RadioVisie

  • .
    .

2001: Nederlandse duivenmelkers kiezen VRT radio

Duivenmelkende Nederlanders willen vanaf 1 april massaal op de diverse VRT radionetten gaan afstemmen. De Nederlandse Omroep Stichting (NOS) heeft namelijk besloten om vanaf die dag de bekende ‘bieps’ die het tijdsein vormen, niet meer uit te zenden en te vervangen door de publieke omroeptune die nu al op televisie te horen is.

Dat muziekje wordt op de beeldbuis gestart wanneer het logo van de publieke omroep (blokje/balletje) te zien is. De Raad van Bestuur van de NOS wil met deze maatregel de herkenbaarheid van de publieke omroep ook op de radio vergroten. Maar voor de duivenliefhebbers is deze maatregel een ramp.

Zij die nog geen gebruik maken van een elektronische klok zijn nu eenmaal aangewezen op de biepjes. Op de avond voor een vlucht verzamelen ze in het lokaal van hun vereniging, waar ze hun klokken gelijkzetten op de laatste biep voor het radionieuws. Zo kunnen ze de vliegtijden van hun duiven zo nauwkeurig mogelijk klokken.

Naar schatting 60% van de 1.400 duivenmelkers in de provincie Zeeland alleen al is aangewezen op het tijdsignaal via de radio. Nu dit zal wegvallen, komen de verschillende netten van de VRT als hulp in hoge nood… uit de lucht vallen.


Amptec
Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Peter
Peter
9 maart 2020 - 10:19 10:19

Vreemd. In 2001 bestonden er al lang DCF-uurwerken die hun signaal via de radio (77.5 KHz) synchroniseren met een zender in Mainflingen (Duitsland) en die dus tot op de seconde juist staan. Die waren toen ook al erg betaalbaar (15 euro of zo). En toen had je ook nog teletekst, waar je altijd de juiste tijd zag boven rechts in beeld. Vreemd dat die duivenmelkers een buitenlandse radiozender nodig hadden om hun klokken juist te zetten!

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx