fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

1998: Tien dagen stilte bij Radio Antigoon

Ook wie vandaag zijn radio afstemt op de frequentie van Radio Antigoon, krijgt niets anders dan stilte te horen. Het station dat zichzelf bestempelt als grootste lokale radio van Vlaanderen, is al sedert 22 januari jongstleden uit de lucht.

De zender moet tien dagen zwijgen op bevel van Vlaams minister voor Media Herman Van Rompuy, dit na een aantal overtredingen. Maar Antigoon zit verre van stil. Men maakt van de gelegenheid gebruik om de infrastructuur aan te passen en nieuwe concepten uit te werken. Lokale radiozenders die in het bezit zijn van een vergunning, moeten zich aan een aantal regels houden. Zo wordt onder meer toegekeken op de frequentiezwaai, het vermogen en het type toestel waarmee wordt uitgezonden.

Te groot vermogen

“Een eerste overtreding werd in augustus ’95 vastgesteld”, vertelt David Daggelinckx van Radio Antigoon ronduit. “Toen bleek dat we met te veel vermogen uitzonden. Ik wil dit ook niet ontkennen, maar dat euvel is dadelijk hersteld. Daarna werden nog twee zogenaamde overtredingen vastgesteld over de frequentiezwaai. Hiervoor meet men de luidheid waarmee een plaat wordt uitgezonden”.

“Wanneer je een plaat met klassieke muziek speelt, is de luidheid natuurlijk stukken minder dan wanneer je bijvoorbeeld house-muziek afspeelt. Nu bleek na vaststellingen van het BIPT, het Belgisch Instituut voor Post en Telecom, dat we teveel frequentiezwaai hadden en hierdoor andere zenders stoorden. Maar omtrent die frequentiezwaai bestaat geen enkel eenduidig protocol.” Antigoon klaagde dit aspect ook aan, tot de zaak uiteindelijk door de Raad voor Lokale Radio’s werd behandeld.

Schorsing

Op 23 september 1997 gaf deze Raad het advies aan het ministerie om de zender te schorsen voor een periode van tien dagen. Die schorsing trad op 22 januari om klokslag twaalf uur in werking.  Maar Antigoon liet zich niet zonder slag of stoot het stilzwijgen opleggen. De radiozender stapte zelf naar de Raad van State en leidde er een procedure in om deze schorsing bij hoogdringendheid ongedaan te maken.

“Dat is door de Raad geweigerd, maar zij hebben zich niet uitgesproken over de wettigheid van die schorsingsmaatregel”, aldus David Daggelinckx. “We ondernemen alvast verdere stappen en eisen een schadevergoeding.”  De zestien werknemers van het Antigoon-team maken intussen van de nood een deugd. Voor de adverteerders en luisteraars worden in deze tien dagen radiostilte grote campagnes gepland.

Daarnaast worden er nieuwe programmaconcepten uitgewerkt, en krijgt ook de infrastructuur van de zender aan de Ankerrui een grondige beurt. Op 1 februari belooft Antigoon haar trouwe luisteraars alvast te tracteren op een prijzenregen.


Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
PROS komt beetje bij beetje in aanmerking voor het label ‘bijzonder project’. FM-licentie kwijtgespeeld in
Sinds ketenvorming officieel is toegelaten in Vlaanderen verdwijnen één na één de zelfstandige lokale radio's.
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Tijdens de wintermaanden hebben ze in Vilvoorde netjes hun vitamines geslikt en het resultaat daarvan
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Nederlandse radiopiraten worden steeds agressieverVeronica zette de grootste muzieklegendes op een rijtjeDe Oostendse radio Melinda

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2001: Samenwerking redacties Radio 2 (video)
2011: Radio Caroline hengelt naar AM-vergunning
2001: VRT radionieuws krijgt nieuwsankers
2012: Peter Van de Veire wil wereldrecord (video)
2003: Hoogtechnologisch luisteronderzoek (video)
2014: Quota voor Nederlandstalige muziek
Sluiten