe zenders is momenteel zeer groot om Donna, door het grote succes, als voorbeeld te nemen. Iedereen springt in die richting en denkt dat Donna de te melken koe is met garantie op succes. We gaan echter niet overal enkele elementen plukken, maar een eenduidig product maken. Muziek is de basisgrondstof waar voor de opstart het meeste werk in gestopt moet worden. Wie het presenteert en hoe dat redactioneel ingevuld wordt, is ook belangrijk maar wel fragmentarisch. Muziek is een permanent gegeven. Radio draait vooral om een duidelijk muziekprofiel. De rest zijn franjes die het verschil kunnen maken.”
Er komt uiteraard nieuws
Bert Geenen: “Nieuws zal bij ons station naast sport, het weerbericht, verkeersinformatie en brede culturele informatie slechts één element binnen een geheel vormen. Wij gaan geen programma’s over één thema maken, maar die elementen de hele dag door mixen. Het wordt ook geen niche product, maar een station waar zoveel mogelijk storende elementen weggenomen zijn. We kiezen voor een kleiner pakket muziek waarin de uitersten wegvallen”.
“Zowel voor TOPradio als voor Mango is er nog altijd een doelpubliek weggelegd, omdat die formats zo sterk ontwikkeld zijn. TOPradio is puur het jongerensegment… Bij een muziekzender als Mango zijn we intussen het regionale aspect aan het aanzwengelen, omdat net de ontkoppelde uitzendingen van de lokale zenders extra kracht aan het station geven met regionale nieuwsberichtgeving. Dat wordt vanuit Vilvoorde gescreend en begeleid. Zowel op inhoudelijk als op technisch vlak.”