RadioVisie

  • .
    Amptec
    .
TVV Sound

2000: Commerciële frequentieplan is prima voor… de VRT

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Het plan van Nozema, uitgevoerd in opdracht van media-minister Dirk van Mechelen en waarbij straks twee Vlaamse commerciële stations ieder een gigantisch pakket frequenties krijgen om in het beste geval 70% van Vlaanderen te bereiken met hun (mono-)uitzendingen, heeft van meet af aan aardig wat kritiek te slikken gekregen. Niet in het minst van ons. Het plan lijkt een soort ‘verdeel en heers’-politiek.

Bovendien blijken de allernieuwste zendtechnieken waarbij op één en dezelfde frequentie een half land kan worden bereikt, naar analogie met het Nederlandse Sky Radio dat wel op één FM-frequentie (100.7 MHz) grote lappen van het land bereikt, ook aan Nozema voorbijgegaan.

Journalist Dimitri Bambust sprak voor het webmagazine Café Belge met een ander Nederlands zenderbedrijf, Nozema-concurrent Broadcast Partners, over Vlaanderen en het Nozema-plan.

WAAROM CBT GEEN VLAAMS FREQUENTIE-ONDERZOEK DEED

Nozema heeft in eigen land inderdaad een geduchte concurrent in de vorm van Broadcast Partners (CBT). Ook dit bedrijf deed een gooi naar het Vlaamse marktonderzoek, maar haakte in november 1999 alsnog af omdat ze tegelijkertijd ook in de running waren voor een herplanning van de FM-band in Nederland. Ze wilden voorkomen dat er een situatie zou ontstaan waarbij ze met buurland België zouden moeten gaan onderhandelen over door henzelf aangewezen nieuwe frequenties, en ze daarbij dus zowel als consultant en adviseur aan de twee zijden van de tafel zouden moeten gaan zitten. Waarna nog maar één kandidaat overbleef en dat was Nozema.

Toch heeft CBT eerder voor de Vlaamse overheid gewerkt. In 1997 klaarden ze een klus in opdracht van minister van media Eric Van Rompuy. Toen moest het FM-gebied tussen 102.2 en 107.9 MHz onderzocht worden. Op een bepaald moment zijn ze er echter ‘gewoon’ mee opgehouden omdat ze weigerden om op het uitgezette spoor door te gaan.

Robert-Jan van der Hoeven (directeur CBT): – We hebben simpelweg gesteld: sorry, maar wij dienen niet om jullie politieke besluiten te onderschrijven en te onderbouwen, als blijkt dat de technische kant iets anders uitwijst. Daar bewijs je niemand een dienst mee, ook de opdrachtgever niet. Soms moet je je opdrachtgever ook wel eens vertellen dat iets niet kan, ook al druist het in tegen je eigen commerciële belangen. Als nu stilaan duidelijk zal worden dat het nieuwe frequentieplan niet deugt, zal het ministerie zeggen: ‘Ja maar, wij hebben een externe consultant ingehuurd, dus die hoort zoiets te weten’. En Nozema zal zeggen: ‘Luister eens even, de opdracht was restrictief, we hebben dit en dit en dit als uitgangspunt gekregen (onder meer dat aan de bestaande VRT-frequenties niet wordt geraakt, NVDR)’ en van daaruit konden wij niet anders dat zo’n plan afleveren’. Dat wordt dus een welles-niettes spelletje over wie de schuld draagt. We zullen afwachten wat de komende coördinatiegesprekken gaan brengen.

NOZEMA EN CBT: EEN WERELD VAN VERSCHIL

Nogal wat insiders hadden het vooraf niet begrepen op Nozema. In een vroeger leven was het bedrijf helemaal in handen van de Nederlandse overheid, na een soortement privatisering bleef 41% eigendom van de Nederlandse publieke omroep, terwijl de overige 59% in handen zijn gebleven van de overheid. Indien er al verschil is met de vroegere structuur, dan is de neiging om Nozema te verdenken van het verdedigen van de belangen van de publieke omroep, natuurlijk niet denkbeeldig.

CBT is ontstaan uit privé-initiatief en heeft intussen zijn weg gezocht en gevonden in een sterk Nederlandse commercieel radiolandschap. Menige Belgische vrije radio kent CBT als hun broekzak, terwijl ook de Franse markt van de privézenders hen niet onbekend is. Het bedrijf begon voorzichtig met het leveren van zendertjes, antennes en computers, plus aanverwante apparatuur om radiostations volautomatisch te laten werken. Op het eind van de jaren tachtig werd de stap gezet naar de meer professionele categorie van radiomakers. Dat resulteerde anno 2000 in een hele sterke kennis op het gebied van zendertechniek en frequentieplanning, het bouwen van zendernetwerken en/of zelf exploiteren ervan, terwijl het bedrijf ook consultancy voor overheden en bedrijven op zijn palmares schrijft.

HET VLAAMSE NOZEMA-PLAN IS SIMPELWEG KANSLOOS

Het grote verschil tussen het Nozema-plan en dat van CBT (want ook zonder opdracht, hebben ze zich aan een eigen studie gewaagd), is het aantal frequenties die de commerciële jongens straks ter beschikking krijgen. Op de Vlaamse kaart heeft CBT slechts tien plaatsen aangestipt vanwaar uit moeiteloos 70% publieksbereik kan worden gehaald.

Robert-Jan van der Hoeven: – In een modern frequentieplan waarbij je uitgaat van een zo goed mogelijke verdeling van de schaarste, zijn er een aantal nadelen die niet helemaal op te vangen zijn. De voorgestelde frequentieassignaties zijn geen werkbare netten omdat je er geen business case van kan maken. Als je je als commercieel landelijk radiostation wil profileren is dat toch wat anders dan het exploiteren van een keten van lokale radio’s, kruiwagens met kikkers, met onderling verschillende technische maatstaven en dergelijke. Je moet de competitie aangaan met de VRT en dat kan met dit soort zendernetwerken echt niet. In die zin zijn die clusters een vergiftigd geschenk. Ik kan me niet voorstellen dat commerciële partijen een ander oogmerk zullen hebben om die netwerken te bemachtigen dan een betere strategische uitgangspositie voor latere tijden, als je begrijpt wat ik bedoel. Want in deze vorm kan je er praktisch gezien niks mee doen. Met andere woorden: het is de perfecte bescherming van de VRT.

HET HAD OOK METEEN GOED GEKUND

Het hoge woord is er uit. Bescherming van een bestaande situatie dus, terwijl je naar buiten toe toch de indruk geeft er alles aan te doen commerciële radio te realiseren. We kunnen ons best voorstellen dat minister Van Mechelen met de beste bedoelingen aan zijn opdracht is begonnen, maar vele maanden en nog meer kritiek later, zou toch één en ander duidelijker moeten zijn geworden?

Robert-Jan van der Hoeven: – Weet je, als je in de hele Benelux tien mensen vindt die écht snappen hoe frequentieplanning in elkaar steekt, dan is het veel. Dat is vervelend, het onttrekt het aan het zicht van de ‘common sense’ die je normaal op dat soort zaken loslaat. De knowhow van de RTBf zit bijvoorbeeld bij één meneer, bij de VRT zijn dat er twee. Dat is volgens mij een van de redenen van het hele probleem. Ik kan me haast niet anders voorstellen dan dat minister Van Mechelen en de zijnen langzamerhand in de gaten moeten hebben of zouden moeten hebben dat het voorliggende frequentieplan kansloos is. In Vlaanderen doen de VRT-netten, en da’s belangrijk, het op dit moment enkel bij gratie van de leegte van het spectrum. Ze hebben bereik in gebieden die in feite frequentietechnisch niet beschermd zijn. Op het moment dat het spectrum voller raakt, verdampt die ruimte, daar kan je niks aan doen. Dus iedereen zou winnen bij een in eerste instantie ingrijpende modificatie van de Nozema-plannen en vervolgens een totale herindeling van de beschikbare ruimte voor heel België. De pakweg zestig nieuwe frequenties in het nu voorliggende plan werden aangelegd tegen een verouderde situatie en met de verkeerde uitgangspunten, en daar wringt het schoentje natuurlijk. Het had ook meteen goed gekund. –

Interview: Dimitri Bambust / Bewerking voor “RadioVisie”: RS


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Fien, Kawtar, Eva en Sander presenteren De Warmste Week

De vier presentatoren maken zes dagen lang non-stop radio op Studio Brussel, MNM en VRT Lees verder

Radio2 viert eindejaar in Roeselare

Vanaf zaterdag 10 december zit Radio2 elke dag live op de Grote Markt in Roeselare, Lees verder

Blad 1639: Anja Daems, Soniq Awards, Mijn DNA Achterna (audio)

• Anja Daems vervangt Peter Verhulst op Radio2 • Op zoek naar de beste audioreclame Lees verder

Radio2-stemmen gaan praten op BeneBene

Voortaan houden Cathérine Vandoorne, Christel Van Dyck, Herbert Verhaeghe en Peter Verhulst de luisteraars elke Lees verder

Klara Top 100: Spiegel im Spiegel van Arvo Pärt terug op 1

De 87-jarige Est Arvo Pärt geldt als een van de belangrijkste hedendaagse componisten.

Blad 1638: Radio 1, Emitel, Spotify

• Radio 1-podcast: een duik in de pleegzorg • Oekraïne: opnieuw radio in Cherson dankzij Lees verder

Coldplay op 1 in de MNM1000 met ‘Viva La Vida’

In totaal haalde dit nummer al drie keer goud in de lijst, voor het eerst Lees verder

Radio2 zocht en vond ‘FC Wéldoeners’

Niels Destadsbader vroeg de voorbije weken aan de luisteraars van de familiezender wie de strafste Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx