Het Nederlandse kabinet heeft vrijdag besloten om komende zomer frequenties voor commerciële radio te gaan veilen. Omdat ook in Vlaanderen gewerkt wordt aan de komst van de eerste twee landelijke commerciële stations, ligt het voor de hand dat we zijn gaan vergelijken. We pikken drie opvallende zaken uit het zogenaamde ‘zero base report’ van de noorderburen.
Een document dat je alweer in z’n volle glorie, zoals het werd naar buiten gebracht door staatssecretaris Monique de Vries van Verkeer en Waterstaat, kan aanvragen bij RadioVisie. Mailtje (voldoende gefrankeerd en zonder DT-fouten) naar ons info-adres sturen volstaat. Onze postbode, in zondags maatpak, staat klaar om het langs te brengen.
Beauty contest leidt tot bevoordeling
Een eerste opmerkelijk verschil tussen het Nederlandse en Vlaamse systeem is dat de bovenburen gaan veilen. Kortom, wie het meest betaalt, krijgt een frequentie-pakket. Een beautycontest, waarbij aan een aantal voorwaarden moet worden voldaan, waarna een commissie de winnaar aanduidt, willen ze daar niet meer. De ervaring heeft hen geleerd dat zoiets tot heel veel en stevig lobbywerk leidt, en dat vriendjespolitiek en politieke vriendjes dan plotseling heel snel gevonden worden.
AM- en FM-band worden opnieuw ingedeeld
Tweede niet te vermijden opmerking: De FM- en AM-band wordt per 1 september helemaal opnieuw ingedeeld. Lokale, regionale en nationale frequenties. Zelfs de publieke omroepen verhuizen mee. Op die manier komen er door een efficiëntere planning veel meer frequenties beschikbaar. In de nieuwe opzet worden onder meer acht (8) FM-pakketten voor landelijke commerciële omroep uitgegeven.
Op de AM-band zijn veertien (14) pakketten te verwerven. Lokaal en regionaal worden negenenvijftig (59) pakketten geveild. Vergelijk nu met Vlaanderen. Nederland is groter en heeft meer inwoners. Maar zelfs als we Brussel en Wallonië even vergeten, moeten we vaststellen dat de Nederlanders blijkbaar veel meer plaats hebben in hun etherbanden.
Coördinatie met België is nog niet rond
Een derde opvallend punt uit de nota van de staatssecretaris die op vrijdag 2 februari 2001 werd uitgegeven is deze; Onder het vierde hoofdstuk ‘Internationale coördinatie’ schrijft de de Vries héél letterlijk het volgende; ‘Aangezien er op dit moment reeds met Noorwegen, Denemarken, Engeland, Frankrijk en Luxemburg overeenkomsten gesloten zijn, betreffen de onderhandelingen alleen nog Duitsland en België. In het laatstgenoemde land ligt de situatie enigszins gecompliceerd, omdat er de facto met twee autoriteiten (Vlaamse en Waalse) moet worden onderhandeld. De relatieve onzekerheid is op dit moment nog het grootst m.b.t. de Waalse gemeenschap, maar ook ten aanzien van deze onderhandelingspartner zijn de vooruitzichten thans gunstig’.
Tenslotte merken we nog even op dat de Nederlandse publieke omroep niet hoeft mee te doen aan de veiling. De vijf netten kregen vanzelf hun frequentiepakket. Dubbel gebruik van FM en AM door een nationaal station komt weliswaar niet meer voor.