RadioVisie

 • .
  TVV Sound
  .
Heynen

1998: TOP radio wijzigt naam in TOP radio…

Collega Jan Hodister van “RadioWeb” was gisteren in Vilvoorde op de VTM-persconferentie waarop Vlaanderen’s nieuwste radioketen werd voorgesteld. Alhoewel nieuw???

WAAR HET BEGON

VTM droomt al jaren van een landelijke commerciėle radio. De wetgever ligt echter al even zolang dwars. Via een flinke omweg kan VTM nu toch radio maken voor een groot deel van Vlaanderen. Het nieuwe mediadecreet van 7 juli 1998 laat in Vlaanderen nu immers toe dat lokale radiostations samen één netwerk vormen.

Het lag in eerste instantie voor de hand dat VTM en Radio Contact elkaar in het nieuwe radioproject zouden vinden. Toen Mike Verdrengh en Guido Depraetere er nog de scepter zwaaiden werd er reeds behoorlijk samengewerkt. Toen ‘de Tweeling’ eerder onorthodox tot adviseurs werden ‘weggepromoveerd’, volgde de ene directie-wissel na de andere bij VTM. Niettemin bleef de radio-interesse sluimeren en flakkerde zelfs weer helemaal op toen Eric Claeys aan het hoofd van VTM kwam als directeur-generaal. Die opteerde meteen voor een ’totale’ overname van Radio Contact. De aandeelhouders van de radio zagen dat helemaal niet zitten en de samenwerking werd voorgoed opgeschort.

DAAROM KUN JE NU LUISTEREN NAAR FAMILY RADIO

Acht jaar samenwerking en ervaring wilde Radio Contact echter niet zomaar verloren laten gaan. De beheerraad van het station besliste razendsnel om zelf met een tweede net te starten. Dat werd uiteindelijk Family Radio. En die hebben intussen een flinke voorsprong. Family mikt op de lijftijdscategorie 20 tot 55 jaar. Een heel breed publiek dus. Toos Smet, Ben Van Praag, Marc Huylebroeck, Marc D’Hollander, Ton Schipper, Rani De Coninck, Willy Sommers, Inge Moerenhout en straks Jean-Pierre Mariėn, veeg je immers niet zomaar onder tafel. Met enige zin voor overdrijving kunnen we rustig stellen dat Family Radio een alternatief is voor de publieke Radio 2, tot nader order nog steeds het meest beluisterde radiostation in Vlaanderen.

OP NAAR TOP RADIO

VTM moest dus op zoek naar een nieuwe partner en vond die in Vlaanderen’s tweede grootste netwerk Top Radio. De onderhandelingen leidden uiteindelijk tot het opdoeken van de huidige Top Radio’s, die vanaf 21 november gewoon vervangen worden door VTM Radio, dat als naam voor haar eerste radioketen gekozen heeft voor de naam… Top Radio. Volgen jullie nog?

De nieuwe programma’s worden door VTM live gemaakt in een centrale studio in het VTM-gebouw aan de Medialaan 1. Negentien uur per dag, de overige vijf uur wordt lokaal ontkoppeld door de aangesloten stations. Hierdoor moet Top Radio een meerwaarde betekenen door het brengen van regionaal nieuws.

HET IMAGO

VMM wil het imago van een jonge en jeugdige radio, dat Top Radio al die jaren heeft opgebouwd, behouden. Trendsettend, open en positief, hitmuziek alom, met een hoofdbrok aan ‘dance music’. Doelgroep 15 tot 35 jaar of al wie jong en dynamisch door het leven gaat.

Belangrijk worden ook de nieuwsuitzendingen. Elke dag zal de luisteraar tussen 06.00 en 19.00 uur, om het uur een uitgebreid nieuwsbulletin krijgen. Hiervoor werd een nieuwe radionieuws-cel opgericht (zie ons artikel van 20 oktober!), met als hoofdredacteur Piet Deslé (bekend van het TV-programma “Oproep 2020”). Naast het nieuws is er een up-to-date weerbericht en verkeersinformatie.

DE MEDEWERKERS

In tegenstelling tot Family Radio, start de nieuwe Top Radio niet meteen met een massa bekende Vlamingen. Voorlopig zal Kurt Rogiers (Wittekerke) als enige ‘bekende VTM-Vlaming’ de spits afbijten. “Top Radio wordt eerder een -talentenbank-, aldus Dirk Vanhegen, projectleider bij VTM.

Heynen

LUISTEREN EN KIJKEN

Top Radio start haar uitzendingen op 21 november 1998 maar de kans is groot dat je net buiten het zendbereik woont van één van de twintig Top Radio’s. Maar daar is iets op gevonden. Wanneer Kanaal 2 niet uitzendt (tussen 01.00 en 16.00 uur), dan kun je via het testbeeld de uitzendingen volgen. Mét beelden van een vaste camera die laten zien wat er in de radio-studio gebeurt. Auto-radio’s met RDS-systeem (zie ons Archief: Zinnig en onzinnig gebruik van RDS), zoeken vanzelf het sterkste Top Radio-signaal.

Ten slotte werd ook beloofd om de Internetfreaks niet te vergeten. Top Radio zal binnen afzienbare tijd een eigen site starten, met RealAudio-uitzendingen.

DE TOEKOMST

De trouwe VTM-kijker, de doorsnee en iets oudere Vlaming dus, zal nog tot maart moeten wachten op een VMM-radio op zijn/haar maat. Dan start men een non stop muziekkanaal met soft pop en easy listening muziek. Dit keer niet via een keten van lokale radio’s, maar via de kabel. Een derde project is de lang verhoopte landelijke VTM-radio met een hele resem bekende VTM-personaliteiten. Doch die kan er slechts komen als het wettelijk kader verandert.

WAAR ONTVANG JE TOP RADIO?

 • 102.6 MHz: Sint Niklaas (Radio 77)
 • 107.7 MHz: Tienen (Radio 94)
 • 103.0 MHz: Lokeren (Radio ABC)
 • 103.4 MHz: Brussel (Radio Fantastiek)
 • 105.8 MHz: Genk (Radio Gaga)
 • 106.0 MHz: Kortrijk (Radio Gemini)
 • 106.7 MHz: Roeselare (Radio Maxima)
 • 107.8 MHz: Aalter (Radio Meteor)
 • 107.4 MHz: Oostende (Radio Oostende)
 • 103.9 MHz: Pajottenland (Radio Pajottenland)
 • 105.6 MHz: Brakel (Radio Prima)
 • 107.4 MHz: Dendermonde (Radio Primera)
 • 102.8 MHz: Gent (Radio SIS)
 • 105.3 MHz: Brugge (Radio Swing FM)
 • 104.8 MHz: Eeklo (Radio TRL)
 • 104.7 MHz: Turnhout (Radio Turnhout)
 • 105.6 MHz: Leuven (Radio VRL)
 • 104.2 MHz: Antwerpen (Radio VRM)
 • 103.6 MHz: Wetteren (Radio VRS)


Topartikels bij RadioVisie Blikvangers op deze dag
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx