RadioVisie

  • .
    .

1998: VT4 testuitzendingen via middengolf 1296 kHz

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

VT4 is sinds deze morgen, 9 uur, opnieuw gestart met testuitzendingen, nu op 1296 kHz. De uitzendingen op 1296 kHz gebeuren vanuit Orfordness, bij Ipswich op de kust van het graafschap Suffolk in Engeland. Het maximaal zendvermogen bedraagt 500 kilowatt.

De testuitzendingen worden echter regelmatig onderbroken door programma’s van de BBC World Service. Vanaf dezelfde plaats zendt de BBC World Service er, naast de 1296 kHz, ook uit op 648 kHz. Het antennesysteem is “highly directional towards continental Europe”. De zendinstallaties zijn gevestigd op een schiereiland dat enkel per boot te bereiken is.

De VT4 testuitzendingen zullen elke dag te beluisteren zijn tussen (Belgische tijden = GMT+2):

  • 09:30-13:00 uur
  • 14:15-16:30 uur
  • 18:15-22:30 uur
  • 23:30-07:30 uur

De site heeft een bewogen militair verleden. Radar werd daar uitgevonden, en de Amerikaanse luchtmacht had er in de jaren ’70 een super-geheim over-the-horizon radarstation (of “backscatter radar”) met codenaam “Cobra Mist”, gericht op de voormalige Sovjet-Unie. Radio-amateurs noemden het ” de woodpecker”, omwille van het kloppend geluid dat het veroorzaakte op de kortegolfbanden. Er werd toen algemeen verondersteld dat die woodpecker-geluiden vanuit de Sovjet-Unie kwamen!

Er bestaat een boek over: “Orfordness – Secret Site” by Gordon Kinsey, uitgegeven door Terence Dalton Ltd, Lavenham, Suffolk – ISBN 0 86138 006 1. Ook de ontstekers voor het Britse kernwapenprogramma werden getest in Orfordness.

Ter info: de uitzendingen van “Radio Londen” tijdens de Tweede Wereldoorlog waren niet afkomstig van Orfordness, maar van Crowborough in Sussex. Het zendstation had toen de codenaam “Aspidistra”. Toen werd er reeds uitgezonden met een vermogen van 600 kilowatt !

Vreemd is wel dat er sinds 1995 in Birmingham een lokaal station met Aziatische muziek aktief is op 1296 kHz, “Radio XL”. Omwille van het sterk gerichte karakter van de uitzendingen vanuit Orfordness, schijnen de twee zenders onderling geen storing te veroorzaken. (LVB/FB)


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx