RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

2000: Klara wordt het Canvas van de radio

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Dat Radio 3 vanaf 2 december Klara wordt, is bekend. Radio 3 was op sterven na dood, nieuw leven inblazen dus en in één ruk door proberen om Klara te profileren als één van de sterke VRT-merken. Een niet te onderschatten opdracht! Hoe Walter Couvreur, nethoofd van dit derde publieke radionet, een en ander wil aanpakken, schrijft hij zelf in dit artikel.

DUIDELIJKE AFSPRAKEN MET DE LUISTERAAR

De operatie om vanuit Radio 3 een nieuw net te maken, heeft zekere overeenkomsten met de operatie Canvas. TV2 was een verzameling van programma’s, intussen is Canvas een herkenbaar merk geworden. Het aanbod van Klara blijft minstens even ruim als dat van Radio 3, maar de programma’s, het zendschema, de presenteerstijl, de lay-out en de imagovorming worden een geïntegreerd geheel, waarbij duidelijke afspraken worden gemaakt met de luisteraar. Klara zou dus een consequent en coherent radionet moeten worden.

HET ONDERSCHEID MET COMMERCIEEL KLASSIEK

Klara krijgt een sober en rustig design en biedt zijn luisteraars hiermee evenwicht en harmonie. Klara, de onthaasting. Naar het station luisteren is tegelijk ook altijd zichzelf verrijken, want het is nooit vrijblijvend. Hierin onderscheidt het net zich van commerciële klassieke radio. Klara moet de thuis worden van een community voor wie een unieke cultuurbeleving één van de essentiële onderdelen van de levenskwaliteit is. Het is een publiek dat hoge eisen stelt aan zijn net. No nonsense. Die community is en blijft weliswaar een select onderdeel van de Vlaamse bevolking, maar Klara wil dit zo ruim mogelijk definiëren.

COHERENTE HORIZONTALE PRESENTATIE

Klara bant specialismen. Binnen de context van het kwalitatieve Vlaamse cultuurleven zijn alle bijdragen relevant en actueel. Ze zijn correct en onderlegd, en altijd toegankelijk voor een voldoende ruime groep luisteraars. Ook de presentatie zal coherent klinken: bekwaam, elegant, betrokken, spontaan en intuïtief. Persoonlijk ook vooral. Want dat Klara een eigennaam is, is geen toeval. De persoonlijkheid van de presentator heeft een prominente plaats binnen zijn of haar programma. Vandaar dat elk programma gepersonaliseerd wordt door één stem. Horizontale programmering gaat dus samen met horizontale presentatie.

RUSTZOEKERS EN MEERWAARDEZOEKERS VERENIGEN

De basiskleur van Klara is harmonieus en melodisch klassiek, maar het net kan zijn openbare opdracht onmogelijk uitvoeren binnen het sjabloon van een klassieke ‘formatradio’. Beide kerngroepen van Radio 3, de ‘rustzoekers’ en de ‘meerwaardezoekers’, met hun soms tegengestelde behoeften, zullen hun gading vinden. Nog beter bediend worden zelfs. Want het zendschema houdt strikter rekening met de luisterbehoeften en met het dagritme van beide groepen.

EEN DAG IN DRIE DELEN

De horizontale dagprogrammering (van 07.00 tot 19.00 uur) richt zich resoluut tot de ‘rustzoekers’. Er zijn vertrouwde stemmen per programma, de muziek is consequent gekozen binnen de herkenbare en vertrouwd klinkende klassieke muziek en de presentatie is spaarzaam en onderhoudend. ’s Ochtends, ’s middags en in de vooravond zijn er momenten waarop de luisteraar ontvankelijker is voor informatie en daar wil Klara informeren over podiumkunsten, muziek, film, tentoonstellingen, literatuur, cultuurpolitiek, wetenschappen…

De avondprogrammering (van 19.00 tot 22.30 uur) richt zich tot de ‘meerwaardezoeker’. Hij krijgt ofwel een, meestal rechtstreeks, kwalitatief (muziek)evenement, voorzien van een vakkundige begeleiding, ofwel een thema-avond, waar een actueel onderwerp vanuit vele invalshoeken bekeken en uitgediept wordt. De basiskleur wordt hier alleszins verruimd om de luisteraar minder vertrouwde muziek te laten ontdekken.

In de late avond (22.30 tot 23.30 uur) wil Klara een wat jongere ‘nichegroep’ aanspreken: de ‘variatiezoekers’, die verschillende muziekgenres, -stijlen en -culturen willen exploreren. Wereldmuziek, middeleeuwen, avant-garde, jazz, fusion, nieuwe spiritualiteit, etnisch en alle tussenvormen worden in een bonte mix met elkaar geconfronteerd.

SPONSOR IN PROFESSIONELE CULTURELE SECTOR

Klara positioneert zich binnen de VRT-Radio als cultuurnet. Het wil informeren over cultuur, maar ook de cultuur in Vlaanderen ondersteunen en er zelfs in participeren met eigen producties. De luisteraar krijgt informatie over alle professionele en kwalitatieve cultuuruitingen met aankondigingen en/of verslaggeving en/of een verdiepend gesprek. Die informatie zit zorgzaam verspreid in het programmaschema: er is een dagelijks cultuurmagazine (17.00 tot 18.00 uur), een dagelijks gesprek met een gast uit de culturele actualiteit (12.00 tot 13.00 uur), een dagelijks programma met nieuws uit het Vlaamse concertleven (10.00 tot 12.00 uur), een wekelijks literair programma, een wekelijks programma over nieuwe CD’s… Ook als mediasponsor wil Klara zich als cultuurnet profileren, door uitgekiende samenwerkingsverbanden in de hele professionele culturele sector.

MET EEN EIGEN PLATENLABEL

Klara heeft een duidelijke Vlaamse identiteit. Met het toenemend belang van het internet komt radio in een mondialisering terecht en krijgt men concurrentie van klassieke radio’s die zich uit alle hoeken van de wereld aandienen. De lokale invulling zal dan ook een belangrijke meerwaarde zijn voor het net. Klara blijft zich dus verankeren in het Vlaamse culturele leven. Het biedt zijn luisteraars een beeld van wat er in Vlaanderen gebeurt, met ’s avonds zelfs dikwijls een rechtstreeks concert. En als aanvulling op wat de commerciële platenindustrie aan opnamen biedt, maakt Klara studio-opnamen van Vlaamse muziek en van Vlaamse musici en ensembles om zijn luisteraars attent te maken op de kwaliteit ervan. Dit is een duidelijk engagement. Klara wordt trouwens tegelijk de naam van een eigen platenlabel, dat met een zestal CD-producties per jaar het imago van het net moet onderstrepen. (SB/WC)


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Meer over Klara

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx