fbpx

RadioVisie

.
TVV Sound
.

1985: Amerikaanse Laser 558 weggewaaid (video)

Lange tijd en eigenlijk nog steeds een beetje werd en wordt het land van Uncle Sam beschouwd als de bakermat van de populaire (commerciële) radio. Tot de komst van de satelliet en het internet, helaas onbereikbaar voor modale West-Europese oortjes. Op het flauwe equivalent van de Amerikaanse legerzenders AFN na die overal waar er Amerikaanse legerbasissen waren, hun eigen radiostation meebrachten…

In 1964 kwam daar plots verandering in toen de zeezender Radio London opdook in de Noordzee. Zonder tegenspraak het populairste commerciële radiostation ooit in grote delen van het oude continent. Alhoewel de naam nauwelijks Britser kon zijn, was het format op z’n beurt zo Amerikaans als wat. Het succes trok copy cats aan. 

Daar waren ze terug

Een tweede en derde ‘Amerikaanse’ zender volgden; Swinging Radio England en Britain Radio. In 1967 hield de Yankee-invasie alweer op. Financiële problemen voor de nieuwkomers en de anti-zeezenderwet voor iedereen, lagen aan de basis. Weg Amerikaanse radio in West-Europa… tot in de ochtend van 24 mei 1984 plots Laser 558 opdook in het Kanaal. Alweer vanaf een zendschip, de MV Communicator. 

Een nieuw Amerikaans project met een Top 40-format en een professionele invulling met dj’s als Jessie Brandon en Rick Harris. Ondanks de vele positieve reacties, waaronder een postkaart van Sir Paul Mc Cartney, bleven de reclamecontracten achterwege. Bovendien waren de technische installaties aan boord niet echt berekend op het wisselvallige weer in het Kanaal.

Problemen in het kwadraat

Ook enkele lokale Britse stations gingen bij de bevoegde Britse minister van technologie Geoffrey Pattie, klagen over de oneerlijke concurrentie. De politicus stuurde prompt het observatieschip Dioptric Surveyor uit om de bewegingen rond de MV Communicator gade te slaan, en in één ruk door die rond en op de MV Ross Revenge van Radio Caroline.

Het observeren werd een blokkade. Meewerken aan offshore radio was door de Marine Offences act uit 1967 immers verboden. De blokkade, die als Eurosiege ’85 bekend werd, leidde vaak tot ongeziene cowboytaferelen. Deze aanpak bracht uiteraard tot nog meer moeilijkheden voor het Amerikaanse project met zich mee.

Het gebrek aan een degelijk beleid en achterstallige salarissen leidde op 18 september 1985 tot het vertrek van sterpresentators als Charlie Wolf, Tommy Rivers en Chris Carson.

Het einde

Kort voor de winter van 1985 meldden Britse kranten het nakende faillissement. De Amerikaanse aandeelhouders zagen verdere investeringen niet meer zitten. Sommige journalisten pakten uit met verhalen over mogelijke muiterij onder de bemanning en over een schrijnend gebrek aan voedsel en aan olie. En dan besloten de weergoden om ook mee te spelen. 

Op 5 november bracht een flinke storm de MV Communicator in een bijzonder lastig parket. Na een continue herhaling van noodsignalen door Craig Novak (luister hier) verdween het station met generatorproblemen om 12:20 uur Engelse tijd uit de lucht. Kapitein Patrick Paternoster had de handdoek in de ring gegooid en om hulp gevraagd.

Epiloog: 33 jaar later

Op 6 november werd het zendschip de haven van Harwich binnengesleept waar het aan de ketting werd gelegd, de medewerkers werden door de politie ondervraagd. Eén dag later, vandaag exact 33 jaar geleden, meldden Britse kranten in hun opvolg-artikelen het definitieve einde van Laser 558.

West Europa zou moeten wachten op de definitieve doorbraak van satelliet en internet voor het opnieuw, en dit keer met veel meer keuze, zou kunnen luisteren naar wat Amerikaanse radio zo apart maakt. 


TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Spotlight
TVV Sound
TVV Sound
TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
Heel veel Amerikaanse radiogeschiedenis verzameld op één enkele plek! Om deze te horen moet u
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
Recentelijk luisterde ik weer eens naar één van de prachtige programma’s van de New Yorkse
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen
RadioVisie wil graag een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we
Alan Freed, de man die de rock and roll (term) uitvond De nieuwe tv-seizoenen zijn
De historie conserveren is de bedoeling van dit dagelijkse rubriekje waarin je alle opvallende gebeurtenissen

Reageer op dit artikel

avatar
  Inschrijven  
Abonneren op
Meer in Offshore
Radio Mi Amigo hitlijst om in te kaderen

1978: Radio Hollandia op 319 meter

40 jaar geleden verdween Radio Mi Amigo (audio)

De laatste dag van Radio Mi Amigo (video)

1978: De laatste (van) Schipper

1979: Mi Amigo wordt gesloopt (fotoreeks)

Sluiten