RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (3)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

RADIO SPES: DE COME BACK VAN RADIO KERKSKE?

Op de 105.0 MHz kun je luisteren naar lichte muziek en Nederlandstalige religieuze teksten. Dit is Radio Spes, de katholieke zender die zijn twee antennedipolen heeft gemonteerd op de kant van het rode lichtgevende kruis op het topje van de basiliek van Koekelberg. Zo zie je maar dat een kruisbeeld niet altijd het lichaam van Christus hoeft te dragen. Reeds ettelijke jaren horen we enkele vrijwilligers op een eenvoudige manier radio maken. Alhoewel Radio Spes uitzendt met een laag vermogen is het station, dankzij de goede ligging, te ontvangen tot in Mechelen. Zou de Monseigneur dit hebben kunnen regelen?

GELD GEVEN OM BIJ RADIO PANIK TE MOGEN WERKEN

Bij de volgende zender horen we multiculturele programma’s gelardeerd met alternatieve rock, hip hop, trip hop, wereldmuziek en andere songs die we nooit terugvinden bij commerciële zenders. Eén van de meest beluisterde programma’s is – l’Afrique en un déclic’, een zeer vlotte show gemaakt door en voor de Congolese gemeenschap. In het weekend zijn er ook nog Turkse, Griekse, Albanese en Iranese programma’s. Radio Panik op de 105.4 MHz (mono) is gehuisvest in de oude kazerne op het Daillyplein in Schaarbeek.

Elke medewerker krijgt een sleutel waarmee men exact tien maal moet draaien om de ingangspoort te kunnen openen. Elk raam was reeds voorzien van tralies, dus inbrekers zullen het niet gemakkelijk hebben om hun slag te slaan. Helaas heeft men enkele jaren geleden geen rekening gehouden met een vijand binnen de muren van het pand, want een brand heeft toen haast alle apparatuur onklaar gemaakt. Radio Panik werkt uitsluitend met vrijwilligers die maandelijks hun bijdrage betalen om radio te kunnen/ mogen maken. De omroep zendt uit met een laag vermogen en is beluisterbaar in het noord-westen van de agglomeratie.

ALWEER EEN VERWAARLOOSDE CONTACT-FREQUENTIE

We hoppen verder, waar we alweer Britney Spears ontmoeten op de laatste tonen van haar recentste hit. We zijn terecht gekomen op de 105.7 MHz, de frequentie van Radio Contact Vilvoorde die eveneens het noord-westen van Brussel redelijk goed bedekt.

De volgende stop. 106.1 MHz (stereo) is de vaste stek van ‘Contact Deux’. Dit station heeft sinds een klein jaartje regelmatige gepresenteerde programma’s. Daarvoor werd er heel veel non stop uitgezonden en één enkele live-uitzending. Op zondagvoormiddag mag nu ene Coco Van Babbelgem erop los improviseren in het ‘Bruukselwaas’.

De Contactgroep heeft deze frequentie jarenlang verwaarloosd. Af en toe veranderde de naam van het station en daar bleef het bij. Het begon met Radio Cristal, daarna Club FM, vervolgens Contact Gold en momenteel dus Contact Deux. 106.1 MHz is eigenlijk een laagvermogen frequentie want het BIPT heeft in 1992 nog moeten ingrijpen om het veel te zware vermogen terug te schroeven. Maar blijkbaar is de arm van de Contactgroep lang genoeg om toch opnieuw met enkele honderden Watts terug tot buiten de agglomeratie te kunnen blazen.

HET ‘ROMMELIGE’ EINDE VAN DE BAND

Het einde van de FM-band is in zicht. Jammer maar helaas, het BIPT heeft van de resterende twee MHz een ware stortplaats gemaakt, waar de knetterende onweren niet uit de lucht zijn. Storingen alom dus… Het wordt reeds duidelijk bij de volgende skip waar twee stations continu in elkaars vaarwater zitten. Op 106.4 MHz probeert Radio Viva vanaf de watertoren in Asse het Mango-signaal beluisterbaar te houden. Asse ligt op een achttal kilometer van de rand van de agglomeratie en is wel perfect beluisterbaar in het noord-oosten van Brussel-negentien.

FM BRUSSEL IS GEBOREN

Op 106.5 MHz was er in Brussel enkele jaren helemaal niks te horen. Deze Nederlandstalige laagvermogenfrequentie was eerst in handen van de Contactgroep maar werd verkocht aan een VZW. De naam van het station bleef, maar het formaat werd grondig aangepast. Radio Cristal moest hét non stop house station van de hoofdstad worden. Op deze Nederlandstalige frequentie werd niettemin heel wat in het Frans gepresenteerd. Ook het uitgestraald vermogen lag een tiental Watt te hoog. En tenslotte werden enkele regels uit het radiodecreet, niet toegepast. Zo was er geen identificatie van het station ieder uur en ook de verplichte informatie ontbrak.

Een vereniging van de VUB (Vrije Universiteit Brussel) met de naam ‘FM Brussel’ diende een klacht in en Radio Cristal werd uit de ether gehaald. De frequentie werd daarop haast onmiddellijk toegekend aan FM Brussel. Spijtig ontbraken de ambities en duurde het tot maart 2000 vooraleer FM Brussel daadwerkelijk in de lucht was. De VZW bestond toen uit een volledige nieuwe kern mensen van het RITCS, de audiovisuele hogeschool vlakbij de Beurs.

Op FM Brussel krijgt de luisteraar hip hop, alternatieve rock, experimentele muziek maar ook Jazzy Groove en Electro Funk geserveerd. Omdat het RITS-gebouw in het laagste punt van Brussel ligt, hebben de initiatiefnemers een zender, een antenne en een straalverbinding gehuurd bij de Contactgroep op het beruchte dak van de Blauwe Toren. FM Brussel is ondanks het lage vermogen, maar dankzij de prima hoogte, behoorlijk te ontvangen in Brussel, behalve in de zone Anderlecht, Koekelberg en Laken waar noch Viva, noch FM Brussel zonder storingen te beluisteren zijn.

Gunnar Walgraeve


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (1)

Brussel is een eiland. Brussel is apart. Brussel is Brussel. De FM-band scannen ter plekke Lees verder

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (2)

We zijn inmiddels aanbeland aan de 'rand' van de Vlaamse lokale radioband. Meteen goed voor Lees verder

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (slot)

Bij de volgende twee radio's zijn er terug interferenties waar te nemen. Op 106.8 MHz Lees verder

Blad 1645: Turkuaz FM, Proximus, Obsolete Sounds

• Wallonië: erkenningsprocedure voor eenzame lokale frequentie • Ook Proximus trekt stekker uit 3G • Lees verder

Wallonië: nieuw beheerscontract RTBF in laatste rechte lijn

De regering van de Federatie Wallonië-Brussel beslist volgende maand over het nieuwe (vijfjaarlijkse) beheerscontract met Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Wallonië: het beste van NRJ nu op het digitale platform van RTBF

De samenwerking mag niet zo verbazen want reclameregie RMB is in beide gevallen de commerciële Lees verder

Blad 1631: Radio Kamiel, Radio 1, Tipik (audio)

• Ook Radio Kamiel is er aan begonnen • Radio 1 sessies maken comeback • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Gunnar Walgraeve
Gunnar Walgraeve
7 maart 2021 - 21:57 21:57

Radio Panik: l’Afrique en un déclic, Blijkbaar was Radio Panik een leerschool want de maker heeft in Congo daarna nog een grote populaire radio opgestart.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx