RadioVisie

  • .
    .

2000: Het landelijke FM-plan is klinisch dood

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De voorbije weken hebben we aardig wat bij elkaar geschreven over de landelijke commerciële FM-radioplannen van Vlaams Minister van Media Dirk Van Mechelen. We hebben voorzichtig proberen uit te leggen dat, en nu gebruiken we een zwaar understatement, die plannen voor heel wat verbetering vatbaar zijn. In Vlaanderen hebben we nu eenmaal die ingeboren reflex om zaken omfloerst voor te stellen.

In tegenstelling tot onze noorderburen bijvoorbeeld, die maar al te graag snel en vooral heel duidelijk zeggen waarop het staat. In onze zoektocht naar achtergronden botsten we uiteindelijk op één van die noorderburen die vaker aan tafel heeft gezeten met Dirk Van Mechelen en zijn Kabinet van Media. Om begrijpelijke redenen wil de man dat zijn echte naam uit het volgende verhaal wordt gehouden, veiligheidshalve gaan we hem daarom Kees Zender noemen. Het maakt er de feiten natuurlijk niet minder bezwarend op.

DE MINISTER IS ‘POLITIEK’ STERK BEZIG

Kees Zender: – Zonder twijfel ‘denkt’ de minister dat hij ‘politiek’ goed bezig is en dat zal in een land als België ook wel zo zijn, maar technisch maakt het hele Nozema-plan geen enkele schijn van kans. Niet alleen moésten de technici met verouderde databases werken uit december 1999, terwijl ze pas veel later aan het werk konden beginnen, maar vooral diende men voortdurend rekening te houden met een aantal specifieke Belgische directieven om niemand… voor het hoofd te stoten. Bovendien draait de minister een aantal zaken gewoon om als hij stelt dat het Vlaamse radioplan nu wordt opgehouden omdat men in Nederland extra wachttijd heeft gevraagd.

HET BELANGENCONFLICT VAN DE NOZEMA

Kees Zender: – Nederland heeft helemaal geen uitstel gevraagd, maar zelfs voortdurend aangedrongen op wat meer snelheid. Daarmee is men al in augustus 1999 begonnen, maar Vlaanderen heeft daarentegen overleg afgehouden of uitgesteld. Voor de laatste week van oktober is er dan toch weer een bespreking voorzien, maar de voortekenen zijn onveranderd ongunstig. Er is geen basis voor overeenstemming, omdat Nozema destijds gewoon een deel van de frequenties uit het Nederlandse zero base ook in Vlaanderen heeft gebruikt. Bot kopieerwerk dat gewoon technisch helemaal niet eens kan. De ontwerper van het Vlaamse plan was tevens betrokken bij het Nederlandse, er was zelfs overlap tussen de projecten! Het belangenconflict lijkt me evident. Het is het ene of het andere plan en aangezien het Nederlandse eerder is ingediend, heeft dat volgens de ‘Final Acts’ van het Geneefse Akkoord uit 1984 de oudste en beste rechten. Daarbij komt, dat het Nederlandse plan op technische gronden niet kan worden afgewezen en het Vlaamse (Belgische), dat naar verluidt tegen een verouderde en vervuilde zenderdatabase is uitgerekend, wel. –

NIET ALLEEN NEDERLAND WEES DE PLANNEN AF

Kees Zender: – Alle Vlaamse aanvragen zijn dan ook keihard afgewezen door alle buurlanden! Niet alleen door Nederland. Het Vlaamse plan is derhalve klinisch dood. Reanimatie van de Vlaamse voornemens is slechts mogelijk als men bereid is om het eigen frequentieplan ingrijpend te herzien, want met de huidige stand van zaken houdt men niet eens één enkel landelijk frequentienetwerk over. Voor zo’n zware modificatie, in feite een geheel ander frequentieplan, is het nu nog net niet te laat. Wacht men nog een paar maanden, dan verdampen ook de laatste mogelijkheden, zoals parlementslid Carl Decaluwé terecht vreest. Als men evenwel niet langer talmt, dan is er nog redding denkbaar en kan Van Mechelen alsnog zijn twee, desgewenst zelfs drie landelijke netten plus een aantal regionale commerciële frequenties in de lucht zetten. –

Waarvan akte… (RS)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx