RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

2000: VRT eet 93% van de Vlaamse radioreclamekoek op

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Marktaandelen, luistercijfers. Het zijn begrippen geworden waar we niet alleen hebben mee leren leven, de iets meer ‘opgevoede’ radioluister annex televisiekijker, ziet er zelfs naar uit. Voor zij die het product maken, zijn deze cijfers zelfs gelijk aan een examenuitslag: geslaagd, gezakt, kan beter… Heel zelden krijgen we echter lijstjes te zien die gebaseerd zijn op de verkoop van reclames. In dit pré-commerciële radiotijdperk nochtans niet onaardig om weten.

Vergelijk vooral de Vlaamse cijfers met de Waalse, waar een meer echte vorm van commerciële radiocurrentie alweer jaren bestaat. Meteen begrijp je waarom VRT zijn hart vasthoudt mocht de nieuwe mediawet de openbare omroep verplichten reclamevrij, zelfs reclame-arm te worden.

Hou dit lijstje bij en haal het in 2002 nog eens boven, want dan zal Vlaanderen alweer gedurende ruim een jaar kennis gemaakt hebben met twee ‘echte’ commerciële stations. Want alhoewel de publieke omroep bij de vleet reclameblokjes programmeert, bestaan echte commerciële stations in Vlaanderen nog steeds niet. De netwerken weren zich als de verzamelde Rode Duivels van de ether, maar die kun je ook niet vergelijken met de voetbalsamba dansende Braziliaanse nationale elf.

Het Vlaamse radiolandschap wordt bijgevolg nog steeds beheerst door de publieke omroep die liefst 93% van de commerciële markt in handen heeft. Radio Donna scoort het best bij de adverteerders. Lees en huiver: goed voor liefst anderhalf miljard BEF investeringen! Een stijging van 16% met het voorgaande jaar. Hiermee verslaat het nationale hitstation collega Radio 2 met glans en verve.

De totale omzet van de VRT familiezender bedraagt 871 miljoen. Ook hier noteren we opnieuw en stijging tegenover 1998 (9%). Met reclame-inkomsten ten bedrage van 394 miljoen BEF kent Radio 1 een vooruitgang die vergelijkbaar is met die van Donna (16%). De 418 miljoen BEF van Studio Brussel daarentegen betekenen een lichte achteruitgang van 3%.

TOPradio en Mango, eigenlijk nieuwkomers, eisen nu reeds een plaats op. Hun eigen reclameregie ‘Airtoo’ wordt een marktaandeel van 1.8% toegeschreven. RMB, vooral bekend in Wallonië als regie van de openbare omroep RTBF, is ook in Vlaanderen aanwezig met een aantal privéstations. Het Spirit-netwerk, dat echter terrein moet prijsgeven en Radio Energy (de Vlaamse tegenhanger van het Waalse NRJ), maar haar marktaandeel blijft beperkt tot een symbolische 0.1%.

In het Franstalige landsgedeelte liggen de kaarten compleet anders. IP bevestigt haar positie als leider met 57.6%. De locomotieven heten daar Radio Contact (771 miljoen BEF) en Bel RTL (718 miljoen). Nostalgie boekte winst noch verlies ten opzichte van 1998 met een omzet van 96 miljoen BEF. Fun Radio gaat er 16% op vooruit en incasseert 37.5 miljoen BEF.

RMB houdt stand (42.4%) en heeft dit vooral te danken aan de vooruitgang van NRJ (79 miljoen BEF, wat overeenkomt met liefst 55%). De zwaargewichten van deze regie blijven Fréquence Wallonie (RTBF) en Radio 21 (RTBF), met respectievelijk 375 miljoen BEF (+ 25%) en 334 miljoen BEF (+ 4%). Daarna volgen La Première (RTBF) en Capitale (RTBF) met 209 miljoen (+ 24%) en 172 miljoen (+ 19%). (SB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Fien, Kawtar, Eva en Sander presenteren De Warmste Week

De vier presentatoren maken zes dagen lang non-stop radio op Studio Brussel, MNM en VRT Lees verder

Radio2 viert eindejaar in Roeselare

Vanaf zaterdag 10 december zit Radio2 elke dag live op de Grote Markt in Roeselare, Lees verder

Blad 1639: Anja Daems, Soniq Awards, Mijn DNA Achterna (audio)

• Anja Daems vervangt Peter Verhulst op Radio2 • Op zoek naar de beste audioreclame Lees verder

Radio2-stemmen gaan praten op BeneBene

Voortaan houden Cathérine Vandoorne, Christel Van Dyck, Herbert Verhaeghe en Peter Verhulst de luisteraars elke Lees verder

Klara Top 100: Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt terug op 1

De 87-jarige Est Arvo Pärt geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten.

Blad 1638: Radio 1, Emitel, Spotify

• Radio 1-podcast: een duik in de pleegzorg • Oekraïne: opnieuw radio in Cherson dankzij Lees verder

Coldplay op 1 in de MNM1000 met ‘Viva La Vida’

In totaal haalde dit nummer al drie keer goud in de lijst, voor het eerst Lees verder

Radio2 zocht en vond ‘FC Wéldoeners’

Niels Destadsbader vroeg de voorbije weken aan de luisteraars van de familiezender wie de strafste Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx