RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (2)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

We zijn inmiddels aanbeland aan de ‘rand’ van de Vlaamse lokale radioband. Meteen goed voor het eerste Nederlandstalig station, Family Radio op de 102.5 MHz, alweer sinds enkele maanden aan het uitzenden in stereo. Qua format is er niet veel verschil met de Franstalige Radio Contact op 102.2 MHz (uit de vorige aflevering). Vervang het woord ‘nieuwe’ hits door ‘oude’ hits en je bent er. Af en toe is er eens een leuke babbel te horen tussen twee platen. Family Radio zendt eveneens uit vanop de Blauwe Toren, met een redelijk hoog vermogen en is zelfs beluisterbaar tot in Mechelen.

Tiens, terug Britney Spears in stereo en terug het woord ‘Contact’ op het display. Heb ik per ongeluk op de achteruittoets gedrukt? Nee, de frequentie vertelt dat ik ben afgestemd op 103.1 MHz en dit moet dan de Nederlandstalige Contact zijn. Iedereen kent naam en format intussen uit zijn hoofd, dus gaan we verder naar de volgende draaggolf. Maar misschien toch even melden dat het dolfijne hitstation eveneens goed beluisterbaar is tot even voorbij Brussel.

VILVOORDE VANUIT HARTJE BRUSSEL

Bij de volgende stop zit TOPradio (Radio Fantastiek) ook al in stereo te bonken. Ooit is dit station van Peter Hoogland geweest. Zoals iedereen weet, liggen de centrale studio’s nu in het VTM-gebouw in Vilvoorde. Toch wordt er blijkbaar een ‘loop’ gemaakt naar de Telemachuslaan in Vorst want daar schijnen zich ook TOPradiostudio’s te bevinden. Het station maakt gebruikt van het gebouw waar vroeger alle Contactradio’s waren gesitueerd. Ondanks hun middelmatige vermogen is TOPradio toch goed te beluisteren in geheel Brussel.

DE ‘TRAAIBAL PARTY’ VAN NRJ

Bij een nieuwe klik verschijnt alweer een Franstalige radio. Daarnet hadden we drie Nederlandstalige omroepen op een rij waardoor de lezer even de indruk kon krijgen dat er meer Nederlandstalige dan Franstalige zenders zijn in de hoofdstad. Lees dan vooral verder…

103.7 MHz is de frequentie van NRJ. Er is niet veel verschil met het format van Contact (bijna uitsluitend dance muziek). ’s Avonds wordt er een programma uitgezonden dat ‘Tri Ball Partie’ heet. Maandenlang dacht ik dat er een analogie werd gemaakt met een flipperkast omdat een partijtje flipperen tegenwoordig ook met drie ballen wordt gespeeld. Maar mijn bal viel pas bij het beluisteren van de Nederlandstalige Energy in Anwerpen. Daar heet het avondprogramma ‘Traaibal Party’… Ah ja natuurlijk. NRJ heeft jarenlang uitgezonden via een huurmast van de… Contactgroep op hun Blauw Torendak. Nadien werd er verkast naar de paar honderd meter verder geleden ITT-toren. Het station heeft een vermogen van enkele honderden Watts en is zelfs goed beluisterbaar in stereo buiten Brussel.

BEL EENS NAAR DE VOORNAAM VAN RTL

Opnieuw 300 kHz verderop heeft BEL RTL zijn vaste stek. De omroep is de Belgische kopie van het lange golfstation RTL en hanteert een formule die vooral aanslaat bij huisvrouwen uit Luik en Charleroi. Dit stel je vast als je naar de talloze radiospelletjes luistert die alweer slaafse kopieën zijn van de langegolfvader. Meestal moet de luisteraar zoeken, aan de hand van enkele vage tips, naar een persoon, voorwerp of begrip. De tips worden zo gegeven dat vele luisteraars verkeerd gokken. Niet slecht bedacht want de kandidaten moeten een betaalnummer bellen. BEL RTL zendt uit met een vijftal… KILOWATT op 104.0 MHz en is tot ver buiten Brussel te horen in stereo.

DE ONGELUKSFREQUENTIE VAN BRUSSEL

We springen over de 104.3 MHz want die frequentie is, raar maar waar, onbenut. Het laatste station dat er te horen was, heette Fréquence Elle. Radio uitsluitend gemaakt door vrouwen. In de piratentijd was er ooit een gelijknamig initiatief geweest, boordevol leuke programma’s. Jaren later heeft men nog geprobeerd een hedendaagse low cost versie te lanceren, maar het bleef bij enkele flauwe uitzendingen. Dames die zich uitgaven voor Charlie’s Angels (een zeventiger TV-hit) en er dan op los improviseerden. Verder werd er heel veel non stop muziek met actuele hits uitgezonden. Eerst had Fréquence Elle haar studio’s in een uitstalraam van winkelgalerij City 2, maar het beperkte succes en de hoge huur dwongen de dames om zich terug trekken naar Sint-Gillis. Bovendien werd met een te hoog vermogen uitgezonden en volgde er een beslagname. Wat de 104.3 MHz nogmaals haar reputatie als Brusselse ‘ongeluksfrequentie’ bevestigde. Eerder was hier ook reeds Top FM en Europe 2 een kort leven beschoren.

ALS ER RADIO WORDT GEMAAKT IN PARIJS, HOOR JE DAT IN BRUSSEL

De logica volgend, trekken we alweer een stapje hoger in de FM-band. We komen uit bij Fun Radio op 104.7 MHz. Ook voor dit Franstalige station werd de mosterd uit Frankrijk gehaald. In het begin van de negentiger jaren werd enkel het Parijse signaal overgenomen. Fun kreeg pas een luisterpubliek toen in 1991 een zekere Arthur de show stal in het ochtendblok. Het groot-vermogen station heeft al ettelijke keren het format volledig omgegooid. Momenteel wordt het accent gelegd op de betere house en dance. Enkel ’s nachts kan men nog genieten van de Parijse Fun. Overdag zijn er eerder stuntelig gepresenteerde programma’s te horen en ene Carlo, een nieuwslezer, die grappig probeert te doen. De studio’s zitten in hetzelfde gebouw van TOPradio. De antennes staan een paar honderd meter verder op de ‘Hoogte 100’ te Ukkel. Met enkele honderden Watts is Fun beluisterbaar tot voorbij Leuven.

Gunnar Walgraeve


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (1)

Brussel is een eiland. Brussel is apart. Brussel is Brussel. De FM-band scannen ter plekke Lees verder

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (3)

RADIO SPES: DE COME BACK VAN RADIO KERKSKE? Op de 105.0 MHz kun je luisteren Lees verder

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (slot)

Bij de volgende twee radio's zijn er terug interferenties waar te nemen. Op 106.8 MHz Lees verder

Blad 1645: Turkuaz FM, Proximus, Obsolete Sounds

• Wallonië: erkenningsprocedure voor eenzame lokale frequentie • Ook Proximus trekt stekker uit 3G • Lees verder

Wallonië: nieuw beheerscontract RTBF in laatste rechte lijn

De regering van de Federatie Wallonië-Brussel beslist volgende maand over het nieuwe (vijfjaarlijkse) beheerscontract met Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Wallonië: het beste van NRJ nu op het digitale platform van RTBF

De samenwerking mag niet zo verbazen want reclameregie RMB is in beide gevallen de commerciële Lees verder

Blad 1631: Radio Kamiel, Radio 1, Tipik (audio)

• Ook Radio Kamiel is er aan begonnen • Radio 1 sessies maken comeback • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Gunnar Walgraeve
Gunnar Walgraeve
7 maart 2021 - 21:53 21:53

Inderdaad, de programmatie van BEL RTL zat toen vol met belspelletjes waar je een 077 of was het al een 0900 nummer moest bellen. Stop ou encore, enz…
Fréquence Elle (II) is eigenlijk gestopt omdat er ook te weinig reclameinkomsten werden gegenereerd.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx