RadioVisie

  • .
    .

20 april 1935: ‘Your Hit Parade’, het eerste Amerikaanse hitparadeprogramma ooit

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

‘Your Hit Parade’, zo heette het allereerste radioprogramma dat ooit werd opgebouwd rond een hitparade. Op 20 april 1935 werd het één uur durende programma voor het eerst uitgezonden bij het Amerikaanse NBC Radio. Al was het in feite één langgerekte commercial voor Lucky Strike-sigaretten.

“Check(ing) the best sellers in sheet music…and phonograph records…the songs most heard on the air…and most played on the automatic coin machines [jukeboxen]…an accurate, authentic tabulation of America’s taste in popular music.”

Decennia voor Casey Kasem en de American Top 40 – die pas in 1970 van start ging – was Your Hit Parade dé barometer van de liedjes die de gemiddelde Amerikaan leuk vonden. Het radioprogramma bestond van 1935 tot 1953, de televisieversie van 1950 tot 1959. Omroeper André Baruch, geboren in Frankrijk, kondigde het programma aan als ‘America’s Taste in Popular Music’.

Het had in feite maar één doel: sigaretten van Lucky Strike verkopen aan een zo groot mogelijk publiek. Het sigarettenmerk sponsorde eerder al prille radioshows zoals ‘Lucky Strike Saturday Night Dance Party’ en ‘The Lucky Strike Dance Hour’.

Your Hit Parade omvatte wekelijks de vijftien populairste liedjes in de natie, opgemaakt volgens een “onafhankelijk onderzoek”, op basis van de best verkochte bladmuziek, de best verkochte platen van de toen nog erg prille platenindustrie, de meest gespeelde liedjes op de radio en de meest gespeelde liedjes op de jukeboxen, die rond die tijd enorm begonnen te floreren.

Niemand wist hoe de samenstelling van de hitparade écht gebeurde, dat geheim bleef even goed bewaard als het recept van Coca-Cola. Volgens auteur Arnold Shaw, in zijn boek ‘The Rockin’ 50’s’, stelde Lucky Strike’s reclamebureau Batten, Barton, Durstine, Osborn (BBDO) de lijst samen.

Opmerkelijk is dat het enkel ging om de liedjes, niet om de artiesten die het zongen. In de jaren ’30 waren er immers nog geen echte muzikale vedetten en draaide de muziekindustrie in hoofdzaak nog om de verkoop van bladmuziek. In het programma werden de liedjes dan ook live gezongen door onbekende artiesten, die in die eerste jaren zelfs geen vermelding kregen. Het waren ingehuurde zangers en zangeressen die 100 dollar kregen per aflevering, wat omgerekend naar vandaag toch ruim 2.000 dollar is.

Die formule van nagezongen liedjes bleef tot het einde ongewijzigd. In de beginjaren werden liedjes zelfs in een willekeurige volgorde uitgezonden. Enkel de nummer één bleef opgespaard als laatste liedje. De allereerste nummer één was ‘Soon’, een liedje dat het bekendst werd in de versie van Bing Crosby.

Frank Sinatra en Doris Day

Het format van Your Hit Parade evolueerde in de late jaren 1930 en tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de radioshow gedurende enkele jaren verhuisde naar CBS. De onbekende ingehuurde crooners kregen stilaan een plekje in de schijnwerpers. De bekendste naam van de show in deze periode was een opkomend talent: Frank Sinatra. Hij deed mee van 1943 tot 1945 en keerde een jaar later terug om samen te spelen met een andere populaire zangeres: Doris Day.

Andere zangers en zangeressen op de radioversie waren onder meer Georgia Gibbs, “Wee” Bonnie Baker, Joan Edwards en Dick Haymes. In de televisieversie, die slechts zeven liedjes omvatte en op 10 juli 1950 van start ging op NBC, was Baruch nog steeds de omroeper en leidde Raymond Scott het “Hit Parade Orchestra”. Als zangers en zangeressen werd gewerkt met Dorothy Collins, Snooky Lanson en Eileen Wilson. Later werden dat onder meer de geweldige Gisèle MacKenzie, samen met Russell Arms, Sue Bennett en June Valli.

De slissende versie van Elvis

Het programma verdween van de televisie in 1959, maar de klad zat toen al enkele jaren in de show. Vooral de opkomst van de rock ’n roll was nefast voor de aloude formule. De muziekindustrie veranderde compleet en figuren als Elvis Presley zetten de artiesten nu helemaal op de voorgrond. Maar in ‘Your Hit Parade’ was het nog steeds – de lichtjes slissende – Snooky Lanson, die bigband-versies neerzette van ‘Heartbreak Hotel’ of ‘Hound Dog’.

Zelfs sponsor American Tobacco moest ervaren dat de lancering van zijn nieuwe filtersigaret ‘Hit Parade’, vernoemd naar zijn langlopende programma, op een flop uitdraaide. Die was duidelijk niet rock ’n roll genoeg tegenover de andere opkomende filtersigaretten als Winston, Marlboro en Kent.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1471: Nedersaksen, Facebook, SmartRadio

• Nedersaksen krijgt tien regionale muxen • Geen podcasts meer via Facebook (al werkte dat Lees verder

Blad 1468: Radio Bingo, Marieke Elsinga, Gates Air

• Veertig jaar Radio Bingo met 22 Top 100’s • Marieke Elsinga te gast in Lees verder

VS: Luistercijfers New York, Los Angeles en Boston (audio & video)

WBLS 107.5 in New York City heeft z'n koppositie verstevigd. Hun marktaandeel steeg met 0,6 Lees verder

Blad 1458: Extra Gold, NRJ Music Tour en Elliot Segal (audio)

• 'One Hit Wonder Top 100' op Extra Gold • NRJ: nieuwe editie Music Tour Lees verder

VS: de honderd invloedrijkste namen in talkradio van 2022

Deze jaarlijkse oefening van Talkers.com heeft vooral tot doel de enorme diversiteit in het landschap Lees verder

VS: Luistercijfers New York, Los Angeles en Austin (audio & video)

Na een uitstekende kerstperiode beleefde popzender 106.7 Lite FM (WLTW) in New York City een Lees verder

Deze PAMS jingles al gehoord?

De wekelijkse afleveringen van Jon Wolfert (foto) op Rewound Radio maken duidelijk hoe veel jingles Lees verder

Blad 1436: Radios Ukraine, Radio Free Europe, storingen

• Waalse radiostations zamelen 7 miljoen euro in voor Oekraïne • Meer middelen voor Radio Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx
()
x