RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

1998: Geen VTM-radio voor 2008

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

In het cultureel centrum Westrand, in Dilbeek, had gisteren het eerste Radioforum plaats. Op de afspraak was al wie professioneel met radio bezig is. Bij mekaar waren dat zo’n vierhonderd deelnemers.

Het belangrijkste nieuws kwam uit de politieke hoek. Voor het eerst bevestigde mediaminister Van Rompuy met zoveel woorden dat landelijk commerciële radio mogelijk moet zijn, maar hij voegde er ook aan toe dat in de huidige stand van zaken VTM-radio niet kan voor 2008. Tegelijk liet hij echter alle achterpoortjes open.

De idee voor dit eerste Radioforum is afkomstig van Chris Cleeren, directeur radio van de VRT. Hij droomde ervan de hele sector mee te krijgen, wat ook lukte, zij het dat de anderen prompt het hazenpad kozen toen er ook geld op tafel moest komen. Vandaar dat de organisatie eigenlijk helemaal draaide op de VRT.

Niet iedereen was er; wel de meesten. De aanwezigen, pakweg voor de helft VRT en voor de andere helft niet-VRT, waren van uiteenlopend pluimage: radiomakers, producenten van apparatuur, technici, reclamejongens, communicatiewetenschappers, platenboeren, journalisten, artiesten. Ze luisterden naar een rij sprekers, traden in discussie en ontmoetten mekaar in de wandelgangen.

Onder de sprekers drie buitenlanders: de Amerikaan Gary Swartz (marketing-goeroe), de Brit Glyn Jones (specialist inzake digitale radio), en de Nederlander Ad Roland (media-adviseur).

NETVORMING

In zijn inleiding stelde mediaminister Van Rompuy vast dat de kranten de televisie hebben overleefd. Hij zei ervan overtuigd te zijn dat ook de radio dat zal doen, meer, dat de radio, mede dankzij zijn snelheid, in het medialandschap een grote rol zal blijven spelen.

De minister merkte op dat de mediacommissie van het Vlaams parlement momenteel volop bezig is met de bespreking van het decreet op de lokale radio’s. In die hoek wordt nog dit jaar een grote kuis gehouden. Van de 343 stations die momenteel in de ether zijn, zal straks ongeveer de helft overblijven. Daarin wordt onderscheid gemaakt tussen de echte lokale radio’s en de grotere stadsradio’s. In het nieuwe decreet wordt, onder bepaalde voorwaarden, samenwerking mogelijk gemaakt. De fameuze netvorming.

Van Rompuy verwees hierbij naar een brief van Karel Van Miert, van maart 1997. Daarin stelt de Europese commissaris dat landelijke commerciële radio niet noodzakelijk hoeft, maar dat netvorming zo breed mogelijk moet worden gezien. Van Rompuy: «De openbare radio geniet bescherming. Daarnaast is netvorming mogelijk. Hoe ruim die zal zijn, zal de markt uitwijzen.» Heel het wereldje weet dat de VTM-radio eraan komt. Aan die kant hoort de minister echter niet goed: «Zoals het decreet nu voorligt, is er de komende jaren geen frequentie beschikbaar voor VTM. Aangezien het decreet geldt voor negen jaar komt er geen VTM-radio voor 2008. Tenzij VTM zich inwerkt in netwerken.»

MOED

Daarmee zet de minister zelf al een achterpoortje open. Als VTM ervoor zorgt de dikste vinger in de pap te hebben bij de netwerken die in de maak zijn, is een halve VTM-radio sowieso een feit. Maar er zijn nog andere mogelijkheden. De kabel bvb. Wie zal VTM beletten samen met zijn testbeeld radioprogramma’s uit te zenden? Met de kabelmaatschappijen kunnen afspraken worden gemaakt om die klank apart als radiosignaal door te sturen. Eventueel kan internet voor enig soelaas zorgen.

De ruimste perspectieven worden evenwel geboden door de digitale radio (DAB). Het is nog wachten op digitale ontvangsttoestellen in de huiskamer, maar zodra die er zijn, staat niks de landelijke commerciële radio nog in de weg. We hebben het hierbij voor het gemak over VTM-radio, maar hou er vooral rekening mee dat er nog kapers op de kust zijn, VT4 bvb. Van Rompuy: «In het verleden hebben we de fout gemaakt onvoldoende rekening te houden met de Europese richtlijnen en met de technische ontwikkelingen. Daarom voorzien we de mogelijkheid dat ook private radio’s digitaal uitzenden. Zodra DAB er is, zijn er geen argumenten meer om een landelijke commerciële zender tegen te houden.»

U weet dat het excuus tot nog toe steeds was dat de FM-band overvol zit. In één van de werkgroepen, ‘De wettenmakers’, werd over één en ander nog uitvoerig nagepraat. Opvallend was dat Michel Doomst (CVP), Tuur Van Wallendael (SP) en Dirk Van Mechelen (VLD) het verschrikkelijk roerend met mekaar eens waren. Toch had Van Mechelen fundamentele kritiek op het decreet-in-de-steigers, door hem omschreven als een overgangsdecreet:

«De digitale radio staat voor de deur. Laten we er nu voor zorgen dat we weer niet langs links en rechts worden voorbij gestoken door de feiten. Ik waarschuw voor een denkpiste waarbij Van Thillo stiekem de raad krijgt alle stadsradio’s op te kopen, zodat hij heeft wat hij wil. Dat zijn nieuwe VT4-toestanden. We moeten de moed hebben te zeggen wat we willen en duidelijkheid creëren.»

Bron: Het Belang van Limburg


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx