RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

2000: Nieuwe ambassadrice van de VRT heet Klara

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Na Donna en een weer opgeborgen project dat de werknaam Mona Lisa had meegekregen, grijpt de publieke omroep alweer naar een vrouwennaam om Radio 3 nieuw leven in te blazen. Klara wordt vanaf december het klassieke uithangbord van de VRT. Uiteraard is Klara ook de samenvoeging van KLAssieke RAdio, maar da’s alleen maar een leuke bijkomstigheid… Of toch niet?

KLARA WIL VOORAL EEN (HANDELS)MERK ZIJN
Klara wil zich onder nethoofd Walter Couvreur profileren als één van de sterke VRT-merken. De operatie om vanuit Radio 3 een nieuw net te maken, heeft zekere overeenkomsten met de operatie Canvas. TV2 was een verzameling van programma’s, Canvas is een herkenbaar merk. Het aanbod van Klara blijft minstens even ruim als dat van Radio 3, maar de programma’s, het zendschema, de presenteerstijl, de lay-out en de imagovorming worden een geïntegreerd geheel dat duidelijke afspraken maakt met de luisteraar. Klara is dus een consequent en coherent radionet.

SLECHTE RADIO, MAAR RUIM GEDEFINIEERD
Klara krijgt een sober en rustig design en wil zijn luisteraars hiermee evenwicht en harmonie bieden. Klara, de onthaasting. Naar het station luisteren is tegelijk ook altijd zichzelf verrijken, want Klara is nooit vrijblijvend. Hierin onderscheidt het net zich van commerciële klassieke radio omdat het vooral de thuis moet worden van een community voor wie een unieke cultuurbeleving één van de essentiële onderdelen van de levenskwaliteit is. Een publiek dat hoge eisen stelt aan zijn net. No nonsense. Die community is en blijft weliswaar een select onderdeel van de Vlaamse bevolking, maar Klara wil dit zo ruim mogelijk definieren.

HORIZONTALE PROGRAMMA’S MET HORIZONTALE STEMMEN
Daarom bant Klara specialismen. Binnen de context van het kwalitatieve Vlaamse cultuurleven zijn alle bijdragen relevant en actueel. Ze zijn correct en onderlegd, en altijd toegankelijk voor een voldoende ruime groep luisteraars. Ook in de presenteerstijl zal de omroep coherent klinken. De presentatie is overal bekwaam, elegant, betrokken, spontaan en intuïtief. Persoonlijk ook vooral. Want dat Klara een eigennaam is, is geen toeval. De persoonlijkheid van de presentator heeft een prominente plaats binnen zijn of haar programma. Vandaar dat elk programma gepersonaliseerd wordt door één stem. Horizontale programmering gaat dus samen met horizontale presentatie.

VOOR RUST- EN MEERWAARDE-ZOEKERS
De basiskleur van Klara is harmonieus en melodisch klassiek, maar het net kan zijn openbare opdracht onmogelijk uitvoeren binnen het sjabloon van een klassieke ‘format’ radio. Daarom zullen beide kerngroepen van Radio 3, de ‘rustzoekers’ en de ‘meerwaarde-zoekers’, met hun soms tegengestelde behoeften, worden bediend. Het zendschema houdt in de toekomst strikter rekening met de luisterbehoeften en met het dagritme van beide groepen.

OVERDAG VOOR DE RUSTZOEKER
De horizontale dagprogrammering (van 07.00 tot 19.00 uur) richt zich resoluut tot de ‘rustzoekers’. Er zijn vertrouwde stemmen per programma, de muziek is consequent gekozen binnen de herkenbare en vertrouwd klinkende klassieke muziek en de presentatie is spaarzaam en onderhoudend. ’s Ochtends, ’s middags en in de vooravond zijn er momenten waarop de luisteraar ontvankelijker is voor informatie en daar wil Klara informeren over podiumkunsten, muziek, film, tentoonstellingen, literatuur, cultuurpolitiek, wetenschappen….

‘S AVONDS VOOR DE MEERWAARDEZOEKER
De avondprogrammering (van 19.00 tot 22.30 uur) richt zich tot de ‘meerwaardezoeker’. Hij krijgt ofwel een (meestal rechtstreeks) kwalitatief (muziek)evenement, voorzien van een vakkundige begeleiding, ofwel een thema-avond, waar een actueel onderwerp vanuit vele invalshoeken bekeken en uitgediept wordt. De basiskleur wordt hier alleszins verruimd om de luisteraar minder vertrouwde muziek te laten ontdekken.

EN TENSLOTTE… DE NICHEZOEKER
In de late avond (22.30 tot 23.30 uur) wil Klara een wat jongere ‘nichegroep’ aanspreken: de ‘variatiezoekers’, die verschillende muziekgenres, -stijlen en -culturen willen exploreren. Wereldmuziek, middeleeuwen, avant-garde, jazz, fusion, nieuwe spiritualiteit, etnisch en alle tussenvormen worden in een bonte mix met elkaar geconfronteerd.

KLARA IS OOK SYNONIEM VOOR CULTUUR
Klara positioneert zich binnen de VRT-Radio als cultuurnet. Het wil informeren over cultuur, maar ook de cultuur in Vlaanderen ondersteunen en er zelfs in participeren met eigen producties. De luisteraar krijgt informatie over alle professionele en kwalitatieve cultuuruitingen met aankondigingen en/of verslaggeving en/of een verdiepend gesprek. Die informatie zit zorgzaam verspreid in het programmaschema: er is een dagelijks cultuurmagazine (17.00 tot 18.00 uur), een dagelijks gesprek met een gast uit de culturele activiteit (12.00 tot 13.00 uur), een dagelijks programma met nieuws uit het Vlaamse concertleven (10.00 tot 12.00 uur), een wekelijks literair programma, een wekelijks programma over nieuwe CD’s… Ook als mediasponsor wil Klara zich als cultuurnet profileren, door uitgekiende samenwerkingsverbanden in de hele professionele culturele sector.

KLARA IS TENSLOTTE OOK EEN VLAAMSE AMBASSADRICE
Tenslotte heeft Klara een duidelijke Vlaamse identiteit. Met het toenemend belang van het internet komt radio in een mondialisering terecht en krijgt de omroep concurrentie van klassieke radio’s die zich uit alle hoeken van de wereld aandienen. De lokale invulling zal dan een belangrijke meerwaarde zijn voor het net. Klara blijft zich dus verankeren in het Vlaamse culturele leven. Het biedt zijn luisteraars een beeld van wat er in Vlaanderen gebeurt, met ’s avonds zelfs dikwijls een rechtstreeks concert. En als aanvulling op wat de commerciële platenindustrie aan opnamen biedt, maakt Klara studio-opnamen van Vlaamse muziek en van Vlaamse musici en ensembles om zijn luisteraars attent te maken op de kwaliteit ervan. Dit is een duidelijk engagement. Klara wordt trouwens tegelijk de naam van een eigen platenlabel, dat met een zestal CD-producties per jaar het imago van het net moet onderstrepen. (SB)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2000: Radio 3 krijgt nieuwe naam en een nieuwe baas

Met een dagbereik van minder dan 80.000 luisteraars is het derde radionet van de VRT Lees verder

De zomers van Klara en Radio 1 (video)

Ook Radio 1 en Klara laten zich in de zomer van 2022 niet helemaal onbetuigd. Lees verder

De finaleweek van de Koningin Elisabethwedstrijd

Nicole Van Opstal is de Klara-gastvrouw en krijgt gedurende de hele finale week elke avond Lees verder

Klara en de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello – 1 (video)

Voor het eerst hechte samenwerking met Canvas Na de uitgestelde editie van 2020 en die Lees verder

Klara roffelt de trom voor Paul van Ostaijen

Volgende maand duikt Klara met de vierdelige serie Boem Paukeslag in leven en werk van Lees verder

Klara pakt uit met tweede editie De Twintigers

Nieuwe generatie muzikanten laat van zich horen Tijdens de Week van de Belgische muziek, die Lees verder

Hedendaags werk van Estse componist op 1 in Klara Top 100

Zondag 28 november om 18:00 uur was het zover, presentatoren Greet Samyn en Mark Janssens Lees verder

Stemmen voor de Klara Top 100

Deze ochtend, woensdag 10 november 2021 werd in het programma ‘Espresso’ op Klara, de stemming Lees verder

Meer over Klara

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx