RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

2000: Freddy wil wel en Dirk denkt door

Radio Contact wordt door insiders steeds luider genoemd als mogelijke kandidaat voor een landelijke etherfrequentie op FM, naast de absolute nummer één: VMM. In dit verband is het aardig om weten wat Freddy Neyts als voorzitter van de raad van beheer van de Contact-groep, verklaarde aan de ‘Burgerkrant’ (editie: februari), het partijblad van de VLD.

EERSTE STAP IS EEN GOEDE

“Wij wachten het nieuwe frequentieplan af. Er kan alleen iets ten goede wijzigen. In de bijna twintig jaar waarin Contact actief is, hebben we immers al zoveel meegemaakt. Kleinzielige betutteling onder het vorige decreet bijvoorbeeld. Het wordt tijd dat de beleidsverantwoordelijken nu eens op een ordentelijke manier het radiolandschap onder de loep nemen. Het Nozema-onderzoek kan daarin een eerste stap zijn.”

“In het Waalse landsgedeelte hebben wij al onze radiostations samengebracht rond de NV Cobelfra waarin ook onafhankelijke lokale operatoren aandeelhouder zijn. Mits het decretaal kader daarvoor wordt gecreëerd, kan dergelijke overkoepelende vennootschap ook in Vlaanderen via een fusieoperatie tussen Contact en Family-radio. Binnen die structuur bestaat ons ideaal netwerk uit een vijftien- à twintigtal gebieden waarin we bepaalde programma’s ontkoppelen. Maar dan wel gebieden waarin we de luisteraar een hoog luistercomfort kunnen bieden.”

DE REGEL VAN DRIE

Dirk Van Mechelen die in hetzelfde nummer wordt geïnterviewd over zijn radioplannen, komt niet echt met nieuwe zaken naar buiten. Niettemin leek het ons belangrijk zijn ‘beleidsplan’ nog even in de bekende notendop te persen.

In een eerste etappe wordt de liberalisering van de frequentieband tussen de 87.5 en 102.4 MHz aangepakt. Nozema is volop aan het uitzoeken of en waar nieuwe landelijke zenders een plaats kunnen krijgen. Wel met het behoud van het zendcomfort voor de openbare omroep. Minimum twee landelijke zenders moeten kunnen die 70% van Vlaanderen bestrijken en te ontvangen zijn in een ‘snijzone’ die de grootsteden Antwerpen, Gent, Brussel, Mechelen en Leuven omvat. De vergunningen zullen worden toegekend en ‘geveild’ door het Vlaams Commissariaat voor Media, dat daarbij wel rekening moet houden met criteria als kwaliteit, technische kennis en licentievergoedingen. De Nozema-studie moet tegen Pasen afgerond zijn. Pas dan wordt duidelijk of er landelijke particuliere radio’s kunnen komen.

Een tweede herschikking én studie heeft betrekking op de frequenties tussen 102.4 en 104.8 MHz. Ondanks het feit dat het akkoord van Genève toelaat dat Vlaanderen op die frequenties zenders met vermogens van twintig of vijftig kilowatt plaatst, wordt die ruimte nu ingepalmd door lokale radio’s van honderd Watt. Ook daar moet volgens minister Van Mechelen verandering in komen: – Naast de lokale radio’s moet op de FM-band plaats worden gemaakt voor een aantal regionale particuliere radio’s. Zij moeten een provinciaal deel of arrondissement bestrijken en mogen met hogere vermogens uitzenden. –

Het bovenste deel van de FM-band, van 104.8 tot 108.0 MHz, blijft voorbehouden aan lokale radio’s die ook samenwerkingsverbanden kunnen blijven aangaan. Lokale private radio’s mogen straks ook restfrequenties op de hele FM-band gebruiken op voorwaarde dat zij geen technische storingen veroorzaken.

De herschikking van de bandbreedtes 102.4-104.8 MHz en 104.8-108.0 MHz volgt pas na 31 december 2001 op het moment dat het beheerscontract met de VRT afloopt.

WACHTEN OP DIGITALE RADIO

Intussen wil de minister ook gaan onderzoeken hoelang het nog duurt vooraleer de digitale radio gemeengoed wordt. Mocht dit zendsysteem de markt veroveren, dan ziet Van Mechelen nog ruimte vrijkomen voor meer landelijke private radio’s: – Vandaar ook dat aan de zenders die nu mogelijk een plaats krijgen tussen 87.5 en 102.4 MHz (VRT en de landelijke commerciële stations, nvdr) zal gevraagd worden om digitaal uit te zenden op het ogenblik dat dit kan. Naar analogie met Groot-Brittannië waar men al veel verder staat. Digitaal uitzenden zonder dat het merendeel van de bevolking over een digitaal ontvangtoestel beschikt, lijkt evenwel zinloos. Vandaar ook dat ik de komende maanden aan tafel ga zitten met grote producenten uit de sector. Zij moeten mij enigszins kunnen vertellen hoelang het nog gaat duren voor digitale radio net zo ingeburgerd is als pakweg de compact disc nu. –

RS en LVB (Bron: De Burgerkrant)


Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Rapport Mediaconcentratie in Vlaanderen 2021

Crossmedialiteit helpt Vlaamse mediaspelers door coronacrisis De Vlaamse Regulator voor de Media publiceert vandaag het Lees verder

Europese radio-organisaties vragen strengere regels voor stemassistenten

De EBU, de overkoepelende organisatie van Europese private en openbare radio-omroepen, vraagt, samen met de Lees verder

Blad 924: Ontkoppelen, herkansen en Rode Neuzen (video)

• Het mocht eigenlijk niet, maar nu zal het wel mogen: ontkoppelen in de lokale Lees verder

Lokale DAB+ in Vlaanderen: (proef)kogel is door de kerk

Vlaams minister van Media Benjamin Dalle heeft dinsdagnamiddag in een zoom-meeting met de Vlaamse lokale Lees verder

Analyse: Studio 100 aast op het vel van Nostalgie

De Vlaamse kranten deden gisteren allemaal hun rondje in de erkenningsprocedure voor de drie landelijke Lees verder

Blad 898: VRT, Extra Gold, Siska Schoeters (video)

• Gooi die partijkaart maar weg, de VRT zoekt onafhankelijke bestuurders • Zondag kan u Lees verder

Nieuwe landelijke radio-erkenningen: het aftellen is gestart

In het Belgisch Staatsblad verscheen maandag (16 augustus) de oproep tot kandidaatstelling voor erkenning als Lees verder

Wallonië: CSA tikt radiostations op de vingers

Het ‘Collège d'autorisation et de controle’ (CAC) binnen de CSA, de mediaregulator voor de Federatie Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x