RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

1999: Hallo Hautekiet, helemaal historisch herbekeken

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Een enkeling die het nog niet wist, maar omdat we geleerd hebben om nooit iemand te discrimineren: woensdag 31 maart gaat voor de laatste maal ‘Hallo Hautekiet’ in de Brusselse Studio-ether en te zien op KetNet (13.00-16.00 uur). Alhoewel het programma intussen wereldberoemd is in Vlaanderen, Zuid-Nederland en bij mijn Waalse nichtje dat net over de taalgrens woont, leek een brok gepaste historiek niet onaardig als waardig afscheid.

DE HOOFDROL

Hallo Hautekiet startte op woensdag 06 januari 1993. Het begon als een verzoekprogramma met plaatjes. Maar al na een paar weken kwam er na de beginplaat steeds minder muziek aan te pas. Hallo Hautekiet evolueerde snel naar een echte, soms wat chaotische ‘Talkradio’, een verbale krachtmeting tussen presentator en beller. Wekelijks meldden er zich ’toevallige’ en ‘vaste’ passanten aan, die een rolletje speelden of gewoon zichzelf waren.

DE BIJROLLEN

WIM CEULS, vertegenwoordiger in bouwmaterialen, kroop wekelijks in de huid van Jos Bosmans. Hij is een boertje uit de streek van Heist-op-den-Berg die in zijn wekelijkse Jos Bosmans-show, BV’s interviewt in het plat dialect. Jos Bosmans haalde in ’97 zelfs het podium van Torhout/Werchter.

LUC VAN DE WALLE deelde zijn kennis van oude volksgezegden met de luisteraars. In Hallo Hautekiet werd hij bijna-BV, hij schopte het tot echte BV toen ook de Schalkse Ruiters voor zijn ‘naturel’ vielen. Maar Luc Van de Walle bleef bovenal zichzelf in zijn eigen zaak met biologische producten in Aalter.

NELLY DE KONINCK (VRT-koffiedame) was wekelijks present met een liedje. Ook de jongste vaste klant, THIJS CLINCKMAILLIE, zong wekelijks een liedje en werd daarin bijgestaan door broer en zus.

DANNY SMOLDERS zorgde voor de poëtische noot in het programma. Aanvankelijk liet hij zijn inspiratie de vrije loop, later schreef hij poëzie ‘in opdracht’ rond een thema dat hem door Hallo Hautekiet werd aangereikt.

MEVROUW PERWEZ, de krasse tachtigjarige moeder van muzikant Kloot per W, was één van de vaste waarden tijdens de beginjaren. Toen koos ze telkens een verzoekplaat en vertelde er een anekdote bij. In 1997, na de dood van haar echtgenoot, haakte ze af en beschreef ze haar hele levenswandel, inclusief haar bijdragen voor Hallo Hautekiet, in een boek.

KARIN, de Duitse fluitiste zorgde voor interactie, taalverwarring en een stukje fluitmuziek. Elke week weer verrassend: de ene keer floot Karin solo een deuntje, een andere keer trommelde ze een heel klasje zesjarige aspirant-fluitisten op.

LUC VAN HAVER was de spotter met een scheve kijk op de media. Hij voorzag een concert of toneelstuk van eigenzinnige en pittig gekruide commentaar.

IN DE PRIJZEN

Van meet af aan viel Hallo Hautekiet in de smaak van luisteraars en critici. Voorstanders noemden het een doorsnede van Jong Vlaanderen. Het leverde vermeldingen op in Humo’s Pop Poll van 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 en 1999. In 1995 ging Hallo Hautekiet lopen met de prijs van de Radio en TV-kritiek voor het beste radioprogramma. In 1996 werd het genomineerd voor de Prix Monte Carlo.

Straks, vanaf 07 april wordt HH opgevolgd door Ronny Mosuse en Libelia De Splenter. (BM)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2014: ZOE.FM verhuist naar Lindepaviljoen

De Kempense miniketen ZOE.FM gaat dit voorjaar verhuizen naar het Lindepaviljoen in Zoersel. Op de Lees verder

2014: Radio 2 brengt Vlaamse muziek in kaart

Radio 2 lanceert dit najaar de site vivavlaanderen.be, een onlineplatform waarop de 'grootste familie van Lees verder

2014: ‘Gemeenschapsradio’ door de Mediacommissie

Uit de Vlaamse Commissie Media kreeg onze redactie dinsdagmiddag een nagelnieuw amendement met betrekking tot Lees verder

2014: Opleiding radiomaken op Radio Tequila

De Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Deinze biedt sinds eind vorig jaar Lees verder

2014: Quota voor Nederlandstalige muziek

VRT zegt aan de verplichte hoeveelheid Nederlandstalige muziek op Radio 1 en Radio 2 te Lees verder

2014: Wallonië: Opening DH Radio een week verdaagd

Verrassend nieuws uit Wallonië waar de geplande omschakeling van Twizz Radio naar DH Radio vandaag Lees verder

2013: DH Radio in de startblokken

Twizz Radio nam verleden week vrijdag definitief afscheid van de luisteraars. Na een veel te lange lijdensweg Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx