RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

2000: Dirk Van Mechelen: “Voor mij hoeft Klara niet”

Een dag zonder minister van media Dirk van Mechelen is een verloren dag. Het zou een flauwe woordspeling kunnen zijn op een strofe uit de klassieker van Mama’s Jasje ‘Als de dag van toen’. Edoch we kunnen er niet onderuit, ook vandaag komt de minister langs. En dan nog wel met enkele opvallende uitspraken.

RADIO 3 IS EEN VOORBEELD VAN SLECHT FREQUENTIEBEHEER
Het begon allemaal bij de vervroegde besprekingen over een nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse Overheid en de VRT. Die moet afgerond zijn voor Pasen 2001. De openbare omroep wil het zogenaamde e-platform introduceren (iedereen aan het internet), daarom werd het nog lopende contract vervroegd opengebroken. En daar maakt Dirk Van Mechelen nu gebruik van om plotseling het voortbestaan van de vijf radionetten van de publieke omroep in vraag te stellen.

Vooral Radio 3, straks Radio Klara, moet het ontgelden. Hij stelt openlijk de vraag of de VRT, een station dat voor nauwelijks 100.000 mensen uitzendt zoveel etherfrequenties moet bezetten. “Dat is een slechte benutting van de beperkte frequentieruimte op de FM-band! Ook zal ik de performantiemaatstaven voorschrijven waarbij per frequentie een doelgroep vastgelegd wordt die minstens bereikt moet worden.” (sic).

DE ENE FRANK IS DE ANDERE NIET
Ook waar eerder gesteld werd dat Radio 1 en Studio Brussel reclame-arm zouden moeten worden, is een en ander opnieuw open voor discussie. De minister maakt duidelijk dat het slechts om ‘intenties’ gaat die momenteel onderzocht worden. Want het kader waar binnen de VRT tijdens de duur van de volgende beheersovereenkomst (vijf jaar) moet werken, hoort immers stabiel te blijven. Als er straks reclamegeld van de VRT wordt afgenomen, dan moet dat gecompenseerd worden.

De openbare omroep stelt daarbij dat het verdwijnen van 1 BEF reclamegeld niet gelijk is aan een compensatie van 1 BEF overheidsgeld. De reclame die de VRT niet meer kan uitzenden, gaat immers naar de concurrentie, die daardoor plotseling veel meer middelen krijgt en de VRT daardoor extra zou verzwakken. Kortom, voor iedere BEF reclamegeld die bij de VRT verdwijnt, hoort een hogere compensatie te staan, is de redenering.

RECLAMEWERELD WENST PUBLICTEIT TE BEHOUDEN BIJ DE VRT
Een studie van het omstreden bureau Podium Perception Management, hevig onder vuur omdat voormalig VRT-televisie directeur Piet Van Roe en huidig VUM-bestuurder (mede in de reclameregie VAR van de VRT), er directeur is, moet uitwijzen of de redenering van de VRT klopt en moet ook uitzoeken wat de reclamewereld denkt van publiciteitsvrije publieke radio-omroepen. Eerder lieten adverteerders weten voorstander te zijn van het behoud van reclame bij de openbare omroep. Kwestie dat er ook op dat vlak concurrentie is en blijft. Dat kan alleen maar de tarieven ten goede komen.

NOZEMA MOET ZIJN PLAN NU MAAR EENS HARD MAKEN
Ook het feit dat Nozema en de zevenenzestig FM-frequenties voor twee nationale commerciële radio’s niet zo’n beste beurt maakt, lijkt doorgedrongen tot bij de minister. In een vraaggesprek met hem noteert dagblad ‘De Morgen’:

“Op dat vlak is nu de ‘proof of the pudding’ aangebroken, want nu moet het onderzoeksbureau dat de frequenties gezocht heeft (lees Nozema, NVDR), zijn finale huiswerk maken en tegenover binnen- en buitenlandse opmerkingen hard maken dat wij die frequenties kunnen gebruiken.”

Het antwoord daarop kennen we al. Je leest het in ons artikel van 18/10/2000, onder de titel ‘Het landelijke FM-plan is klinisch dood‘. (RS)


Amptec

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2000: Nieuwe ambassadrice van de VRT heet Klara

Na Donna en een weer opgeborgen project dat de werknaam Mona Lisa had meegekregen, grijpt Lees verder

Klara wuift de onnavolgbare Bart Stouten uit

Als u nog nooit eens naar Bart Stouten hebt geluisterd op Klara, morgen, 31 augustus Lees verder

Klara Koningin Elisabethwedstrijd (video)

Jonathan wint de 'Champions League' Van de behoorlijk goed gevulde Rotterdamse Ahoy bij het Eurovisie Lees verder

Klara is klaar voor de Koningin Elisabeth-wedstrijd (video)

Met een jaar coronavertraging kunnen de vierenzestig geselecteerde jonge pianisten uit zowat alle hoeken van de Lees verder

Een bijzondere editie van de Koningin Elisabethwedstrijd bij Canvas en Klara

De twintigste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor piano komt er eindelijk aan, met een Lees verder

De mini-Koningin Elisabethwedstrijd op Klara en Musiq3

Het wachten op nieuws over de meeste prestigieuze pianowedstrijd is voorbij. Vanaf 3 mei maken Lees verder

Klara: “Nog niet alles is verloren” (video)

Van een hip Berlijns klassiek orkest dat improviseert tot het laatste orkestwerk van Richard Strauss, Lees verder

‘Spiegel im Spiegel’ op 1 in de Klara Top 100

Giovanni Battista Pergolesi staat na vijf jaar niet langer op nummer 1 in de Klara Lees verder

Meer over Klara

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x