RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (slot)

Bij de volgende twee radio’s zijn er terug interferenties waar te nemen. Op 106.8 MHz zit Radio Al Manar vanuit het centrum en op 106.9 MHz heeft Radio Action vanuit Kraainem zijn vaste stek.

SADDAM HOESSEIN EN Z’N BRUSSELSE ZENDER

106.8 MHz is eigenlijk een verzameling van een vijftal radio’s die ieder enkele dagen of uren per week mogen uitzenden. Men hoort er allerlei Noord-Afrikaanse talen. Tijdens de Golfoorlog was er sprake om Al Manar het zwijgen op te leggen omdat er propaganda werd gemaakt voor Saddam Hoessein.

De kwaliteit van het signaal is ronduit slecht. Bepaalde presentatoren schreeuwen in de microfoon en dit leidt tot overmodulatie. Op een analoge ontvanger kan men soms de naald van de veldsterktemeter zien terug pieken tot halverwege de ontvangst. Die overmodulatie is trouwens een fenomeen dat je in heel wat Islamitische landen terugvindt. Blijkbaar hoort het bij hun cultuur. Een overblijfsel van de geluidsinstallaties op de minaretten, die ook altijd overmodulatie geven?

Maar het station heeft ook zijn charmes. Op bepaalde ogenblikken hoor je urenlang een bandopname met gebeden die normaliter worden verkondigd vanop een minaret. Je waant je dan even als onschuldige toerist in de achterbuurten van Casablanca. Al Manar zendt uit met een laag vermogen en is te ontvangen in het centrum en de deelgemeenten Anderlecht, Molenbeek, Laken, Schaarbeek, Elsene en Sint Gillis.

AMERIKAANSE MUZIEK MET FRANSTALIGE SLAG

Een tiental kilometer verder zit op de 106.9 MHz Radio Action dat is gespecialiseerd in Hip Hop, Groove, House en de nieuwste Soul. Kraainem is een Vlaamse faciliteitengemeente, dus Action mag in het Frans radio maken. Er wordt uitgezonden in mono, waarmee men perfect de rijkere gemeenten ten oosten van Brussel, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe bereikt. DE ontvangst dooft uit rond Everberg.

DE AFSTAND WORDT KLEINER

De meeste stations zitten redelijk netjes op een afstand van 0.3 MHz van elkaar, wat een comfortabele ontvangst waarborgt als je een goede radio hebt. Helaas houdt de band op bij 108.0 MHz en blijven er nog een flink aantal stations over, daarom zette het BIPT de drie volgende omroepen op slechts 0.2 MHz van elkaar, waardoor het ene station sowieso altijd het andere licht stoort. Met veel moed en een portie wantrouwen wagen we ons aan de allerlaatste Megahertz.

RADIO CAMPUS, OPGEPAKT IN MONO, IN STEREO DOORGAAN

107.2 MHz: Radio Campus. Volgens sommigen ligt hier de basis van de oudste lokale omroep in België. Men beweert dat tijdens de studentenrevolutie in… mei 1968 sporadisch programma’s in de ether werden gestuurd vanop de Université Libre de Bruxelles (ULB) maar zij die daar opnames van hebben mogen ons contacteren. ‘Eerst horen en dan geloven’ dus.

Campus is dus de universiteitsradio van de Franstalige tegenhanger van de VUB (Vrije Universiteit Brussel). Het station is in eerste instantie een oefeninstrument voor de studenten die onder andere ‘Communicatie Wetenschappen’ volgen. Er wordt veel aandacht besteed aan multiculturele programma’s en niet-commerciële muziek.

Radio Campus is in 1998 enkele maanden zijn licentie kwijtgespeeld omdat het samen met elf andere stations Nederlandstalige lokale radio’s stoorde. Geen nood, gedurende die periode werd gewoon met een andere zender en een andere dipool op dezelfde zendmast, illegaal en in stereo op de lege 104.3 MHz uitgezonden! Ook toen men de vertrouwde 107.2 MHz opnieuw mocht gebruiken, werd nog even in stereo uitgezonden. Het vermogen is redelijk groot, maar intussen werd opnieuw overgeschakeld op mono. Men is tot net iets buiten de hoofdstad te ontvangen.

B VAN BUSINESS OF VAN BABBEL?

Een tip verder, op 107.4 MHz, ligt het katholieke Franstalige RCF. Deze zender kreeg zomaar halverwege de jaren negentig eerst een frequentie ergens rond de 90.0 MHz, maar werd twee jaar geleden verplaatst naar de 107.4 MHz. Er wordt veel gepraat en weinig muziek gedraaid. Prangende vraag: is er eigenlijk wel een luisterpubliek voor dit station?

De 107.6 MHz is al even vervelend voor… muziekliefhebbers, want hier vinden we BFM, waarbij de letter B die van Business is. BFM is een Franse nieuwsradio-keten, waarmee de Contact-groep voor België een joint venture heeft afgesloten om het Brusselse filiaal te exploiteren. Het is de enige nieuwsradio in de hoofdstad, en met nieuwsradio bedoelen we dus 100% nieuws, zonder muziek, zoals je er in de Verenigde Staten heel wat vindt. Hier moeten geen playlisten worden ingevuld voor de auteursrechtenvereniging SABAM. BFM heeft een redelijk hoog vermogen, alhoewel de 107.6 een laagvermogenfrequentie is. Zelfs voorbij Mechelen tot zelfs op de Ring rond Lier is die eeuwige ‘babbelaar’ beluisterbaar.

ZENDERLOCATIE HOOG, ANTENNE LAAG

Een laatste vingertoets brengt ons bij Radio Ring die het signaal verspreidt van Radio Mango. De ‘infrastructuur’ bevindt zich op een zoldertje boven een café in Sint-Agatha-Berchem. Er wordt uitgezonden op 107.9 MHz. Jarenlang draaide men non stop muziek, af en toe werd er een streekactiviteit vermeld. De radio is opgesteld op het hoogste punt van Berchem, maar de antennestructuur staat zeer laag, zodat reeds op de Ring, ter hoogte van de Heizel, ruis is te horen. Bijgevolg kan enkel het zuidwesten van Brussel luisteren naar de programma’s van Mango. Toch een grote opluchting: op Mango wordt er namelijk alleen mooie muziek gedraaid.

We zijn rond en hebben eenentwintig Brusselse radio-omroepen geteld, waarvan uiteindelijk slechts zes in het Nederlands uitzenden. Op een hele knappe website vind je niet enkel een overzichtstabel terug van al de stations uit dit vierdelige verhaal, maar kan je meteen ook een virtuele wandeling maken langs de diverse zendlocaties.

Gunnar Walraeve


TVV Sound

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (1)

Brussel is een eiland. Brussel is apart. Brussel is Brussel. De FM-band scannen ter plekke Lees verder

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (2)

We zijn inmiddels aanbeland aan de 'rand' van de Vlaamse lokale radioband. Meteen goed voor Lees verder

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (3)

RADIO SPES: DE COME BACK VAN RADIO KERKSKE? Op de 105.0 MHz kun je luisteren Lees verder

Blad 921: TROSfm, Nostalgie, Rob Olthof (video)

• TROSfm zit drie dagen op de 'wuiten' • De mysterieuze cadeaudoos van (de Waalse) Lees verder

Blad 919: Le Fantôme de la Radio, Radio 10, Radio 538, Klara

• RTBF laat de revolutie van de vrije radio's herleven • Twee keer speciale hitparades Lees verder

Blad 917: Urgent, RTL, Nadine Roos (video)

• Nieuw programma bij Urgent gaat op en top Gents • RTL gaat de milieukwesties Lees verder

Blad 916: Ensemble Solidaires, Deutsche Welle, NPO 3FM

• Waalse media samen in de bres voor slachtoffers watersnood • Shortwave to the rescue, Lees verder

RTBF radio: verbondenheid, kennis, positieve momenten

Ook in het zuiden van België is het medianajaar begonnen Na een lange en moeilijke Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Gunnar Walgraeve
Gunnar Walgraeve
7 maart 2021 - 22:15 22:15

Radio Action zat op grondgebied Sint-Pieters-Woluwe, niet Kraainem. Maar het was niet zo ver van de gemeentegrens. Een oud-medewerker heeft me dat later gemeld.

Radio Al Manar: dat is iets wat ik een maand geleden beter heb uitgepluisd. Hier zijn wat correcties nodig! Er zaten initieel eigenlijk 6 Arabische radio’s in de Rogiertoren, uitzendend op 106,80 MHz, namelijk Radio Médi Inter, Radio Médi 1, Radio Culture 3, Radio Al Wafa, Radio As-Salaam (ex Radio La Voix d’Islam) en Radio Al Watan. Het was Radio Médi 1 die conferenties van Saddam Hussein uitzond, niet Al Manar. In 1992 werd de VZW Radio Al Manar opgericht en fuseerde Ahmed Bouda zijn eigen Radio Médi Inter met Radio Culture 3 en Radio Al Wafa tot Radio Al Manar. Wie dat stukje beter wil begrijpen kan hier lezen: http://www.vrijeradio.be/brussel.php#ARABISCHE

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x