fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

1998: S&SI – what’s in a name? (audio)

Na Radio Magdalena heeft nu ook een tweede Vlaamse kabelradio haar vergunning te pakken. Met Kerstmis vlakbij zijn ze bijzonder gul geworden bij het Vlaams Commissariaat voor de Media. Het gaat om het reeds lang aangekondigde project van Gust De Coster (foto bovenaan), dat de (onmogelijke?) naam “Hitradio S&SI” meekreeg. Als je de karaktertekens snel uitspreekt ligt het in de bedoeling dat je het woord ESSENTIE te horen krijgt. En dat is dan ook meteen de stationcall: “S&SI, essentie in je radio”.

Wie en wat is Essentie?

Initiatiefnemer Gust De Coster (45) omschrijft het zelf als een ’Radio Donna, zonder woorden. Actuele hitmuziek, maar geen presentatoren. Er zal niet ‘gezwetst’ worden op S&SI. Radio moet in eerste instantie nog steeds muziek zijn. Af en toe een Vlaams nummer zal niet ontbreken, maar niet het populaire werk à la Luc Steeno’.

De ploeg bestaat (voorlopig) uit slechts drie man. Een minimum aan personeelskosten dus, terwijl de technologie om via de kabel uit te zenden er intussen zo is op vooruit gegaan, dat ook dit een financieel haalbare kaart is.

Belangrijkste factor blijft natuurlijk het fiat van de kabelmaatschappijen. Zij hebben de ‘essentiële’ sleutel in handen. Gust geeft toe dat de deal met alle maatschappijen nog niet rond is. Voorlopig zijn er slechts enkele schriftelijke contracten en enkele mondelinge akkoorden, maar die zouden in de loop van de volgende weken snel geconcretiseerd worden. Een definitieve startdatum wordt echter nog niet gegeven. Begin 1999 ligt evenwel binnen de mogelijkheden.

Wie is Gust De Coster?

Hij werd eind jaren zeventig razend populair op Radio 2, met het woensdagse programma ‘Vrijaf’ (hij volgde er een ander momument, Paul Verbruggen, op). Zelf een radiostation runnen, zat ook toen al in zijn bloed, want samen met Peter De Groot (eveneens Radio 2) en Marcel Vanthilt (nu KetNet), stampte hij in 1980 de eerste volwaardige en alternatieve Vlaamse vrije radio in Brussel, uit de grond, FM-Brussel. Hij presenteerde er onder de naam Gus Tafari. FM-Brussel werd echter een speelbal tussen verschillende politieke elementen en uiteindelijk beperkte Gust zich twaalf jaar lang tot Radio 2 waar hij de paus van de ‘nieuwe popmuziek’ werd.

Toen ‘Vrijaf’ werd afgevoerd kon hij samen met Sabine De Vos aan de slag in ‘Villa Musica’ (Radio 2, eveneens op woensdagnamiddag). In 1993 huwde hij ex- Miss Belgian Beauty, Rani De Coninck (VT4 én FamilyRadio). Het leek of z’n huwelijk met Rani het opstapje zou worden naar de televisie, want hij kreeg kansen in ‘De Droomfabriek’ en ‘Dagelijkse Kost’, een informatief magazine dat hij samen met… Rani presenteerde.

Hij brak echter niet door op televisie en werkte nadien vooral als muzieksamensteller bij Radio Donna. Hij stond onderv andere in voor de avondprogramma’s Donnanza en His Master’s Voice. Hij nam er ook wekelijks deel aan de playlist-vergadering. Dit jaar was hij eveneens in dienst bij VT4 als eindredacteur van ‘De Muziekkwis’, een programma dat werd gepresenteerd door Walter Grootaers.

Weg bij Donna

Sinds vorig jaar pikt de openbare omroep het niet langer dat haar personeel er een job bij de concurrentie op nahoudt, dus moest Gust vrij recent opstappen bij Radio Donna. “Maar daar heb ik geen probleem mee”, aldus Gust, “want mijn droom wordt nu eindelijk waar. Ik ben een muziekbeest en radio is mijn levenswerk. Ik heb twintig jaar radio gemaakt in opdracht van anderen. Bij S&SI zal ik precies hetzelfde kunnen doen. Alleen ben ik voortaan mijn eigen baas. Ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt “.


Amptec
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Het radiodagboek van 24 mei – 145 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Het radiodagboek van 23 mei – 144 (audio)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

SmartRadio voor VRT online streams

VRT heeft onlangs SmartRadio in gebruik genomen. Daarmee faciliteert men onder andere de nieuwe online Lees verder

2008: VRT blijft zijn doelpubliek bereiken

In 2007 is de VRT grondig hervormd. De openbare omroep evolueert naar een crossmediale organisatie Lees verder

De VRT trekt voluit de kaart van het boek

In 2020 zet de VRT volop in op het boek, met als hoogtepunt de eerste Lees verder

2011: Open VLD wil dat MNM wordt verkocht

Vlaams parlementslid Bart Tommelein van Open Vld (foto bovenaan) is niet te spreken over de Lees verder

Het radiodagboek van 20 mei – 141 (video)

De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen Lees verder

Spin-off van ‘Thuis’ exclusief op de radio

Voor alle fans die hun dagelijkse fictiereeks niet willen missen tot na de zomer, heeft Lees verder

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in archieven, deejays, kabelradio, vrt
Het radiodagboek van 14 december – 347 (video)

Blad 357: Edwin, Proximus, Ronan en Qmusic

Studio Brussel: De Tijdloze Countdown

Ruud de Wild onder de Nederlandse daklozen (video)

Nostalgische column Hans Knot – 101 (audio & video)

Het is vandaag 13 december… 1976 (audio)

Sluiten