RadioVisie

  • .
    .

1985: Amerikaanse Laser 558 weggewaaid (video)

>> Nieuw! RadioVisie kan je nu ook volgen via Instagram en LinkedIn!

Lange tijd en eigenlijk nog steeds een beetje werd en wordt het land van Uncle Sam beschouwd als de bakermat van de populaire (commerciële) radio. Tot de komst van de satelliet en het internet, helaas onbereikbaar voor modale West-Europese oortjes. Op het flauwe equivalent van de Amerikaanse legerzenders AFN na die overal waar er Amerikaanse legerbasissen waren, hun eigen radiostation meebrachten…

In 1964 kwam daar plots verandering in toen de zeezender Radio London opdook in de Noordzee. Zonder tegenspraak het populairste commerciële radiostation ooit in grote delen van het oude continent. Alhoewel de naam nauwelijks Britser kon zijn, was het format op z’n beurt zo Amerikaans als wat. Het succes trok copy cats aan. 

Daar waren ze terug

Een tweede en derde ‘Amerikaanse’ zender volgden; Swinging Radio England en Britain Radio. In 1967 hield de Yankee-invasie alweer op. Financiële problemen voor de nieuwkomers en de anti-zeezenderwet voor iedereen, lagen aan de basis. Weg Amerikaanse radio in West-Europa… tot in de ochtend van 24 mei 1984 plots Laser 558 opdook in het Kanaal. Alweer vanaf een zendschip, de MV Communicator. 

Een nieuw Amerikaans project met een Top 40-format en een professionele invulling met dj’s als Jessie Brandon en Rick Harris. Ondanks de vele positieve reacties, waaronder een postkaart van Sir Paul Mc Cartney, bleven de reclamecontracten achterwege. Bovendien waren de technische installaties aan boord niet echt berekend op het wisselvallige weer in het Kanaal.

Problemen in het kwadraat

Ook enkele lokale Britse stations gingen bij de bevoegde Britse minister van technologie Geoffrey Pattie, klagen over de oneerlijke concurrentie. De politicus stuurde prompt het observatieschip Dioptric Surveyor uit om de bewegingen rond de MV Communicator gade te slaan, en in één ruk door die rond en op de MV Ross Revenge van Radio Caroline.

Het observeren werd een blokkade. Meewerken aan offshore radio was door de Marine Offences act uit 1967 immers verboden. De blokkade, die als Eurosiege ’85 bekend werd, leidde vaak tot ongeziene cowboytaferelen. Deze aanpak bracht uiteraard tot nog meer moeilijkheden voor het Amerikaanse project met zich mee.

Het gebrek aan een degelijk beleid en achterstallige salarissen leidde op 18 september 1985 tot het vertrek van sterpresentators als Charlie Wolf, Tommy Rivers en Chris Carson.

Het einde

Kort voor de winter van 1985 meldden Britse kranten het nakende faillissement. De Amerikaanse aandeelhouders zagen verdere investeringen niet meer zitten. Sommige journalisten pakten uit met verhalen over mogelijke muiterij onder de bemanning en over een schrijnend gebrek aan voedsel en aan olie. En dan besloten de weergoden om ook mee te spelen. 

Op 5 november bracht een flinke storm de MV Communicator in een bijzonder lastig parket. Na een continue herhaling van noodsignalen door Craig Novak (luister hier) verdween het station met generatorproblemen om 12:20 uur Engelse tijd uit de lucht. Kapitein Patrick Paternoster had de handdoek in de ring gegooid en om hulp gevraagd.

Epiloog: 33 jaar later

Op 6 november werd het zendschip de haven van Harwich binnengesleept waar het aan de ketting werd gelegd, de medewerkers werden door de politie ondervraagd. Eén dag later, vandaag exact 33 jaar geleden, meldden Britse kranten in hun opvolg-artikelen het definitieve einde van Laser 558.

West Europa zou moeten wachten op de definitieve doorbraak van satelliet en internet voor het opnieuw, en dit keer met veel meer keuze, zou kunnen luisteren naar wat Amerikaanse radio zo apart maakt. 


Spotlight

Blikvangers op deze dag

Je zou ook interesse kunnen hebben in...

Blad 1522: Deutsche Welle, RadioShack, (VRT) Radio 2 (video)

• Deutsche Welle in het Russisch via de Litouwse middengolf • RadioShack ‘herleeft’ als cryptomunt Lees verder

Blad 1508: PINK!, RadioLand, StampMedia

• PINK! en VI.BE gaan voor nieuw (vrouwelijk) muzikaal talent • RadioLand: een blik op Lees verder

Afdeling ‘Dode Media’: ‘Show ’n Tell’ (video)

In 1965 was ik zestien jaar jong. Ondanks die jeugdige leeftijd was ik reeds volop Lees verder

VS: Nieuwe ontslagronde bij iHeart Media

Bij iHeart Media, de grootste aanbieder van commerciële radio in de Verenigde Staten, is een Lees verder

Radioprogramma’s aangeleverd op vinylplaat (audio & video)

In januari 1980 ging de nieuwe serie ‘Profiles in Rock’ van start, een syndicated product Lees verder

Blad 1493: Nozema, RadioScape Music, Ross Revenge (video)

• Omroep Zender Museum moet alweer verhuizen • Een nieuwe country-jingleworp van Radio Scape Music Lees verder

Amerikanen maakten radioprogramma’s mooier (audio)

Onlangs kwam in een nieuwsgroep over radio het onderwerp ‘productiemuziek op lp’s’ voorbij. Toen ikzelf Lees verder

Blad 1486: Radio 2, DAB+ in Frankrijk, Conan O’Brien

• Radio 2: terugblik op de jaren '60 en '70 op Hemelvaart • Frankrijk: DAB+ Lees verder

Inschrijven
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline feedback
Bekijk alle reacties
Don`t copy text!
0
Deel hier gerust uw gedachtenx