De stad Antwerpen krijgt zijn eerste zendschip! In 1962 lag voor de Belgische kust, ter hoogte van Zeebrugge ooit ene Radio Antwerpen, uitzendend vanaf de Uilenspiegel, maar nooit eerder was de Metropool de aanleghaven voor een… ‘piraat’. Die eer is nu weggelegd voor de Norderney, het roemruchtige zendschip van Radio Veronica dat het Nederlandse Leeuwarden verlaat en kiest voor een Belgisch avontuur. In het voorjaar wordt het schip versleept en zal snel daarna dienst gaan doen als… feestschip. Raar, maar waar; het is niet de eerste keer dat de Norderney naar België komt. Eind jaren 80 van de vorige eeuw, lag het schip al eens afgemeerd aan een kade in… Luik.
Friese markt is afgeroomd
De afgelopen twee jaar lag het voormalige zendschip vlakbij de voormalige Frieslandhallen in Leeuwarden. In eerste instantie werd de Norderney gebruikt als discotheek/café maar al spoedig bleek dat exploitatie op die manier een onwezenlijke zaak was. Brouwerij Grolsch nam vervolgens een optie voor tien jaar bij de eigenaar, de Groninger Jan Groeneweg en onderverhuurde het als partyschip aan organisatiebureau Carel Nout. Maar nu lijkt de Friese markt afgeroomd en directeur Nout besloot om het contract niet te verlengen met Grolsch. De bekende bierbrouwer toog op zoek naar een nieuwe geïnteresseerde uitbater. En die werd uiteindelijk gevonden bij een voorlopig niet nader genoemde Belgische ondernemer.
Tocht wordt een hele klus
Het verslepen naar de Antwerpse haven zal niet zonder slag of stoot kunnen. Het schip is immers allang niet meer zeewaardig, dus moet het vervoer over de binnenwateren geschieden, terwijl de Norderney, als zeeschip, wél een behoorlijke diepgang heeft. Bovendien zijn er extra luiken in de romp gemaakt, waardoor men de bier- en andere vaten makkelijker naar binnen kan brengen. Het wordt dus nog even uitkijken om het zaakje droog te houden tijdens de tocht.
De vele levens van één schip
De Norderney werd in 1949 gebouwd. De beplating is deels gemaakt van omgesmolten kanonnen uit de Tweede Wereldoorlog. Het schip ging, na te zijn gebruikt als trawler en ijsbreker, vanaf 1964 dienst doen als zendschip van Radio Veronica. Het volgde daarmee de ‘versleten’ Borkum Riff op. Het zou worden gebruikt tot 31 augustus 1974, toen de Nederlandse wetgever het onmogelijk maakte om nog verder als zeezender door te gaan. De Norderney werd daarna zo goed als helemaal gestript om een drijvende discotheek te worden. Soms ging het goed, daarna leek het einde van het zendschip definitief in zicht. Uiteindelijk werd de Norderney voor het laatst verbouwd in Groningen tijdens de jaren 1994-1996.
° Foto bovenaan: Sleep Norderney (Monnickendam – Antwerpen) bij Dordrecht, 2003 – © Perrr / Stichting Norderney