Met een dagbereik van minder dan 80.000 luisteraars is het derde radionet van de VRT een marginaal station geworden, waarbij vragen over een verder bestaan, in zijn huidige vorm, steeds luider klinken. Ook binnen de openbare omroep zelf.
VRT hoopt het tij vooralsnog te keren door enkele drastische ingrepen. Nethoofd Pieter Andriessen (foto) die nieuwe strategische opties wil uitwerken, treedt binnenkort, om gezondheidsredenen, terug. Er wordt gezocht naar een opvolger, waarmee Andriessen, tijdens een overgangsperiode, zal samenwerken. Het nieuwe nethoofd zou dan eind maart zelfstandig aan de slag kunnen.
Radio 3 is als cultuurstation niet echt een nationale ramp, maar heeft een ernstig imagoprobleem. Daar zal aan gesleuteld worden: programma’s opnieuw bekijken, anders rangschikken, medewerkers evalueren en misschien denken aan een nieuwe naam voor de omroep. Op die manier kan men het cultuurstation, met bijgespijkerde inhoud, ook als volkomen nieuw verkopen.
Andriessen ziet nog een andere bui hangen. Met een marktaandeel van nauwelijks één procent is het zeer de vraag of Radio 3, of de opvolger, haar huidige vijf FM-frequenties zal kunnen behouden. Momenteel is NOZEMA een nieuw frequentieplan voor Vlaanderen aan het uitwerken. Als straks ook namen ingevuld moeten worden bij die frequenties, zou dat wel eens nefast kunnen zijn voor de cultuurzender.
- 89.5 MHz: Vlaams-Brabant
- 89.9 MHz: Limburg
- 90.4 MHz: Oost- en West-Vlaanderen
- 92.0 MHz: Stad Antwerpen
- 96.4 MHz: Antwerpen
(Kyoko Otamo)