fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .

1998: Straks komt er ENERGY uit de radio!

De Antwerpse agglomeratie krijgt er op donderdag 1 oktober om 06:00 uur een nieuw station bij op de 106.7 MHz. RADIO ENERGY wordt uitgebaat door de N.V. Vlaamse Zend Maatschappij, een Vlaamse vennootschap met veertien voltijdse bedienden. De aandeelhouders zijn Parador (uit de muziekindustrie), Behermann-Demoen (Bornem, auto-importeur) en NRJ-België (met een minderheidsparticipatie). 

De initiatiefnemers benadrukken met klem dat hun programma voor de volle 100% zal gericht zijn op de Vlaamse markt. Door de auditieve gelijkenis met het Franse NRJ, wordt heel vaak de verkeerde conclusie getrokken dat ‘de Franse keten NRJ naar Vlaanderen komt’. ENERGY is een Europees label dat gebruikt wordt in Zweden, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, Noorwegen, Oostenrijk, Denemarken en de Franstalige Gemeenschap van België… Waarbij meteen opvalt dat ENERGY in meer Germaanse landen te horen is dan in landen die naar de Franstalige cultuur neigen… 

Programmatie & presentatie

ENERGY is een muziekzender, met het beste van rock, pop, soul, reggae, techno, dance, en variété. Vlaamse producties met Europese allures krijgen een extra kans. De programmering is uitgewerkt met de eigen ENERGY-methode. Op basis van enquêtes, die op Europese schaal zijn uitgevoerd, wordt en muzikaal beeld van het publiek gevormd. Daarna komen er Vlaamse ‘invullingen’, zodat de culturele eigenheid bewaard blijft. 

Daarna worden de onderzoeksresultaten vakkundig ingevoerd in Selector, het vermaarde muziekprogrammerings-systeem dat door alle grote radiostations gebruikt wordt. Uiteraard is er aandacht voor nationaal en internationaal nieuws, plus liefst acht dagelijkse regionale rubrieken. Sport, stads- en provincienieuws, concertagenda’s, havennieuws… Per week levert dit een totaal van twintig verschillende rubrieken op die info bevatten over de Antwerpse agglomeratie. 

ENERGY werkt met een mix van ervaren radiomakers en jonge talenten. Carl Schmitz (TOPradio/Nostalgie) is samensteller, presentator en verantwoordelijke voor de opleiding van de nieuwkomers. Yves De Wolf (Nostalgie) is presentator en promotieverantwoordelijke. Ook Wiet Van Bever (VT4) neemt het PR-werk voor z’n rekening. D. Willems(Hit FM), Robin Vissenaekens en Dieter Vandepitte, zijn presentatoren, terwijl Peter Frans dé ENERGY-stem is die je alles vertelt over de zender zelf. Peter SWEECK is verantwoordelijk voor de contacten met andere radio’s.

De Toekomst

ENERGY blijft niet in Antwerpen. Als het nieuwe frequentieplan het toelaat zal er gezocht worden naar partners buiten de agglomeratie, zodat hun programma’s kunnen ontdubbeld worden voor geheel Vlaanderen. De informatie zal per regio worden aangepast. Er zijn voorlopig geen plannen voor kabel maar men spitst zich 100% toe op de FM-frequenties.

“ENERGY is van mening dat het met de huidige ploeg, hun professionele infrastructuur en het Europees merk, een doorgedreven professionalisering bij het realiseren van programma’s en een zeer interactieve band met de agglomeratie Antwerpen, een ernstige kandidaat is voor de nog toe te kennen agglomeratiefrequenties in Antwerpen”, aldus station-manager Kris Borgraeve. 


Belgian Radio Day
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Oilsjt Mjoezik hunkert naar carnaval

RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we Lees verder

2014: Quota voor Nederlandstalige muziek

VRT zegt aan de verplichte hoeveelheid Nederlandstalige muziek op Radio 1 en Radio 2 te Lees verder

Nostalgische column Hans Knot – 106 (video)

Things go better with Coca Cola (1) Het was in 1964 dat het idee ontstond Lees verder

Het is vandaag 16 januari… 1976 (audio)

Iedere ochtend – bij het krieken van dag – neemt RadioVisie u mee naar een Lees verder

Groen Licht – 17 (video & audio)

Grijsgedraaid zwart vinyl Een nieuw jaar en geluk hebben, dat is ook ‘groen licht’. Verschillende Lees verder

Q-music: Vijftal opgesloten in Q-Escape Room (video)

“Welkom in de Q-Escape Room. De deur blijft gesloten tot jullie samen met de luisteraars Lees verder

Blad 381: Mi Amigo, Eclips TV & Caroline (video)

De voorbije weken, een beetje geïnspireerd door de eindejaarsfeesten, hebben we ontdekt dat een dagje Lees verder

(Bijna) Helemaal nieuw bij Studio Brussel (video)

De ene maakt een soort doorstart bij Studio Brussel, de andere pakt bij dezelfde zender Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Dag op dag
2009: Sabam wurgt nu ook Popcorn City

2006: Qmusic is de favoriete homozender

2008: Een milieuvriendelijke radio-ontvanger

2010: Studio Brussel bij de ‘rugzak’ genomen

2008: Qmusic: Erwin ging, Kürt kwam

2009: Moerbie vanaf 7 september op tv (audio)

Sluiten