fbpx

RadioVisie

  • .
    Spotlight
    .
TVV Sound

1985: Amerikaanse Laser 558 weggewaaid (video)

Lange tijd en eigenlijk nog steeds een beetje werd en wordt het land van Uncle Sam beschouwd als de bakermat van de populaire (commerciële) radio. Tot de komst van de satelliet en het internet, helaas onbereikbaar voor modale West-Europese oortjes. Op het flauwe equivalent van de Amerikaanse legerzenders AFN na die overal waar er Amerikaanse legerbasissen waren, hun eigen radiostation meebrachten…

In 1964 kwam daar plots verandering in toen de zeezender Radio London opdook in de Noordzee. Zonder tegenspraak het populairste commerciële radiostation ooit in grote delen van het oude continent. Alhoewel de naam nauwelijks Britser kon zijn, was het format op z’n beurt zo Amerikaans als wat. Het succes trok copy cats aan. 

Daar waren ze terug

Een tweede en derde ‘Amerikaanse’ zender volgden; Swinging Radio England en Britain Radio. In 1967 hield de Yankee-invasie alweer op. Financiële problemen voor de nieuwkomers en de anti-zeezenderwet voor iedereen, lagen aan de basis. Weg Amerikaanse radio in West-Europa… tot in de ochtend van 24 mei 1984 plots Laser 558 opdook in het Kanaal. Alweer vanaf een zendschip, de MV Communicator. 

Een nieuw Amerikaans project met een Top 40-format en een professionele invulling met dj’s als Jessie Brandon en Rick Harris. Ondanks de vele positieve reacties, waaronder een postkaart van Sir Paul Mc Cartney, bleven de reclamecontracten achterwege. Bovendien waren de technische installaties aan boord niet echt berekend op het wisselvallige weer in het Kanaal.

Problemen in het kwadraat

Ook enkele lokale Britse stations gingen bij de bevoegde Britse minister van technologie Geoffrey Pattie, klagen over de oneerlijke concurrentie. De politicus stuurde prompt het observatieschip Dioptric Surveyor uit om de bewegingen rond de MV Communicator gade te slaan, en in één ruk door die rond en op de MV Ross Revenge van Radio Caroline.

Het observeren werd een blokkade. Meewerken aan offshore radio was door de Marine Offences act uit 1967 immers verboden. De blokkade, die als Eurosiege ’85 bekend werd, leidde vaak tot ongeziene cowboytaferelen. Deze aanpak bracht uiteraard tot nog meer moeilijkheden voor het Amerikaanse project met zich mee.

Het gebrek aan een degelijk beleid en achterstallige salarissen leidde op 18 september 1985 tot het vertrek van sterpresentators als Charlie Wolf, Tommy Rivers en Chris Carson.

Het einde

Kort voor de winter van 1985 meldden Britse kranten het nakende faillissement. De Amerikaanse aandeelhouders zagen verdere investeringen niet meer zitten. Sommige journalisten pakten uit met verhalen over mogelijke muiterij onder de bemanning en over een schrijnend gebrek aan voedsel en aan olie. En dan besloten de weergoden om ook mee te spelen. 

Op 5 november bracht een flinke storm de MV Communicator in een bijzonder lastig parket. Na een continue herhaling van noodsignalen door Craig Novak (luister hier) verdween het station met generatorproblemen om 12:20 uur Engelse tijd uit de lucht. Kapitein Patrick Paternoster had de handdoek in de ring gegooid en om hulp gevraagd.

Epiloog: 33 jaar later

Op 6 november werd het zendschip de haven van Harwich binnengesleept waar het aan de ketting werd gelegd, de medewerkers werden door de politie ondervraagd. Eén dag later, vandaag exact 33 jaar geleden, meldden Britse kranten in hun opvolg-artikelen het definitieve einde van Laser 558.

West Europa zou moeten wachten op de definitieve doorbraak van satelliet en internet voor het opnieuw, en dit keer met veel meer keuze, zou kunnen luisteren naar wat Amerikaanse radio zo apart maakt. 


TVV Sound
Je zou ook interesse kunnen hebben in...
2006: Bert Geenen terug naar de radio

Bert Geenen verlaat de Vlaamse Media Maatschappij (VMMa). Hij gaat vanaf nu aan de slag Lees verder

2013: Verlaat Radio 5 Nostalgia sneller AM? (video)

Het publieke Radio 5 Nostalgia verdwijnt mogelijk al in 2015 van de middengolf. Dat is Lees verder

2014: Kurt stopt met politieke spots (video)

Klara-presentator Kurt Van Eeghem heeft een aantal campagnespotjes ingelezen voor zijn echtgenoot Tom De Boeck. Lees verder

2010: StuBru-spot wint in New York (video)

Van de acht bureaus die een shortlist haalden op The New York Festivals, hebben er Lees verder

JLB gaat (soms) naar zee (38)

Joey bepaalde het 'gezicht' van RadioVisie Zowel Thierry Missiaen als Patick Kicken genieten van hun Lees verder

Het Avondblad van 31 december (video & audio)

Slimme luidspreker 'Made in Belgium' Een heel speciale dan nog wel, want hij bevat een Lees verder

Kolder en Klodder – 56 (video)

Satirische Kijk-op-Media, met de meest Subjectieve Mening van Hugo van Vlaenderen Woord van het jaar Lees verder

2018 was niét ‘Het jaar van de radio’ (1)

Het jaar 2018 zit er bijna op, tijd voor een terugblik op een bewogen radiojaar Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Meer in archieven, groot-brittannië, offshore, usa
Podcast: ‘100 jaar radio in Nederland’ (video)

Het Avondblad van 5 november (audio)

De Playa Papers – 18 (veel audio)

Het Weekendblad van 3 en 4 november (audio)

Het vinylmoment van Manneke Pop – 42 (video)

Nostalgische column Hans Knot (45)

Sluiten