RadioVisie

  • .
    .
TVV Sound

1998: Guy De Pré en de radio in Vlaanderen

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Als we de schaalgrootte Vlaanderen/Nederland even in acht nemen, dan kunnen we rustig stellen dat de naam Guy De Pré (44) in buurt komt van Willem van Kooten. Beiden hebben op hun eigen manier een stempel gedrukt op het radiogebeuren. Guy zal dit misschien een TE grote eer vinden maar toch is het zo.

VAN 1 NAAR 2

Begonnen in de tweede helft van de jaren zeventig op de nieuwsredactie van “Radio 1”, bepaalde hij vrij snel het zondagochtendgebeuren op “Radio 2” met zijn programma “De Pré-Historie”. Oude platen, gelinkt aan opvallende gebeurtenissen uit datzelfde jaar. Een hit! In de slipstream werd een cd-collectie uitgebracht, die nog steeds loopt en tot de best verkochte cd’s aller tijden behoort (ruim 30 delen). Daarna volgde een uitstekende TV-reeks, gebaseerd op hetzelfde principe, en een spectaculaire roadshow, die nog steeds loopt en die om de twee weken door de maestro zelf wordt gepresenteerd.

Guy De Pré is intussen producer geworden bij “Radio 2”. “De Gouden Jaren” (Julien Put), “De Wensenkermis” (Kris Baert en Vanessa Vanhove), “Het Spiegelpaleis” (Julien Put en Jo Leemans) dragen zijn stempel. Daarnaast heeft hij zijn eigen “De Keurschlagers” en de “Donna-Moteur” (op Radio Donna). Op “TV 1” is hij iedere woensdag de presentator van het erg knappe programma “Het Parlement”.

Vorig jaar werd hij gevraagd als nieuwe baas voor “Radio Donna”, maar naar hijzelf verklaart was hij daar niet aan toe omdat hij nog te graag zelf programma’s maakt, ze presenteert of produceert. Bert Geenen kwam in zijn plaats.

– Ik ben geen bureaurat, vrees ik, telkens ik in een radiostudio het licht “In Opname” zie aanflitsen, blijf ik die kriebels voelen. Daar komt na bijna 25 jaar geen sleet op.-

RADIO VRT GOLD

Maar toch droomde Guy van een eigen radio-station. Een soort Vlaamse versie van “Radio 10 Gold”. Intussen werd het project door de VRT (voorlopig?) opgeborgen, toen media-minister Eric Van Rompuy, onder hevige druk van buitenaf, nieuwe uitbreidingen van VRT-stations terugfloot. Geen eigen station dus, maar hoe ziet Guy de toekomst van de Vlaamse radio dan wel? Hij antwoordde op enkele vragen van journalist Johan Verstraete (Dag Allemaal).

– Ach, er zijn intussen andere kapers op de kust. Er komt naar verluidt een “Radio 10 Gold Vlaanderen”, de keten “Nostalgie” zou binnenkort nationaal gaan en “Radio Flandria” heeft een tweede net op de kabel waarop alleen oldies gedraaid worden. En dan zou ook Gust De Coster vanuit Halle een soortgelijk project aan het opstarten zijn. Ik heb voluit voor “Radio 2” gekozen. Tant pis voor mijn andere plannen-.

HET NIEUWE RADIO 2

Intussen heeft zijn “Radio 2” volop gekozen voor een totaal nieuwe aanpak. Op 1 januari wordt gestart met een volledig nieuw programma-schema. Vanaf dan hoor je elke weekdag op hetzelfde tijdstip hetzelfde programma (de regionale ontkoppelingen, drie keer per dag met provinciaal nieuws blijven). Alle nationale programma’s daarentegen zullen centraal aan de Brusselse Reyerslaan worden opgenomen en niet langer uit de diverse provinciale studio’s komen.

Voor de VRT is dit de gedroomde manier om het aantal medewerkers terug te schroeven. In de eerste plaats gaat het om losse medewerkers als Martin Dejonghe, Dirk Denoyelle, Donaat Deriemaeker en Micha Marah. In het vernieuwde “Radio 2”-concept zal Guy iedere dag het namiddagblok voor zijn rekening nemen.

Anticipeert “Radio 2” hiermee op VTM Radio?

– Ik denk dat VTM-Radio eerder het Donna- en Studio Brussel-publiek zal viseren. Concurrentie werkt overigens stimulerend. En ik heb een grenzeloos vertrouwen in de nieuwe koers die “Radio 2” wil varen. Geloof me, het zal vonken geven! –

EN DE TV-PLANNEN?

Guy op TV is een verademing (zie nogmaals het woensdagse “Parlement” op “TV 1”), maar eigenlijk blijft hij nog steeds dé maker van “De Pré-Historie”. Komt daar een vervolg op?

– Die plannen bestaan nog. Zodra ik het licht op groen krijg, begin ik eraan. Met de naderende eeuwwisseling is de timing perfect om nu de draad opnieuw op te nemen. Ik hoop dat het ook zover komt.-

En daarmee herkennen we weer die typische Guy. Kwaliteiten zat, maar toch nog twijfelen.

– Het heeft met betrokkenheid te maken. Jezelf in vraag stellen moet je blijven doen, zelfs al doe ik vijftig jaar hetzelfde werk. Ik voel me daar hoegenaamd niet slecht bij.-

Bewerking JLB – Een vrij uitgebreid interview met Guy De Pré lees je in “Dag Allemaal” (nummer 42 van 13 oktober).


Amptec

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx