RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (1)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Brussel is een eiland. Brussel is apart. Brussel is Brussel. De FM-band scannen ter plekke is dan ook een klus die niet even tussen twee opklaringen door gebeurt. Onze ‘Radio Tour de Flandres’ hield er desondanks halt en stelde meteen vast dat je wel weet waarmee je begint, maar niet echt wanneer dergelijke ‘scan’ ook weer eindigt. Daarom ook een reportage in meerdere delen!

Alweer goed door drie CD’s met daarop pure, onvervalste Amerikaanse radio. We hebben er nog een pak van. Voor zij die ons ‘hun onderzoek’ van de lokale FM-band bezorgen. Jouw dossier komt daarna, net zoals alle andere, in ons ‘Archief’ terecht (onder de algemene naam ‘Het FM-gevoel van Vlaanderen), zodat het verre nageslacht te allen tijde zal kunnen lezen welke stations in jouw regio te horen waren tijdens de zomer van 2000. Een prima momentopname, want over een jaar zou het er wel eens totaal anders kunnen uitzien.

GEVANGENE ONTSNAPT PER RADIO

Een Brusselaar die een nieuw radiotoestel voor de eerste keer aanzet, heeft echt geluk. In plaats van het typisch FM-gekwakkel te moeten beluisteren aan het begin van de band, hoort hij door de ruis al enkele tonen muziek of presentatie die hem of haar moeten geruststellen dat de ontvanger het echt doet. Indien dan nog eventjes op de >> toets wordt gedrukt, kan prima geluisterd worden naar Radio Air Libre. Dit radiostation kreeg een zestal jaar geleden de frequentie 87.7 MHz van de Franse Gemeenschap. Een frequentie… onder de 100.0 MHz! Iets wat in Vlaanderen, tot nu toe, als onmogelijk wordt beschouwd, wordt in Brussel aan sommige Franstalige stations zomaar uitgedeeld. Volgens sommigen een giftig geschenk omdat de doorsnee luisteraar nooit zo ver zijn radio zal ’terugdraaien’.

Het bekendste programma op Air Libre heet ‘Passe Muraille’, waarin de gedeterneerden van Vorst en Sint-Gillis centraal staan. Familieleden of de gevangenen zelf bellen het station op om hun ongenoegen te uiten, motiverende boodschappen te laten weerklinken of om onschuldige groetjes rechtstreeks over te maken. Het programma wordt in het Frans gepresenteerd, maar vele boodschappen zijn te horen in allerlei exotische talen. Ook de Brusselse Gerechterlijke Politie luistert mee want ontsnappingen, georganiseerd via dit medium, zijn reeds gebeurd.

Andere radioprogramma’s zijn hoofdzakelijk afkomstig van allerlei progressieve groeperingen die op deze manier hun boodschap willen overbrengen. Aan elke programmaverantwoordelijke wordt een maandelijkse bijdrage gevraagd om het station overeind te houden. Air Libre zendt uit in mono vanop een hoog punt in Ukkel. Niettegenstaande het lage vermogen is het station tot ver buiten Brussel te ontvangen omdat niemand anders in België deze frequentie gebruikt.

RADIO JUDAICA IS DRINGEND AAN VERRIJZEN TOE

We klikken even door naar 90.2 MHz. Daar zit Radio Judaica, de zender van de Joodse gemeenschap. In de jaren tachtig, toen de wet van sterkste gold, was Judaica zelfs goed te beluisteren bij de Joodse Gemeenschap in… Antwerpen! Sinds enkele jaren bestaat de programmatie bijna uitsluitend uit non stop muziek. Sporadisch is er een gepresenteerd programma waar je groetjes en dergelijke hoort. De kwaliteit van het audiosignaal is zeer slecht. De modulatie is veel te laag en je hoort vervorming die (waarschijnlijk) wordt veroorzaakt door de kabels van het mengpaneel die al die tijd nooit werden vervangen. Het ziet er dus naar uit dat Judaica op zijn sterfbed ligt. Misschien omdat de Joodse gemeenschap in Brussel op twee handen te tellen is. Het station huurt een zender en een antenne op de Blauwe Toren van de Contactgroep. Ook het monosignaal van Judaica is tot ver buiten Brussel beluisterbaar.

DE LAATSTEN ONDER DE 102.5 MHZ

We blijven een dertigtal seconden drukken op de skiptoets van onze ontvanger tot de diplay de magische 100.00 vertoont. Ook de stereo-indicator brandt. Hier is de Franstalige ketenradio Nostalgie gehuisvest. Oldies, evergreens en gepaste presentatie, een format dat welbekend in de oren klinkt. Radio Nostalgie dat uitzendt vanuit Namur, heeft in de agglomeratie een laagvermogen zender vanop de derde hoogste wolkenkrabber van België, de Brusilia in Schaarbeek. Het station is comfortabel beluisterbaar in Brussel-19.

Daarna ‘jumpen’ we over alle frequenties van Studio Brussel om uit te komen op 101.4 MHz. Dit is een frequentie die Radio Contact gebruikt… of eigenlijk niet gebruikt want men weet precies niet goed wat ermee te doen. Voorlopig blokkeert de Contactgroep deze frequentie zodat anderen ze niet kunnen gebruiken. Family Radio en C-Dance waren er even te horen in een Franstalige versie, maar daar bleef het dan ook bij. Op 101.4 MHz gebruikt men een laagvermogenzender, maar het zou niet de eerste keer zijn indien de Contactgroep hier een kilowattfrequentie kan van maken.

We belanden op de 101.9 MHz. We horen Julio Iglesias in mono of is het zijn zoon? De presentator spreekt Spaans, of is het nu Italiaans? Beiden zijn mogelijk want deze frequentie wordt gedeeld door de Italiaanse Radio Si en de Spaanse Radio Alma. Eigenlijk niet direct de radio om al luisterend te dromen over die zwoele vakantie aan de Middellandse Zee. Veel verzoekprogramma’s en nog meer non stop. Beide stations hebben een klein vermogen en worden licht gestoord door een nabij liggende zender….

Nauwelijks de skip-toets opnieuw aangeraakt of Britney Spears klinkt luid en met veel stereo uit beide luidsprekers. – Radio Contact 102.2 – staat op het schermpje. De Franstalige best beluisterde hitradio van België. Maar dat wist je reeds. Nieuwe hits, reclame, oude hits, reclame, kort nieuws, reclame… en dat reeds verscheidene jaren, dag in dag uit. De deejays hollen van de ene ‘aah’ naar de volgende ‘euh’, maar dat zal het succes zeker niet verstoren. Wel de vele omliggende radiostations die om en rond de 102.2 MHz uitzenden want hun ettelijke kilowatts zijn vaak hoorbaar tot in het Nederlandse Breda…

Gunnar Walgraeve


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (2)

We zijn inmiddels aanbeland aan de 'rand' van de Vlaamse lokale radioband. Meteen goed voor Lees verder

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (3)

RADIO SPES: DE COME BACK VAN RADIO KERKSKE? Op de 105.0 MHz kun je luisteren Lees verder

2000: Garçon, a kieke, ne geuze en ne radjo (slot)

Bij de volgende twee radio's zijn er terug interferenties waar te nemen. Op 106.8 MHz Lees verder

Blad 1645: Turkuaz FM, Proximus, Obsolete Sounds

• Wallonië: erkenningsprocedure voor eenzame lokale frequentie • Ook Proximus trekt stekker uit 3G • Lees verder

Wallonië: nieuw beheerscontract RTBF in laatste rechte lijn

De regering van de Federatie Wallonië-Brussel beslist volgende maand over het nieuwe (vijfjaarlijkse) beheerscontract met Lees verder

Blad 1634: WorldDAB, DAB+ in UK en Wallonië (video)

• WorldDAB Summit 2022 morgen in Londen • UK: Al 148 lokale radio's via kleinschalige Lees verder

Wallonië: het beste van NRJ nu op het digitale platform van RTBF

De samenwerking mag niet zo verbazen want reclameregie RMB is in beide gevallen de commerciële Lees verder

Blad 1631: Radio Kamiel, Radio 1, Tipik (audio)

• Ook Radio Kamiel is er aan begonnen • Radio 1 sessies maken comeback • Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

1 Reactie
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Gunnar Walgraeve
Gunnar Walgraeve
7 maart 2021 - 21:42 21:42

Ik kan mij echt niet meer herinneren dat Radio Judaica op dat moment kwalitatief zo slecht in elkaar zat. Maar het zal wel waar zijn geweest want ik heb een tijdlang gewoond kortbij de antennes.

Don`t copy text!
1
0
Deel hier gerust uw gedachtenx