2001: ‘Ik droomde van commerciële radio’ Minister van Media weet niet echt waar de klepel hangt

Leestijd: 4 minuten

Weekend! Weeral tijd dus om virtueel op de koffie te gaan bij minister van media Dirk Van Mechelen (foto bovenaan). We hebben niks met elkaar afgesproken mocht je daarvan uitgaan. Het is spontaan gegroeid. RadioVisie’s eigen Linda Hofman stalkt de minister, spit intussen kranten en weekbladen uit, waarna ze op het eind van de week voldoende gehoord en gelezen heeft om een laatste stand van zaken op te maken in en rond de komst van de twee landelijke commerciële stations en het nieuwe beheersakkoord tussen Vlaamse Overheid en publieke omroep.

Toekenning radiolicentie: een gemiste kans? 

Redacteur Frank Demets stelt deze week in Trends de vraag aan Dirk Van Mechelen waarom de radiolicenties niet geveild worden maar daarentegen vergeven worden aan twee groepen ‘die aan een aantal (dertien) decretale voorwaarden moeten voldoen’. Deze werkmethode is beter bekend als ‘beauty contest’. De minister denkt dat door een pure veiling waarschijnlijk meer kapitaalkrachtige buitenlandse groepen hadden meegeboden. Nu is er veel meer kans dat Vlaamse initiatieven het zullen halen.


Lees verder onder de advertentie


Dirk Van Mechelen: “Ons systeem laat ook ruimte voor diversificatie van tarieven. Elke licentie levert Vlaanderen een forfaitair bedrag op, vermeerderd met een premie volgens het marktbereik van de nieuwe zender. Wie meer kwaliteit brengt en bijgevolg een minder breed publiek aanspreekt, zal dus minder moeten betalen dan een zender die met succes op de massa mikt. Bij een pure veiling die naar winstmaximalisatie streeft, had die diversificatie niet gekund”.

Waarbij we alweer moeten opmerken dat die redenering niet echt klopt! We haalden in een eerder artikel al het voorbeeld aan van het Nederlandse Radio Noordzee Nationaal. Het station had op een bepaald moment een marktaandeel van ruim tien procent, terwijl de collega’s van Radio 538 slechts vijf procent haalden.

Toch verdiende deze laatste veel meer! De doelgroep van Radio 538 was immers voor de adverteerders stukken interessanter. Kids en youngsters geven nu eenmaal meer geld uit dan een laag opgeleid, ouder publiek. Kortom meneer de minister, de twee commerciële stations extra laten betalen op basis van hun marktaandeel is niet goed!

Bert De Graeve blijft heel sterk aanwezig 

Maait VRT momenteel niet nog heel snel het groenste gras weg onder de voeten van de commerciëlen? Er komen immers meer alliantiepartners voor televisie, waardoor er straks voor 475.000.000 BEF aan bijna-reclame zal worden uitgezonden. En het reclame-arm maken van Radio 1, Klara en Studio Brussel. What about that? Vlaams volksvertegenwoordiger Carl Decaluwé en mediaspecialist binnen de CVP stelde deze en andere vragen aan Dirk Van Mechelen. De Morgen noteerde zijn antwoorden.

Dirk Van Mechelen:  “Toch houdt de VRT zich helemaal aan de beheersovereenkomst die opgesteld werd door mijn voorganger. Ik voel me helemaal niet in snelheid gepakt door Bert De Graeve. In de huidige beheersovereenkomst die mijn voorganger opgesteld heeft, staat immers enkel voorgeschreven dat sponsoring een belangrijke financieringsbron blijft voor de VRT, die deze inkomsten via een duidelijke en transparante politiek en conform de bestaande wetgeving zal verwerven. De elektronische veiling die de openbare omroep georganiseerd heeft, beantwoordt daar perfect aan.”“De afschaffing van de sectorale exclusiviteit bij deze alliantie-partnerships kwam daarbij helemaal tegemoet aan de vraag van de advertentiewereld. De reactie op het openstellen van de nieuwe alliantie-partnerships was massaal. In enkele minuten tijd waren de contracten allemaal vastgelegd. Volgens de VRT zal de sponsordruk door een groter aantal alliantiepartners overigens niet toenemen, vooral omdat het aantal uitzenduren uitgebreid werd en nu ook programma’s tijdens daluren gesponsord zullen worden”. 

Hoe zit het met die reclamedruk bij de radio? 

Dirk Van Mechelen: “Het blijft mijn intentie om de reclamedruk op Radio 1, Studio Brussel en Klara te verlagen en tegen Pasen duidelijke afspraken vast te leggen in een nieuwe beheersovereenkomst. De VRT had al enkele scenario’s op papier gezet om de reclamedruk op Radio 1 te verminderen, maar die moeten bijgestuurd worden wegens onvoldoende. Anders zal de Vlaamse regering wel voor oplossingen zorgen! De huidige beheersovereenkomst voorziet enkel onderhandelingen over compensatie bij een daling van inkomsten, maar zegt niets over meerinkomsten.

Zullen de reclame-inkomsten lager worden? Zijn? Moeten worden? Ons antwoord bestaat uit één woord van drie letters: NEE. De show die wordt opgevoerd is zelfs een beetje gênant. De minister draait al maanden om de hete brij heen. Hij antwoordt op alle vragen, maar legt niks uit omdat hij niet van plan lijkt iets te veranderen. VRT-gedelegeerd bestuurder Bert De Graeve kijkt blijkbaar heel streng toe en dirigeert mee. Zijn er bewijzen voor? Nee. Mogen wij schrijven dat we dit denken? Ja!

Wanneer gaan de commerciëlen van start? 

Dirk Van Mechelen: “De dertien basiscriteria voor kwaliteit zijn bij decreet vastgelegd. Over een aantal aanvullende criteria, met betrekking tot inhoud, media-ervaring en businessplan, spreekt de Raad van State zich waarschijnlijk begin maart uit. We werken nog aan het frequentieplan, maar hopen in afwachting toch de erkenningsprocedure te kunnen starten door opschortende voorwaarden in te bouwen”.

Waarna we het nog graag even vertalen wat de minister eigenlijk bedoelt: Er is nog steeds geen frequentieplan, ik zal proberen om de resterende meubelen te redden voor minstens één station. Maar hou op met vragen stellen, want ik weet de antwoorden eigenlijk ook niet. 

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2011: Aangepaste vormgeving bij Studio Brussel 'Life Is Music' Alle toonaangevende radiostations ruilden inmiddels hun zomerse outfit voor een aangepaste herfst- en winter-inkadering. NRJ, Sky Radio, RTL en vele anderen gaven de aanzet. Studio...
2008: Opvolger Donna wordt op 5 januari geboren Peter Van de Veire wordt een van de drijve... VAR, de reclameregie van de VRT maakte vandaag in haar periodieke nieuwsbrief eVaria, weliswaar tussen twee lijnen door, bekend dat de opvolger van Radio Donna, per 5 januari 2009 ...
2005: Mark Coenen Algemeen Directeur VRT radio Eerder aan het werk bij Studio Brussel en D... De Raad van Bestuur van de VRT beslist unaniem op voorstel van gedelegeerd bestuurder Tony Mary om Mark Coenen (foto bovenaan - credits : VRT), de huidige Directeur Marktstrategie ...
2009: De nieuwe Q-song is er Maar voorlopig enkel in Nederland Liedjes over radio worden wel eens vaker opgenomen door de grootste artiesten. Denk maar aan 'Radio Gaga' van Queen, 'On The Radio' van Regina Spektor, of zelfs de Dolly Dots met h...
1998: Van Thillo over radio in Vlaanderen (audio) Wij gaan niet tegen de overheid in, zoal... Gisteren was VTM Radio weer één van de onderwerpen bij RadioVisie. Toen beloofden we een interview met de heer Christian Van Thillo (foto bovenaan), afgevaardigd bestuurder van VTM...
2002: Qmusic en de CIM-cijfers (audio) Format vindt nu reeds zijn weg naar de autoluistera... "Wij zijn zeer tevreden met deze CIM-cijfers. Zij bevestigen de uitstekende start van Qmusic. Onze zender staat op de kaart", aldus Peter Bossaert, directeur radio van de Vlaamse M...
Deel of print dit artikel
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2007: Nederlandse frequentie voor Vlaamse radio
2006: Adios amigo Sylvain (video)
2006: Geslaagde postume hulde Sylvain Tack
2006: De ‘carachilio’ van Ton Schipper
2001: België – land met de twee radiosnelheden
2004: Geen grens houdt NRJ Tournai tegen
Sluiten