RadioVisie

  • .
    Amptec
    .

1998: AM 1071, bijna gedaan met de pret!

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

De testuitzendingen op de 1071 kHz, die tijdens week 30 waren begonnen, worden nog deze nacht of morgenvroeg gestaakt.

Vanuit de Franse stad Lille (Rijsel) werd non-stop muziek uitgezonden op deze frequentie, slechts onderbroken door een tweetalige mededeling. In het Engels en Frans werd louter gemeld dat het om testuitzendingen ging. De stem was die van VT4-medewerker Ton Schipper (ex Radio Mi Amigo en Contact). Voor de test werd gebruik gemaakt van de “Orban Airtime” als computersysteem. De uitzendingen waren loeihard te ontvangen in geheel het Franse Noorden en West-Vlaanderen. Uitstekend tot goed in Oost-Vlaanderen en delen van Antwerpen en Brabant. De zender bevindt zich in Camphin-en-Carembault, zo’n 20 kilometer ten zuiden van Lille (Rijsel) tussen Carvin en Phalempin.

VT4 is het Vlaamse TV-station dat met een Britse licentie op de Vlaamse kabel zit. VT4 is bovendien een zusje van het Nederlandse SBS 6, samen schuilen ze dan weer onder de Amerikaans/Scandinavische SBS-paraplu.

VT4 had een tijdelijke optie genomen op deze AM-frequentie omdat ze de mogelijkheid om in de toekomst eveneens met een radiostation te starten, wilden onderzoeken. Mocht er straks toch beslist worden om definitief te beginnen, dan zal de organisatie na een Britse licentie voor haar TV-station, een Franse vergunning gebruiken voor haar radiostation. Een bijzonder vreemde situatie, maar de Vlaamse wetgeving inzake radio- en TV-uitzendingen dwingt initiatiefnemers (biijna) onvermijdelijk tot deze zogenaamde U-bocht-constructies.

Het signaal werd de ether ingestuurd door het Franse ‘Télé Diffusion de France’ (TDF), te vergelijken met de Nederlandse NOB (geen tegenhanger in Vlaanderen). TDF corrigeerde ons eerder bericht dat er werd uitgezonden met een vermogen van 5 kW met de nieuwe mededeling dat het gebruikte vermogen evenwel 35 kW bedroeg (de zender heeft echter een maximum vermogen van 40 kW).

Radio France heeft momenteel tien ongebruikte middengolfzenders. Door financiële problemen werden op dit AM-netwerk reeds per 1 januari 1997 de uitzendingen van France Inter gestaakt. Nu wil het Franse ‘Conseil Supérieur de l’Audiovisuel’ (CSA) de overbodig geworden frequenties snel verhuren aan de hoogste bieder.

VT4 kan een eigen radiostation goed gebruiken als straks ‘VTM Radio’ van start gaat (vanaf september). VTM zal dat echter via de FM-band doen, wat een duidelijk kwaliteitsvoordeel biedt. Nadeel is dan weer dat er moet samengewerkt worden met een twintigtal erg lokale omroepen (behorend tot de groep van Top Radio), verspreid over geheel Vlaanderen. Landelijke FM-frequenties worden immers nog steeds niet toegekend in Vlaanderen door media-minister Eric Van Rompuy. Het quasi VRT-radiomonopolie blijkt nog steeds met alle mogelijke middelen beschermd te moeten worden. Zowel in- als outsiders beseffen echter maar al te goed dat de zo geroemde luisterdichtheid van 75% naar VRT-stations niks meer is dan een zeepbel, die meteen openspat als er landelijk kan worden geluisterd naar concurrerende commerciële omroepen.

Indien VT4 de optie niet licht, zal de 1071 kHz bezet worden door nieuwe kandidaten. Eerdere geruchten als zou Radio Flandria, de enige Vlaamse kabelradio (met Luxemburgse licentie), onmiddellijk de frequentie overnemen, werden door directeur Peter Van Dam (ex Radio Caroline, Atlantis, Mi Amigo, Radio 2 en zowat alle Nederlandse stations), gisteren nog ontkend. ‘Er is sowieso nog geen sprake van een snelle ‘bezetting’ van dit kanaal omdat je in Frankrijk een vergunning van het -Conseil des Médias- harder nodig hebt dan een grote zak centen voor de huur van de zender.’ (sic)

De 1071 kHz slaagde ondanks haar korte bestaan erin de aandacht te trekken van zeer veel radiofans, door gebruik te maken van muziek en tunes uit de betere zeezenderperiodes. ‘Man of action’ van het Les Reed Orchestra werd de officieuze stationtune. Dit instrumentaaltje was tussen 1970 en 1974 de herkenningsmelodie van Radio Noordzee Internationaal (RNI). Ook programma- en tunes van o.a. Radio Atlantis, Veronica en Caroline werden zowat om het kwartier de ether ingestuurd.

Dat er grote interesse is voor nieuwe landelijke Vlaamse radio-initiatieven bleek uit de aandacht die deze testuitzendingen kregen in de Vlaamse pers. Nadat “RadioVisie” deze proef bekend maakte op haar website, volgden de meeste kranten. Ook VRT-Teletekst nam het bericht over… Evenwel zonder de bijhorende frequentie te vermelden!


Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Extra AM start (nieuwe) crowdfundig

Harm ten Brink (foto bovenaan), eigenaar van het gouwe ouwe station Extra AM, in de Lees verder

Blad 1617: Radio Rossii, Radio Noord, Willy (video)

• Radio Rossii nu ook vanuit Krasnodar • Hans mocht het nog eens uitleggen bij Lees verder

Blad 1615: Capital XTRA Reloaded, Sweet Rock Radio, Bart & Lucas

• Capital XTRA Reloaded maakt nationale comeback • Den Haag: Sweet Rock Radio beter op Lees verder

RTL stopt eind 2022 op de langegolf

De energiecrisis brengt een versneld einde aan de zender, want de installatie in Beidweiler slorpt Lees verder

Blad 1592: Warmste Week, middengolf in Spanje, MENT

• De Warmste Week vanuit Hasselt • Spaanse middengolf is nog niet dood • De Lees verder

Blad 1582: Radio Tamara, RAI, Alex Belfield (video)

• Twee dagen eetfestijn voor 40 jaar Radio Tamara • RAI-topman: “Middengolf kreeg doodvonnis in Lees verder

Italië: RAI schakelde laatste middengolfzenders uit

In Italië werden zondag de laatste 13 middengolfzenders van de publieke omroep RAI uitgezet. De Lees verder

Blad 1571: Radio Barbier, noodwaarschuwingen via DAB+, Extra AM

• Barbier: 100 keer Country Greet • Duitsland: standaard voor noodwaarschuwingen via DAB+ • Amsterdam: Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest

0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx