RadioVisie

  • .
    TVV Sound
    .
TVV Sound

1998: Tien dagen stilte bij Radio Antigoon

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Ook wie vandaag zijn radio afstemt op de frequentie van Radio Antigoon, krijgt niets anders dan stilte te horen. Het station dat zichzelf bestempelt als grootste lokale radio van Vlaanderen, is al sedert 22 januari jongstleden uit de lucht.

De zender moet tien dagen zwijgen op bevel van Vlaams minister voor Media Herman Van Rompuy, dit na een aantal overtredingen. Maar Antigoon zit verre van stil. Men maakt van de gelegenheid gebruik om de infrastructuur aan te passen en nieuwe concepten uit te werken. Lokale radiozenders die in het bezit zijn van een vergunning, moeten zich aan een aantal regels houden. Zo wordt onder meer toegekeken op de frequentiezwaai, het vermogen en het type toestel waarmee wordt uitgezonden.

Te groot vermogen

“Een eerste overtreding werd in augustus ’95 vastgesteld”, vertelt David Daggelinckx van Radio Antigoon ronduit. “Toen bleek dat we met te veel vermogen uitzonden. Ik wil dit ook niet ontkennen, maar dat euvel is dadelijk hersteld. Daarna werden nog twee zogenaamde overtredingen vastgesteld over de frequentiezwaai. Hiervoor meet men de luidheid waarmee een plaat wordt uitgezonden”.

“Wanneer je een plaat met klassieke muziek speelt, is de luidheid natuurlijk stukken minder dan wanneer je bijvoorbeeld house-muziek afspeelt. Nu bleek na vaststellingen van het BIPT, het Belgisch Instituut voor Post en Telecom, dat we teveel frequentiezwaai hadden en hierdoor andere zenders stoorden. Maar omtrent die frequentiezwaai bestaat geen enkel eenduidig protocol.” Antigoon klaagde dit aspect ook aan, tot de zaak uiteindelijk door de Raad voor Lokale Radio’s werd behandeld.

Schorsing

Op 23 september 1997 gaf deze Raad het advies aan het ministerie om de zender te schorsen voor een periode van tien dagen. Die schorsing trad op 22 januari om klokslag twaalf uur in werking.  Maar Antigoon liet zich niet zonder slag of stoot het stilzwijgen opleggen. De radiozender stapte zelf naar de Raad van State en leidde er een procedure in om deze schorsing bij hoogdringendheid ongedaan te maken.

“Dat is door de Raad geweigerd, maar zij hebben zich niet uitgesproken over de wettigheid van die schorsingsmaatregel”, aldus David Daggelinckx. “We ondernemen alvast verdere stappen en eisen een schadevergoeding.”  De zestien werknemers van het Antigoon-team maken intussen van de nood een deugd. Voor de adverteerders en luisteraars worden in deze tien dagen radiostilte grote campagnes gepland.

Daarnaast worden er nieuwe programmaconcepten uitgewerkt, en krijgt ook de infrastructuur van de zender aan de Ankerrui een grondige beurt. Op 1 februari belooft Antigoon haar trouwe luisteraars alvast te tracteren op een prijzenregen.


TVV Sound

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Student@Night: DWW-platform tijdens eigen radiomarathon

Morgen, donderdag 1 december om 20 uur trapt Student@Night in samenwerking met PXL Radio een Lees verder

Radio Noordzee start apart kerstkanaal

De kerstmuziek wordt aangevuld met regionaal nieuws, een kerstweerbericht en de verschillende kerstevents aan de kust worden Lees verder

Radio Star haalt 13.000 euro op voor MFL-Herzele

Radio Star uit Herzele sloot een tweedaagse verzoekmarathon voor een goed doel met succes af.

AjoinMusic startte 17de seizoen

Burgemeester Christophe D’Haese en voorzitter van het feestcomite Wendy Wauters lanceerden de uitzendingen met een Lees verder

Radio Gompel is helemaal herboren

"Het was een woelige zee waar we doorheen moesten, maar sinds september bevinden wij ons Lees verder

Kinderen maakten kennis met Omroep Baarle

Een open dag voor de jongste luisteraars van Baarle, de grensgemeente waar een niet-inwoner kop Lees verder

Blad 1633: TROS FM, Radio Barbier, Virgin Radio UK (video)

• TROS FM viert jubileum met TROS Chalet • Radio Barbier zoekt popquiz-ploegen • Ben Lees verder

Carnavalsradio Oilsjt Mjoezik nu ook op FM

Op vrijdag 18 november trekt carnavalsradio Oilsjt Mjoezik alle registers open voor het carnavalsseizoen 2022-2023, Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx