RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

2000: Spitsradio, de vreemde eend in het net(werk)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Bijna dagelijks hebben we het over netwerken en ketenradio’s. Heel vaak wordt daarbij ook de naam Spitsradio genoemd, alhoewel dit niet helemaal correct is. Het verschil zit in een klein hoekje maar Spitsradio is inderdaad geen volbloed netwerk zoals bijvoorbeeld TOPradio dat wel is, maar een samenwerking tussen verschillende lokale stations. Tekst en uitleg.

Bij een ketenradio wordt het audiosignaal, op enkele wettelijk verplicht ontkoppelde uren na, vanuit een centrale ‘hoofd’-studio gestuurd en via de lokale stations op verschillende frequenties uitgezonden. Eigenlijk is dit vergelijkbaar met Radio 2. De nationale uitzendingen komen uit Brussel, de provinciale uit de regionale productiecentra.

Spitsradio zit echter volledig anders in elkaar. Er is geen hoofdsignaal dat wordt doorgestuurd vanuit een hoofdstudio. Ieder aangesloten station gebruikt hetzelfde computersysteem (EDRAM) en dezelfde playlisten, aangeleverd door Spitsradio. Ook de voicetracks voor de presentaties (06.00-22.00 uur) steken in het pakket. Het lokale radiostation beslist echter volkomen zelfstandig om deze al dan niet te gebruiken.

Verder is er ook geen ‘nationale-reclame’. Iedere lokale omroep staat in voor zijn eigen commercials en bepaalt zelf wanneer deze worden uitgezonden. De playlisten kunnen ook worden aangepast zodat er lokale informatie kan tussengevoegd worden, op eender welk uur, op eender welk moment. Hetzelfde geldt voor de nationale- en regionale nieuwsberichten. Wanneer je de verschillende Spitsradio’s beluistert, zal je merken dat er inderdaad een tijdsverschil zit tussen de muziek die je hoort, zelfs dat de programma’s soms door andere deejays worden gepresenteerd.

Spitsradio’s zijn immers nog steeds onafhankelijke radiostations die, in plaats van de vroegere aangekochte syndicated programma’s uit te zenden, nu gebruik maken van eenzelfde computersysteem, playlisten (en voice tracks). (Stefaan Maes)


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1512: Ken Siereveld, Aurélie Boffé, Stefan Stasse

• Ken Siereveld maakt dj-debuut bij NRJ • Belfius Persprijs voor de VRT-podcast 'Snapt ge Lees verder

NRJ Vlaanderen en de fabel van Animal Farm

NRJ verdubbelt deze zomer je energie, door zelf zijn inspanningen te halveren. Il faut le Lees verder

NRJ: special olympics atleet kiest de muziek (video)

Afgelopen vrijdag - 29 april - was DJ Jack Amai M’n Klak, beter bekend als Lees verder

Vraag & antwoord bij… ‘Vragen over de herverdeling van Netwerk 2’

Op 25 april verscheen er bij RadioVisie een artikel over de herverdeling van netwerk 2. Lees verder

Vragen over herverdeling Netwerk 2

"Blijkbaar kunnen een aantal private omroepen zomaar samen een nieuw frequentieplan schrijven in Vlaanderen. Zij Lees verder

Gers Pardoel gaf vaderlijk advies aan NRJ-luisteraar Davy (video)

NRJ-luisteraar Davy Dirix zal vrijdag 1 april niet snel vergeten. De 29-jarige Antwerpenaar wordt binnenkort Lees verder

Radiofrequenties Netwerkradio 2 verdeeld onder de huidige netwerken?

Uit de wandelgangen vernemen we dat aanstaande vrijdag - 1 april dus, maar het is Lees verder

Blad 1429: Radio Rand, DAB+ Vlaams-Brabant, Stadsradio’s en Oekraïne

• Radio Rand nu ook in Gooik via FM te beluisteren • Lokale DAB+ in Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx