RadioVisie

  • .
    .

2001: De onderschatte radiokracht van een Waals minister

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Winden hebben allerlei namen die meestal aan ons voorbij gaan, eentje kennen we daarentegen prima, de gunstige wind. Als die langskomt, dan moeten we meestal een mannetje extra mobiliseren. Dit ‘gewone’ patroon werd deze keer doorbroken. Eén mannetje schakelde gewoon de rest van redactie in, tenminste wat er tijdens deze warme vakantiedagen nog van rest. Maar het resultaat blijft min of meer overeind: een hele merkwaardige reportage is het gevolg.

Walter Dubateau, sinds jaar en dag freelance verbonden aan deze redactie, en één van de best geïnformeerde mensen op mediagebied in Vlaanderen én Nederland, kreeg deze week een bijzonder ‘opvallend’ document toegespeeld dat meer vragen oproept dan wij kunnen beantwoorden. We willen het je niet onthouden. Het rapport dat de vermelding ‘vertrouwelijk’ draagt, is inmiddels in ons bezit. Het circuleert op ‘een Vlaams ministerie’. De naam kunnen we niet meedelen, dat was de duidelijke afspraak met de ‘gunstige wind’.

PATRICK DEWAEL GAF DE ALLEREERSTE AANZET

Uitgeverij Concentra, via haar participatie in de Regionale Uitgeversgroep (RUG), uitgever van De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg, en de Vlaamse Uitgeversmaatschappij (VUM), die de kranten Het Volk, Het Nieuwsblad en De Standaard, op de markt brengen, hebben zich in het kader van het landelijke commerciële radiodossier aan elkaar gelieerd. Volgens eigen zeggen gebeurde dit nadat minister-president Patrick Dewael daartoe een oproep deed.

KRANTENUITGEVERS MET ZIJDELINGSE KENNIS VAN RADIO

Beide groepen zijn echter niet beslagen in het maken van radio. Wel hebben ze zijdelingse ervaring. Concentra via het gefailleerde lokale netwerk Cobra in de tachtiger jaren en de VUM via zijn minderheidsparticipatie in de reclameregie VAR. Deze laatste is de exclusieve reclamepartner van de publieke omroep. Maar dat is niet voldoende om een radiostation op te richten dat landelijke ambities heeft. Helemaal onvoldoende zelfs om een overtuigend dossier samen te stellen voor het Vlaams Commissariaat voor de Media.

DE ONDERSCHATTE KRACHT VAN RICHARD MILLER

Tot zover het bekende verhaal. Wanneer we evenwel het ‘vertrouwelijke document’ erbij halen, stuiten we op een eerste hele merkwaardige passage: – De minister-president gaf dit voorjaar bijgevolg opdracht aan Concentra en aan VUM om een alliantie te vormen met de Franse radiogroep NRJ, ook in Vlaanderen actief en op dat moment een potentiële kandidaat voor de radiolicenties. De reden waarom de voorkeur ging naar NRJ, is te vinden bij Richard Miller, minister van audiovisuele media van de Franstalige Gemeenschapsregering. Miller dient zijn akkoord te geven aan het frequentieplan voor de Vlaamse commerciële radio’s en is daardoor een figuur met in dit dossier een belangrijke, door velen onderschatte, macht. – (sic)

OPMERKELIJKE VRIENDSCHAP TUSSEN NRJ EN MILLER

De gegevens uit het bovenstaande hoofdstukje roepen niet echt zware vragen op, maar laten toch al wenkbrauwen fronsen. Het gaat verder: – Richard Miller liet aan de Vlaamse regering, sedert meer dan een jaar en bij meerdere gelegenheden, duidelijk verstaan dat hij het Vlaamse frequentieplan slechts zou goedkeuren als NRJ een Vlaamse radiolicentie zou krijgen. De reden daarvoor is te vinden bij het feit dat de reclameregie van NRJ, ook in Vlaanderen, wordt gevoerd door RMB (Régie Media Belge), tevens de reclameregie van de RTBf in Wallonië en voor meer dan 90% eigendom van de RTBf. Door NRJ een vergunning te geven in Vlaanderen, ontvangt de RTBf dus een deel van de Vlaamse reclame-inkomsten. De wens van Miller indachtig, ging Concentra een tripartite vormen: Concentra, VUM, NRJ. Concentra startte daarop eerst onderhandelingen met NRJ, vervolgens met VUM. Enige struikelblok was het gebruik van de naam NRJ/ Energy. Energy was al in Vlaanderen actief via de Vlaamse Zendmaatschappij. – (sic)

AANDEELHOUDERSSTRUCTUUR VLAAMSE ZENDMAATSCHAPPIJ

Voor de goede gang van zaken moeten we nu opnieuw enkele vaststaande feiten meegeven. De aandeelhoudersstructuur van de Vlaamse Zendmaatschappij ziet er als volgt uit: CGSFM NV is voor meer dan 90% eigendom van NRJ Frankrijk. Parador NV is de vennootschap van Jan D’Haese. Vici NV is de persoonlijke vennootschap van de heer Koen Blijweert. Behermann NV is de vennootschap van de familie Behermann-De Moen, die onder meer personenwagens invoert en verdeelt.

DELCROIX EN BLIJWEERT ZIJN ‘ONGUNSTIGE ELEMENTEN’

We halen er opnieuw het vertrouwelijke document bij: – De besprekingen tussen NRJ en Concentra verliepen vlot. Beide partijen kwamen begin juni tot een akkoord. Vervolgens werd ook de VUM bij de besprekingen betrokken, via dochter Sydes NV en haar gedelegeerd bestuurder, de heer Mark Appel. Tijdens de eerste besprekingen met NRJ en Concentra bracht Appel aan het licht dat de heren Koen Blijweert en Leo Delcroix in het bezit waren van aandelen in de NV Vlaamse Zendmaatschappij. Deze aanwezigheid was het enige ongunstige element in de perfecte combinatie VUM/RUG/NRJ. – (sic)

AANDELEN VERKOCHT VOOR EEN HEEL AARDIG BEDRAGJE

Niks aan de hand, niks wereldvreemds, dit zijn nu eenmaal de regels van het aandeelhoudersspel. We verdiepen ons weer in het intussen welbekende rapport: – Concentra en de VUM brachten dan ook in de maand juni, een bod uit op de aandelen van de heren Blijweert en Delcroix in de Vlaamse Zendmaatschappij. Beiden weigerden in te gaan op het initiële bod en er volgden onderhandelingen. Begin juli kwamen Concentra en de VUM tot een voorakkoord waarbij het duo elk 55.000.000 BEF ontving voor hun (beperkt) aantal aandelen in de Vlaamse Zendmaatschappij. Het onderhandse verkoopsakkoord vermeldt wel dat de transactie pas plaats zal vinden als de alliantie van het Vlaams Commissariaat voor de Media een FM-licentie krijgt. – (sic)

NIET IEDERE AANDEELHOUDER GELIJK BEHANDELD

Het spreekt voor zich dat de andere minderheidsaandeelhouders van NRJ Vlaanderen, onder andere Jan D’Haese van de NV Parador, die op de hoogte waren van de gang van zaken, zich miskend voelden omdat enkel de heren Delcroix en Blijweert uitgekocht werden. Er volgde dan ook een gerechtelijke klacht waarover je eerder kon lezen in deze e-mediakrant. Wij vroegen Jan d’Haese om commentaar, maar die ontkent ooit aandelen aan Leo Delcroix te hebben verkocht. Hij zegt absoluut niet op de hoogte te zijn van welke deal dan ook, waarbij Leo Delcroix en Koen Blijweert ieder deze gigantische som op hun rekeningnummers krijgen bijgeschreven indien NRJ een Vlaamse licentie krijgt.

WANNEER IS RICHARD MILLER EEN TEVREDEN MINISTER?

Onze commentaar bestaat uit vaststellingen, het aaneenschakelen van elementen en nieuwe vragen. Volg je alweer even mee? Richard Miller had dus duidelijk een probleem. Ook in Wallonië zijn er meer kandidaten dan frequenties. Door NRJ te helpen in Vlaanderen heeft hij één ontevreden gebuisde minder én krijgt hij ook extra inkomsten voor de RTBf… uit Vlaanderen via de RMB. Vooral nu de aangekondigde verkoop van RMB International blijkbaar op zich laat wachten, is dit mooi meegekomen. Richard Miller is ook voogdijminister van de de RTBf die eigenaar is van RMB. Deze laatste heeft een honderd procent betoncontract met NRJ Frankrijk, zij zullen dus altijd de regie doen. Kunnen we dan stellen dat: – De frequentiecoördinatie voor de Franstalige minister in orde is… na de bekendmaking van de Vlaamse geselecteerden voor een licentie? –

VEEL VRAGEN WAAROP NOG MEER ANTWOORDEN WORDEN GEZOCHT

Uiteraard is een partner als NRJ zo door de wol geverfd dat ze zich niet zomaar zullen laten buitenwerken op welke manier dan ook. Is er daarom een nieuwe vennootschap opgericht, zonder lasten uit het verleden en dit keer met duidelijke afspraken? Werden daarom de oude vennoten, die misschien voor een smet op het blazoen zouden kunnen zorgen, uitgekocht? Waarom was de coördinatie eerst klaar en werd ze dan plots zonder reden eenzijdig opgeschort? Waarom werken RUG én VUM, ‘natuurlijke’ concurrenten, ineens samen? Omdat NRJ het voorstel eerst aan de RUG gedaan had? En VUM via Radio Nostalgie, waarmee wordt samengewerkt in Wallonië, ook op de hoogte is geraakt van de deal?

Geen vraag om te eindigen, maar een vaststaand en niet te onderschatten feit, is dat de hierboven beschreven deal en het voorstel van Richard Miller vertrokken is vanuit Déficom, aandeelhouder van de Vlaamse Zendmaatschappij/Energy, die zowel contacten in de Waalse politiek als bij NRJ in Parijs hebben.

WD, FvM, JLB


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1551: Radio 700, Spaces, Nostalgie

• Oost-België: Radio 700 mag extra frequenties testen • Twitter wil Spaces nieuw leven inblazen Lees verder

Wallonië: Radio Contact schuift met de pionnen

Op de ochtendshow na wijzigt zo ongeveer alles vanaf eind augustus. Aurélie en Kevin krijgen Lees verder

Wallonië: RTBF stapt over naar DVB-T2 in maart 2023

De RTBF zal in maart 2023 overschakelen van DVB-T naar DVB-T2. Dat gebeurt in combinatie Lees verder

Blad 1537: Geert Brouwer, maradio.be, Radio Campus Lille

• Geert Brouwer is niet meer • Wallonië: DAB+ uitgelegd voor elk automerk • Nieuwe Lees verder

Blad 1536: Radio Contact, NPO Radio 2, Radio PROS (video)

• Radio Contact nam nieuwe studio in gebruik • NPO Radio 2 gaat de 'zonneslag' Lees verder

Chérie: A jingle package to cherish (audio)

Het Hilversumse PURE Jingles, tekende voor de productie van de vormgeving van het Waalse soft Lees verder

Blad 1517: Viva Sport, Johan Derksen, Wim Chielens (audio)

• Viva Sport is klaar voor de Tour • Johan Derksen krijgt (muziek)programma bij Veronica Lees verder

Luistercijfers Wallonië: VivaCité springt over Nostalgie

VivaCité onttroont in Wallonië Nostalgie dat twee jaar lang de marktleider was.

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx