fbpx

RadioVisie

.
Yesterdayland
.

1998: Tien dagen stilte bij Radio Antigoon

Ook wie vandaag zijn radio afstemt op de frequentie van Radio Antigoon, krijgt niets anders dan stilte te horen. Het station dat zichzelf bestempelt als grootste lokale radio van Vlaanderen, is al sedert 22 januari jongstleden uit de lucht.

De zender moet tien dagen zwijgen op bevel van Vlaams minister voor Media Herman Van Rompuy, dit na een aantal overtredingen. Maar Antigoon zit verre van stil. Men maakt van de gelegenheid gebruik om de infrastructuur aan te passen en nieuwe concepten uit te werken. Lokale radiozenders die in het bezit zijn van een vergunning, moeten zich aan een aantal regels houden. Zo wordt onder meer toegekeken op de frequentiezwaai, het vermogen en het type toestel waarmee wordt uitgezonden.

Te groot vermogen

“Een eerste overtreding werd in augustus ’95 vastgesteld”, vertelt David Daggelinckx van Radio Antigoon ronduit. “Toen bleek dat we met te veel vermogen uitzonden. Ik wil dit ook niet ontkennen, maar dat euvel is dadelijk hersteld. Daarna werden nog twee zogenaamde overtredingen vastgesteld over de frequentiezwaai. Hiervoor meet men de luidheid waarmee een plaat wordt uitgezonden”.

“Wanneer je een plaat met klassieke muziek speelt, is de luidheid natuurlijk stukken minder dan wanneer je bijvoorbeeld house-muziek afspeelt. Nu bleek na vaststellingen van het BIPT, het Belgisch Instituut voor Post en Telecom, dat we teveel frequentiezwaai hadden en hierdoor andere zenders stoorden. Maar omtrent die frequentiezwaai bestaat geen enkel eenduidig protocol.” Antigoon klaagde dit aspect ook aan, tot de zaak uiteindelijk door de Raad voor Lokale Radio’s werd behandeld.

Schorsing

Op 23 september 1997 gaf deze Raad het advies aan het ministerie om de zender te schorsen voor een periode van tien dagen. Die schorsing trad op 22 januari om klokslag twaalf uur in werking.  Maar Antigoon liet zich niet zonder slag of stoot het stilzwijgen opleggen. De radiozender stapte zelf naar de Raad van State en leidde er een procedure in om deze schorsing bij hoogdringendheid ongedaan te maken.

“Dat is door de Raad geweigerd, maar zij hebben zich niet uitgesproken over de wettigheid van die schorsingsmaatregel”, aldus David Daggelinckx. “We ondernemen alvast verdere stappen en eisen een schadevergoeding.”  De zestien werknemers van het Antigoon-team maken intussen van de nood een deugd. Voor de adverteerders en luisteraars worden in deze tien dagen radiostilte grote campagnes gepland.

Daarnaast worden er nieuwe programmaconcepten uitgewerkt, en krijgt ook de infrastructuur van de zender aan de Ankerrui een grondige beurt. Op 1 februari belooft Antigoon haar trouwe luisteraars alvast te tracteren op een prijzenregen.


TVV Sound
TVV Sound
Yesterdayland
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Begin jaren tachtig waren er, net als op andere plaatsen in Vlaanderen, heel wat radio's
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Iedere dag neemt RadioVisie u mee naar een ver verleden. We recycleren dag op dag
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De CSA kondigde gisteren met enige trots aan dat de Federatie Wallonië-Brussel “een van de
Bij Radio Land Van Waas de regionale zender voor Sint-Niklaas (107.9 FM) en Lokeren (105.9
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Er gebeurde vandaag (eindelijk) weer eens wat in het zuiden van West-Vlaanderen. Al was er

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2001: Samenwerking redacties Radio 2 (video)

2011: Radio Caroline hengelt naar AM-vergunning

2001: VRT radionieuws krijgt nieuwsankers

2012: Peter Van de Veire wil wereldrecord (video)

2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video)

2014: Quota voor Nederlandstalige muziek

Sluiten