RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

2000: Radio Donna en 3FM gaan samenwerken

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Gelijkgestemde zielen vinden elkaar wel vaker. Stel je daarbij voor dat ze nog een aantal belangen gemeenschappelijk hebben en dan staar je alweer iets minder verbaasd naar de kop van dit artikel. Radio 3FM in Nederland en Donna voor Vlaanderen kun je, mits een beetje goede wil, stations noemen met eenzelfde format en bijgevolg op dezelfde doelgroep mikken. Daarom gaan ze tijdens de duur van het Europese voetbalkampioenschap ‘Euro 2000’ ook samenwerken.

Vanop gewone en aparte locaties

Twee volle weken en twee extra dagen, van 10 juni tot 2 juli, gaan Leen Demaré (VRT) en Wim Rigter (AVRO) ‘België-Nederland’ presenteren op verplaatsing. Enkele keren daar waar de wedstrijden plaatsvinden (de Amsterdamse Arena van Ajax en het Koning Boudewijnstation in Brussel staan nu reeds vast), maar ook vanuit een Engelse pub in Eindhoven, de hotels van de Italiaanse ploeg en de scheidsrechters, het Oranjedorp in Delft, een Turkse voetbalvereniging in Genk en het TV1-café in Antwerpen staan op het locatie-lijstje. Naar een doodgewoon huis dat wel vlak op de grens tussen Nederland en België staat, wordt nog gezocht.

Inhoud moet ook leuk zijn voor voetbalhater

Tussen 09:00 en 12:00 uur mogen de luisteraars in de BeNe zich verwachten aan een programma waarin het totaalgebeuren omheen het voetbal stevig onder het vergrootglas wordt genomen. De obligate voorspellingen en commentaren achteraf zullen uiteraard niet ontbreken. De muziek wordt voor de gelegenheid gedeeltelijk bepaald door bekende voetballers, voetballersvrouwen, voetbalkenners (Jean-Luc Dehaene is nu reeds een certitude) en voetbalcommentatoren. 

De blijkbaar onvermijdelijk geworden quiz, beloofd extra informatief te zijn over het… voetbal. Een Belg speelt tegen een Nederlander (Nederlanders moeten voorgaande zin andersom lezen), de winnaar mag naar een land dat deelneemt aan Euro 2000. Maar voor alles zal er geprobeerd worden het programma ook voor niet voetbalfans aantrekkelijk te houden…

Verschillen niet cultiveren

De kiem voor deze twee-in-één radio werd gelegd door het AVRO-team van ‘Arbeidsvitaminen’ (doordeweeks van 09:00 tot 10:00 uur). Een programma dat helemaal vergelijkbaar is met Donna’s ‘Klant is Koning’. Eenmaal de plannen iets rijper waren, stapte Donna mee in de boot. Zowat twee derden van het gezamenlijke programma zal… verschillend zijn. Reclame, verkeersinformatie en nieuwsuitzendingen blijven, naast een aantal andere ‘verplichte’ nummers, immers gescheiden. 

Leen Demaré is er zich van bewust dat de samenwerking niet bepaald makkelijk zal zijn. De (radio)culturen tussen beide buren verschillen nogal grondig. Maar dat kan natuurlijk ook net zo goed een voordeel, zelfs verrijkend zijn, mits Wim en Leen elkaar voldoende aanvoelen. Maar dat zal pas na ‘Euro 2000’ blijken natuurlijk. 

Inspelen op grote gebeurtenissen

‘België-Nederland’ zal dagelijks worden uitgezonden, waardoor het gewone programmaschema moet worden aangepast. De vaste waarden: ‘Klant is Koning’ en ‘Vrouwentongen’ doordeweeks, en ‘Funfiles’, plus ‘Binnen en Winnen’ tijdens het weekend, worden tijdelijk afgevoerd. Het is nog onduidelijk of het programma, net zoals dit bij Leen’s dagelijkse ‘Vrouwentongen’ (doordeweeks: 10:00-12:00 uur) nu wel het geval is, eveneens op TV1 zal worden uitgezonden. 

“Wel is zeker”, aldus Donna nethoofd Bert Geenen, dat onze luisteraars nu niet moeten verwachten dat Donna broedt op een vast sportprogramma, we willen gewoon inspelen op super belangrijke gebeurtenissen. Ook tijdens de Olympische Spelen wil Donna verrassend uit de hoek komen”.


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx